محمدرضا بهاری، نویسنده و پژوهشگر سیستانی، معتقد است در جایزه کتاب سال اغلب کتابهای غیرسیاسی مورد توجه است که آسیب و نکتهای که مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را به چالش بکشد، در آنها وجود ندارد.
این نویسنده افزود: موضوع دیگر نگاه حاکم بر ارزشیابی در این جشنوارههاست که خیلی نگاه ویژهای است و آثار خاصی با موضوعات خاصی مورد توجه قرار میگیرد و برخی آثار با محتوای خوب چون با اهداف جشنواره همسو نیست، جایگاهی پیدا نمیکند. و اغلب کتابهای غیرسیاسی مورد توجه است که آسیب و نکتهای که مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را به چالش بکشد، در آنها وجود ندارد. مثلا یکی از آثار برگزیده امسال کتاب «واژگان بلوچی» اثر عبدالغفور جهاندیده بود که یک فرهنگ لغت است.
بهاری در ادامه پیشنهاد داد: بهتر است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چه در زمان چاپ کتابها و چه در زمان سیاستگذاری برای جشنوارهها، اجازه دهد دیدگاهها و اندیشههای مختلف منتشر شود و در جشنوارهها مورد توجه قرار گیرند.
این نویسنده سیستان و بلوچستانی درباره آثارش توضیح داد: من سالهاست که در حوزه زبان و ادبیات فارسی درحال پژوهش هستم و حاصل آن هم کتابهایی مانند «سیستانیکا؛ فرهنگ لغت مردم سیستان»، «سیستان در تاریخ ادبیات فارسی؛ از قبل از اسلام تا قرن نهم»، «سیوستان؛ ضربالمثلهای مردم سیستان»، «سیستانا؛ مجموعه ترانهها و دوبیتیهای مردم سیستان»، «بررسی گویش مردم سیستان (زبانشناسی عملی)» و «سیستان و تاجیکستان در پیوند تاریخی» است.
نظر شما