دوشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۹
نگاه به کتابخانه‌های عمومی در ایران «حاشیه‌ای» است

رئیس انجمن علمی ارتقا کتابخانه‌های عمومی کشور از اینکه «کتابخانه‌های عمومی به‌عنوان نهادهایی در حاشیه دیده می‌شوند» انتقاد و بر لزوم اختصاص سهم قابل توجهی از مالیات‌های مردمی به کتابخانه‌های عمومی تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، با حضور حجت‌الاسلام امیر عطاءالله جباری مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان قم، محمد حسن‌زاده رئیس انجمن علمی ارتقا کتابخانه‌های عمومی کشور، مرتضی محمدی مسئول کمیته پژوهش انجمن کتابداری استان قم، به مناسبت هفته پژوهش و فناوری نشست آسیب‌شناسی پژوهش در حوزه کتابخانه‌های عمومی در سالن جلسات کتابخانه امام خامنه‌ای قم برگزار شد.
 
امیر عطاءالله جباری مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان قم با اشاره به اینکه جایگاه پژوهش و اهمیت آن بر کسی پنهان نیست، اظهار کرد: پژوهش در عرصه‌های مختلف مورد توجه قرار گرفته است چراکه رسیدن به نتیجه نیازمند تحقیق و پژوهش است.
 
وی از جایگاه نیازسنجی و مسأله‌یابی در پژوهش یاد کرد و گفت: کتابخانه‌های عمومی بر اساس قانون تعاریف مشخصی دارند و ما باید در ابتدا از جایگاه و اهمیت کتابخانه‌های عمومی آگاه باشیم تا بتوانیم نقش این کتابخانه‌ها در پیشبرد اهداف جامعه و ترویج فرهنگ‌های مورد نظر را بررسی کنیم.
 
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان قم با تاکید بر این که کتابخانه‌های عمومی باید به پایگاه‌های فرهنگی و اجتماعی تبدیل شوند، مطرح کرد: همانطور که بخش‌های مختلف جامعه از کاستی‌ها و کمبودها رنج می‌برند کتابخانه‌های عمومی نیز با مشکلاتی روبرو هستند اما ما به دنبال رفع این مشکلات هستیم.
 
وی با اشاره به اینکه طی سه سال اخیر استفاده از فارغ‌التحصیلان مرتبط با کتابداری در کتابخانه‌های عمومی استان قم مورد توجه قرار گرفته است، تصریح کرد: افرادی در نهاد کتابخانه‌های عمومی جذب شده‌اند که از جمله دانشجویان برتر و نخبه هستند و این اقدام موجب شده است تا بتوانیم در سطح استان تحولات قابل توجهی را رقم بزنیم.
 
جباری ادامه داد: نتیجه استفاده از شخصیت‌های علمی در ارتقا کمی و کیفی دستاوردهای کتابخانه‌ها قابل مشاهده است، این افراد به کار کتابداری به‌عنوان یک کار کارمندی صرف نگاه نمی‌کنند به همین علت به کار خود علاقه داشته و شبانه‌روز برای آن وقت می‌گذارند.
 
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان قم با بیان اینکه سرفصل‌های رشته کتابداری باید از موضوع‌های مرتبط با کتابخانه‌های عمومی گرفته شود، گفت: اکنون در برخی از کتابخانه‌های عمومی استان قم به صورت داوطلبانه از ظرفیت دانشجویان رشته کتابداری استفاده می‌کنیم.

 
وی تشکیل انجمن علمی ارتقا کتابخانه‌های عمومی را اقدام شایسته‌ای دانست و افزود: همکاری‌های میان مراکز علمی و پژوهشی و مجموعه‌های اجرایی می‌تواند موجب نزدیک شدن محققان به کار اجرایی و همچنین تقویت خروجی‌ها شود و ارائه خدمات مطلوب‌تر به مردم در عرصه‌های مختلف را به دنبال داشته باشد.
 
بدون پژوهش اگر کاری کرده باشیم بزرگ‌ترین آسیب را خواهیم دید

در بخش دوم از این نشست محمد حسن‌زاده رئیس انجمن علمی ارتقا کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به اینکه افق‌های بلندی در دستور کار انجمن علمی ارتقا کتابخانه‌های عمومی قرار گرفته است، اضافه کرد: این انجمن یک سازمان فرانهادی است و متعلق به نهاد کتابخانه‌های عمومی نیست به همین علت کتابخانه‌های عمومی می‌توانند به صورت مستقل با این انجمن ارتباط داشته باشند، هر چند استقلال عمل به معنای تک‌روی و خودروی نیست بلکه به این معناست که این مجموعه به همه به یک اندازه توجه دارد و در سطح ملی از حقوق کتابخانه‌های عمومی حمایت می‌کند.
 
رئیس انجمن علمی ارتقا کتابخانه‌های عمومی کشور یادآور شد: تلاش کرده‌ایم تا در این انجمن نسبت به تجلیل از پیشکسوتان و افراد با سابقه اهتمام داشته باشیم و بتوانیم فرهنگ قدردانی از بزرگ‌ترها را نهادینه کنیم.
 
حسن‌زاده ادامه داد: 10 عنوان جایزه برای کتابخانه‌های عمومی پیش‌بینی شده است که امیدوار بودیم یکی از این جوایز را به هفته پژوهش برسانیم اما اکنون طرح جوایز کتابخانه‌های عمومی را به مسابقه گذاشته‌ایم تا بتوانیم مقدمات مورد نیاز را به شیوه مطلوب فراهم کنیم.
 
وی از تشکیل کارگروه کتابخانه‌های روستایی و کارگروه خدمات ویژه از جمله نابینایان به‌عنوان اهداف آینده انجمن یاد کرد و گفت: ما به دنبال توسعه دادن بعد علمی کتابخانه‌های عمومی هستیم و در این راستا از نظرات و پیشنهادات افراد مختلف استفاده خواهیم کرد.
 
رئیس انجمن علمی ارتقا کتابخانه‌های عمومی کشور یادآور شد: هفته پژوهش یک هفته نیست بلکه یک رخدادی است که در ثانیه‌های عمر ما جاری است و بدون پژوهش اگر کاری را کرده باشیم، بزرگ‌ترین آسیب را در آن کار خواهیم دید.
 
حسن‌زاده افزود: نظام کتابخانه‌های عمومی از ارکان نهادینه کردن پژوهش در کشور است و بنده معتقدم مأموریت و وظیفه کتابخانه‌ها تغییر خواهد کرد و امروزه در سطح دنیا به کتابخانه‌های عمومی به عنوان محل تجمع افراد نگاه می‌شود.
 
وی گفت: از امروز با حفظ مخزن باید فضای اجتماعی مراجعه‌کنندگان را افزایش دهیم و به حذف رویکردهای سنتی و ورود به فضاهای مجازی و تاثیرگذاری در نقاط مختلف شهرها و استان‌ها توجه داشته باشیم.
 
عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس بر لزوم پرداختن به آسیب‌های تحقیقات در حوزه کتابخانه‌های عمومی تاکید کرد و افزود: توجه به این موضوع موجب رفع آسیب‌ها و در نتیجه افزایش خروجی‌های تحقیقات می‌‌شود.
 
حسن‌زاده با بیان اینکه تحقیقات برون دانشگاهی باید توسط کتابخانه‌های عمومی دنبال شود، مطرح کرد: استفاده از بستر رسانه‌های عمومی برای انتشار و انعکاس تحقیقات می‌تواند در فرهنگ‌سازی و افزایش اثر پژوهش مؤثر باشد.
 
وی با اشاره به اینکه خط تحقیقاتی و پژوهشی در کتابخانه‌های عمومی شکل نگرفته است، تصریح کرد: در کتابخانه‌های عمومی با توجه به مرکز اجتماع بودن آن باید خبرگان محل و متخصصان حضور داشته باشند و خروجی حضور این شخصیت‌ها نیز در مقالات و پایان‌نامه‌ها دیده شود.
 
حسن‌زاده بر لزوم اختصاص سهم قابل توجهی از مالیات‌های مردمی به کتابخانه‌های عمومی تاکید کرد و گفت: کتابخانه‌های عمومی به‌عنوان نهادهایی در حاشیه دیده می‌شوند درحالی‌که ما در این حوزه باید به دنبال حمایت‌های بیشتری باشیم.
 
وی با بیان اینکه صنعت باید به دنبال آگاهی‌بخشی و سلامت مردم جامعه باشد، عنوان کرد: صنعت در این راستا می‌تواند به کتابخانه‌های عمومی به‌عنوان مرکز آگهی‌بخشی و تقویت‌کننده سلامت روحی جامعه توجه بیشتری داشته باشد.
 
 50 کتابخانه استان قم در شبکه‌های اجتماعی فعالیت‌اند

بخش سوم نشست با سخنرانی مرتضی محمدی رئیس انجمن کتابداری استان قم ادامه پیدا کرد. وی با اشاره به اینکه انجمن علمی ارتقا کتابخانه‌های عمومی ایران باید به شهرها و استان‌های مختلف کشور توجه داشته باشد، عنوان کرد: در این انجمن باید به نمایندگان شهرستان‌های مختلف توجه داشته باشیم و در هیأت مدیره انجمن از افراد شهرستانی نیز استفاده کنیم.
 
محمدی اضافه کرد: پایگاه تخصصی پایان‌نامه کتابخانه‌های عمومی باید تشکیل شود چراکه این پایگاه می‌تواند در ارائه اطلاعات مورد نیاز به دانشجویان و همچنین جمع‌آوری پایان‌نامه‌های مرتبط نقش به‌سزایی داشته باشد.
 
رئیس انجمن کتابداری استان قم بر لزوم برگزاری جشنواره تحقیقات کتابخانه‌های عمومی تاکید کرد و گفت: تجلیل از پژوهشگران کتابخانه‌های عمومی و تشویق فعالان این عرصه می‌تواند در تحقق اهداف علمی تاثیرگذار باشد.
 
وی با اشاره به جایگاه کتابخانه‌های عمومی استان قم در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی مطرح کرد: افراد بسیاری هستند که دغدغه حضور در فضای مجازی را دارند و باید به آن‌ها توجه کنیم تا بتوانیم به اهداف مورد نظر برسیم؛ بر اساس آماری ارائه شده توسط یکی از پژوهشگران بیش از 50 کتابخانه استان قم در یکی از شبکه‌های اجتماعی درحال فعالیت هستند.
 
محمدی از برگزاری انتخابات انجمن کتابداری استان قم در بهمن‌ماه یاد کرد و افزود: افراد می‌توانند با انجام ثبت‌نام نسبت به شرکت در انتخابات و کاندید شدن اقدام و به صورت منسجم در کنار یکدیگر به سمت تقویت ظرفیت‌های انجمن حرکت کنند.
 
وی با اشاره به اینکه سومین جشنواره انتخاب پژوهشگران برتر علم اطلاعات و دانش‌شناسی استان قم در حال برگزاری است، تصریح کرد: در انجمن کتابداران استان قم تلاش می‌کنیم تا از ظرفیت دانشجویان برتر در عرصه‌های مرتبط استفاده کنیم.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • جواد ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۷
    سلام. عكسي كه در اين خبر كار كرديد تصوير دكتر احمد شعباني، استاد كتابداري دانشگاه اصفهان است و ارتباطي با متن خبر ندارد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها