چهارشنبه ۱۲ دی ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۱
معنویت از ادبیات شهری رخت بربسته است

سید علیرضا مهرداد، نویسنده و منتقد ادبیات داستانی گفت: با مطالعه آثار نویسندگان هنوز نتوانسته‌ام چهره‌ای روشن و سرشار از معنویت از ادبیات شهری پیدا کنم. وقتی پای قلم به میان می‌آید، معنویت از ادبیات شهری رخت برمی‌بندد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی، فروشگاه مرکزی کتاب و محصولات فرهنگی به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی) عصر روز گذشته با حضور جمعی از اساتید عرصه نویسندگی و نویسندگان نوقلم میزبان پنجاهمین «عصرانه داستان نویسان رضوی در سه‌شنبه‌های به‌نشر» بود.

این برنامه در قالب سلسله نشست‌های تبلیغی-ترویجی «در پناه کلمات» با حضور افتخاری سید علیرضا مهرداد نویسنده مطرح مشهدی و سعید تشکری نویسنده و مدرس ادیبات داستانی برگزار شد.

سید علیرضا مهرداد، نویسنده و منتقد ادبیات داستانی در این نشست با طرح مبحث ادبیات شهری و پیوند آن با معنویت اظهار کرد: از هنگامی که مهاجرت از روستا به شهر صورت گرفته است، ادبیات نیز به دو دسته ادبیات شهری و روستایی تقسیم شده است؛ آپارتمان، ترافیک، فضایی بدون باغ و درخت را جزئی از شهر تصور می‌کنیم و هر آنچه را در باغ و بوستان و فضاهای دلچسب وجود دارد، در ذهن خود روستا تصور می‌کنیم که ردپای این عوامل در نوشته‌های نویسندگان نیز مشخص است و باعث شده «ادبیات شهری پلید» جای خود را در نوشته‌ها پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه با مطالعه آثار نویسندگان هنوز نتوانسته‌ام چهره‌ای روشن و سرشار از معنویت از ادبیات شهری پیدا کنم، تاکید کرد: وقتی پای قلم به میان می‌آید، معنویت از ادبیات شهری رخت برمی‌بندد در حالی که در آثار همین نویسندگان ادبیات شهری باز هم متاسفانه آن صفا و صمیمت روستا در داستان‌هایشان وجود ندارد.

مهرداد یادآور شد: باید برای نگارش یک قصه جزئیات پیرامون خود را به دقت تماشا کنیم و از همین پیرامون خود به دنبال کشف باشیم، در همین کوچه خیابان‌ها، آپارتمان‌ها و.. آدم‌های زیادی هستند که اگر با ذره بین نگاه کنیم می‌توانیم داستان‌های جذابی خلق نماییم.

وی در پایان یادآور شد: کار نویسنده برجسته‌سازی و کشف است و اگر نگاهی با همان نگاه طفولیت و برجسته‌سازی داشته باشید، از همین آدم‌ها آنقدر هستند که می‌توانید بزرگ کرده و به عنوان شخصیت پرکنش از آنها استفاده کنید.

در ادامه این نشست سعید تشکری به عنوان دبیر علمی و محتوایی «عصرانه داستان نویسان رضوی در سه شنبه‌های به‌نشر» با بیان اینکه این نشست‌ها به عدد پنجاه و در آستانه یکسالگی راه اندازی رسیده است، گفت: در این جلسات نوقلمان و اساتید با خوانش داستان‌هایی در حوزه زائر و زیارت و امام رضا (ع) حضور پیدا می‌کنند.

وی همچنین ادامه داد: امیدواریم برگزاری «عصرانه داستان نویسان رضوی در سه شنبه‌های به‌نشر» علاوه بر مشهد در سایر شهرهای استان خراسان رضوی و سپس به همه مراکز استان‌ها گسترش پیدا کند.

تشکری هچنین از انتشار جلد اول کتاب «به صرف عصرانه» خبر داد و گفت: مجموعه ای از 20 داستان کوتاه که در طول جلسات عصرانه خوانش شده است بزودی توسط انتشارات آستان قدس رضوی منتشر و در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد.

نویسنده «کافه داش آقا» همچنین در ادامه با گریزی به بحران نثرزدگی تصریح کرد: در این بحران شیفته می‌شویم و در نهایت این شیفتگی را ادامه می‌دهیم.

دبیر سلسله نشست‌های عصرانه داستان نویسان رضوی تصریح کرد: گاها در داستان به سمت موضوعاتی می‌رویم که نسبت به آن شناختی نداریم لذا داستان ما بوی شعار می‌گیرد، اینکه در نگارش یک داستان فقط کلیات دیده می‌شود و با جزئیات مسائل درگیر نمی‌شویم سبب عدم جذب مخاطب می‌شود لذا وظیفه نسل ما انتقال تجربه به نویسندگان نوقلم است.

تشکری در پایان با بیان اینکه با فقدان قصه گویی مواجه هستم، تاکید کرد: قصه‌های که در این زمانه نوشته می‌شوند پر از حکمت و انسان‌های حکیم است که قصه را جمع بندی می‌کنند و درباره آن حکم می‌دهند در حالی که آن کشف‌هایی که در طول داستان به آن می‌رسیم سبب می‌شود داستان نویسی ما به چشم بیاید لذا باید کنش در داستان نویسی به این نسل برگردد.

در پایان این مراسم نیز کیک پنجاهم عصرانه داستان نویسان رضوی به دست استاد مهرداد برش خورد. «عصرانه داستان نویسان رضوی در سه شنبه‌های به‌نشر» هر سه شنبه ساعت 17 در محل فروشگاه مرکزی کتاب به نشر واقع در مشهد خیابان امام خمینی(ره) روبروی باغ ملی برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها