جان برنینگهام، نویسنده و تصویرگر انگلیسی کتابهای کودک در سن 82 سالگی از دنیا رفت.
برنینگهام در سال گذشته میلادی موفق شد جایزه کتاب کودک بوکتراست را به پاس یک عمر دستاورد ادبی از آن خود کند.
او در طول دوران زندگی حرفهای خود کتابهای بسیاری را در حوزه ادبیات کودک و نوجوان نگاشت و تصویرگری کرد که از آن میان میتوان به «پسر آواکادو» که برنینگهام ماجرای داستان آن را با الهام از دختر کوچکترش که آواکادو غذای محبوبش بود نوشت، «از قطار ما پیاده شو» و «پدربزرگ» اشاره کرد.
این نویسنده انگلیسی سال گذشته در زمان دریافت جایزه بوکتراست به روزنامه گاردین گفت: «احساس میکنم که کارم را بچه ها دوست داشتند. هوش کودکان را نباید دست کم گرفت. آنها فقط تجربه کمتری دارند و به نظر میرسد که کمی احمقانه باشد که کتابی را به صرف اینکه کتاب کودک است، آن را با رنگهای صورتی و یا طرحهای پیش پا افتاده و معمول تصویرگری کنیم. کودکان را نباید دست کم گرفت.»
او در ادامه افزود که در حال حاضر هیچ چیز مانع نوشتن او نیست. چرا که بینایی نسبتا خوبی دارد و دستانش برای نوشتن در صحت کامل هستند.
خانواده این نویسنده در بیانیهای درباره مرگ او نوشتند «حقیقتا احساس میکنیم یک همسر، یک پدر و پدربزرگ بینظیر و خارقالعاده را از دست دادهایم. کسی که الهامبخش ما بود، باعث شگفتیمان میشد و به همان اندازه هم کفرمان را درمیآورد.»
فرنسسکا داو، مدیر اجرایی انتشارات پنگوئن رندوم هاوس درباره او گفت: «برنینگهام یکی از نویسندگان اصیل و پیشگامان کتب تصویری کودک و خالق نوآورانه داستانهایی بود که در عین خندهدار و مفرح بودن، تکاندهنده نیز بودند. او هرگز از موضع بالا با بچهها حرف نزد بلکه برخوردش با آنها با بالاترین احترام همراه بود. ما بسیار دلتنگ او خواهیم شد.»
جان برنینگهام در سال 1936 در فارنهام در بریتانیا متولد شد. او بعد از ملاقات یکی از دوستان دوران کودکیاش که به تازگی در مدرسه هنر ثبتنام کرده بود به تصویرگری کتاب روی آورد. اولین کتاب تصویری او تحت عنوان «بورکا: ماجراهای بک مرغابی بدون پر» مدال کیت گرینوی را که معتبرترین جایزه برای تصویرگران کتاب کودک بریتانیا است در سال 1963 و 1970 میلادی برایش به ارمغان آورد.
از این نویسنده کتابهای «به آب نزدیک نشو دخترم» با ترجمه طاهره آدینهپور و «ادورادو، افتضاحترین پسر دنیا» با ترجمه آرش حسینیان و کتاب«چیتیچیتی بنگ بنگ» با تصویرگری او به ترجمه راضیه ابراهیمی در بازار کتاب ایران موجود است.
نظر شما