یکشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۷ - ۱۹:۵۴
فعالیت‌های پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌ بیت (ع) تشریح شد

رییس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌بیت (ع) می‌گوید: اهتمام به سبک زندگی اسلامی و ارائه سبک زندگی اهل بیت (ع) از جمله دغدغه هایی است که این پژوهشکده همواره داشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، حجت الاسلام و المسلمین حمیدرضا مطهری رییس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌بیت (ع) به همراه مدیران گروه‌های پژوهشی در حاشیه چهارمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی فعالیت‌های پژوهشی و فناوری پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌بیت (ع) را تبیین کردند.

حجت الاسلام و المسلمین حمیدرضا مطهری، رییس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌بیت (ع) در آغاز با معرفی فعالیت‌های پژوهشکده به اهداف آن اشاره کرد و گفت: پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌بیت (ع) با سه گروه، سه هدف کلی، و با توجه به سه مسأله مهم فعالیت خود را آغاز کرد. در سال‌های اخیر هم یک فعالیت مهم تحت عنوان دانشنامه اهل بیت (ع) را آغاز کرده‌ایم که وضعیت مناسبی دارد و در حال حاضر 4 گروه در این پژوهشکده فعالیت می‌کنند.

رییس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با اشاره به آمار کلی این پژوهشکده، گفت: تا کنون 58 جلد کتاب منتشر کرده‌ایم که از این میان 14 اثر در جشنواره‌های مختلف حائز رتبه شده اند که یک سوم آثار را شامل می‌شود. این دستاوردها نشانه استحکام کارهای پژوهشکده و اطمینان خاطر مخاطبان نسبت به این آثار است.

حجت الاسلام والمسلمین مطهری افزود: 87 کرسی علمی و نظریه پردازی از ابتدای شکل‌گیری پژوهشکده تشکیل شده است. در 7 همایش به صورت مستقل حضور داشتیم و در سه دوره متوالی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) به عنوان پژوهشکده برتر دفتر تبلیغات اسلامی برگزیده شده است.

وی افزود: اهتمام به سبک زندگی اسلامی و ارائه سبک زندگی اهل بیت (ع) از جمله دغدغه‌هایی بود که ما همواره دنبال کرده‌ایم و امیدواریم جریان سازی در حوزه‌های علمیه به گونه‌ای شکل بگیرد که پژوهش‌های جدید را به دنبال داشته باشد.

حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر ذاکری خمی، مدیر گروه سیره اهل بیت(ع) پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌بیت (ع) در ابتدای این نشست با بیان سابقه پژوهشکده و هدف اصلی این  پژوهشکده که تمرکز بر سیره اهل بیت (ع) است گفت: ارائه اثری مناسب از سیره اهل بیت (ع) باعث ایجاد الگو و اسوه در جامعه خواهد شد. بنابراین از جمله اهداف ما تهیه یک مجموعه تاریخی و مستند از زندگانی ائمه (ع) است که به نقد مطالب خرافی و نادرست از زندگانی ائمه (ع) نیز خواهد پرداخت.

مدیر گروه سیره اهل بیت (ع) حاصل کار این گروه را خوب ارزیابی کرد و با بیان این که آثار منتشر شده از طرف این گروه جوایزی را از کتاب سال حوزه و جشنواره‌های کشوری دریافت کرده است، گفت: 20 پروژه در گروه مطرح است که برخی برای نشر ارسال شده و آثاری هم در مراحل پایانی قرار گرفته است.
 
در بخش دیگر از این نشست حجت الاسلام والمسلمین رزاقی، مدیر گروه تاریخ تشیع پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) با توجه به فراز و نشیب تاریخ تشیع گفت: اولویت در  گروه تاریخ تشیع شناسایی و معرفی ویژگی‌های علمی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی شیعیان در تاریخ  است.

مدیر گروه تاریخ تشیع پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) افزود: از دیگر اهداف کاربردی این گروه بررسی نقاط قوت و ضعف پیروان اهل بیت(ع) تا امروز است.

وی با اشاره به حفظ هویت شیعی در تاریخ تصریح کرد: هویت شیعی با وجود مشکلات جوامع شان تحولاتی را در آن جوامع ایجاد کرده اند و توانسته اند خودشان را حفظ کنند.


حجت الاسلام والمسلمین رزاقی اظهار داشت: از جمله اهداف گروه تاریخ تشیع معرفی زوایای پنهان تاریخ تشیع و تحولات فکری آنان و بهره گیری از نقاط مشترک بین گذشته و حال شیعیان در تاریخ است.

وی در پایان با مطرح کردن این نکته که از ابتدای فعالیت خود 12 اثر منتشر کرده اند و برخی از این آثار حائز جوایزی در جشنواره‌ها شده اند ابراز کرد: تلاش ما این است با انجام پژوهش‌های علمی و نقد منابع تاریخی به گذشته تاریخ تشیع دست پیدا کنیم و آن را بیان نماییم.

نعمت الله صفری، مدیر گروه دانشنامه اهل بیت(ع) پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) در ادامه این نشست به ضرورت و ظرفیت دانشنامه‌ها اشاره کرد و گفت: دانش نامه‌ها در نشان دادن دانش، فرهنگ سازی، ارتقای تحلیل‌ها و تعمیق دانش می‌توانند ما را یاری کنند.

مدیر گروه دانشنامه اهل بیت (ع) در پاسخ به منتقدین نگارش دانشنامه در قم افزود: نزدیک به 200 دانشنامه در قم نوشته می‌شود که دفتر تبلیغات اسلامی دو دانشنامه را به عنوان ثقلین در کنار هم می‌نویسد. دائره المعارف قرآن کریم که کاملاً روشمند و علمی در حال انجام است و دانشنامه اهل بیت (ع) که فعلاً در مرحله اولیه کار قرار دارد.

وی گفت: پیش بینی ما این است که دانشنامه 13 الی 15 هزار صفحه شود. اگر هر جلد را 200 صفحه در نظر بگیریم نهایتا 60 الی 70 جلد خروجی کار خواهد بود.

وی به مراحل و چگونگی نگارش دانشنامه اشاره کرد و گفت: شروع دانشنامه از اواخر 1393 انجام شده و 50 جلسه شورای عالی دانشنامه تا کنون تشکیل شده و نزدیک به 1300 مدخل تصویب شده است. مداخل در سه بخش تاریخ و سیره، فقه و اخلاق و کلام و سیاسی اجتماعی تقسیم بندی شده اند.

صفری در پایان گفت: پیش‌بینی ما این است که با وجود موانع اداری که وجود دارد نزدیک به 15 سال کار دانشنامه به طول بکشد.

در پایان این نشست از 6 اثر جدیدِ آثار پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با حضور آیت الله یوسفی غروی و حجت الاسلام و المسلمین نجف لک زایی معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها