دبیرکل نهاد کتابخانه های کشور گفت: نهاد کتابخانه ها می خواهد کتابخانههای عمومی به مراکز اجتماعی تبدیل شوند و این مسئله میزان اهمیت تدوین سند اخلاق حرفهای کتابخانه های عمومی را نشان می دهد.
مختارپور در این مراسم گفت: رونمایی از این سند، گامی مهم در آستانه هفته کتاب است که با همکاری دانشگاه تهران انجام میشود. در چند سال اخیر اقدامات و تصمیمات مهمی در هیئت امنای نهاد کتابخانهها انجام و گرفته شد و سعی بر این بود که صرف نظر از کارهای روزمره برنامه ریزیهای مدونی برای تدوین اسناد بالادستی و طرحهای پژوهشی انجام بگیرد.
وی افزود: در دو هفته گذشته سندهای هفت گانه، تدوین طرح آمایش، طرح نظام جامع آماری نهاد که به زودی دربارهاش صحبت میکنیم، طرح خدمات کتابخانههای عمومی، طرح مطالعات کاربران و اعضای کتابخانهها که در مرحله نهایی است، طرح عملیاتی نهاد و بالاخره سند اخلاقی نهاد که امروز رونمایی می شود در دست انجام و بررسی بودهاند.
دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: خوشحالیم که با انجام این طرحها، سهم یک د رصدی پژوهش از بودجه نهاد محقق شد؛ موضوعی که در بعضی از سازمانها دربارهاش سهل انگاری میشود. به هر حال چنین برنامه هایی باعث میشود که نهاد کتابخانه ها با پشتوانه علمی پژوهشی به کارش ادامه دهد.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: اهمیت اخلاق در نهاد کتابخانهها را از این منظر یادآوری میکنم که هیئت امنا و به ویژه وزیر ارشاد بر خارج شدن کتابخانهها از حالت امانت دهنده صرف و تبدیلشان به یک نهاد فرهنگی فعال، تأکید داشتهاند. نهاد، مدتی است که کاهش بخشی از آسیبهای اجتماعی را به عهده گرفته است و این کار طی ۹ ماه گذشته در ۷ شهر کشور دنبال شده است. نهادهای فرهنگی دیگر چون مساجد و... و. قیود اجتماعی و اقتصادی خاص دارند اما کتابخانهها این قیدها و محدودیت ها را ندارند و می توانند مورد استفاده عموم قرار گیرند.
مختارپور گفت: نهاد کتابخانهها میخواهد کتابخانه های عمومی به یک مرکز اجتماعی تبدیل شود و این نشان میدهد که تدوین سند اخلاقی در این نهاد چقدر مهم است و اگر هر روز مورد تأکید و بیعت قرار نگیرد چقدر آسیب به اجتماع وارد میشود. در حال حاضر اکثر کتابداران ما جوان هستند و بیش از ۶۵ درصد آنها از بانوان است. در این زمینه اهمیتی که خانم ها در موفقیت کالای فرهنگی دارند، نشان دهنده اهمیت این سند اخلاقی است. به همین دلیل بر خود لازم می دانم آموزش و تأکید بر سند را خاطرنشان کنم.
دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور درپایان گفت: سعی میکنیم بر کیفیت اجتماعی و فرهنگی نهاد چه از منظر دینی و چه اعتقادی و چه ملی و انقلابی و هم تعهدات حرفهای بیفزاییم.
در این مراسم احد فرامرز قراملکی استاد دانشکده الهیات دانشگاه تهران به همراه زینب برخورداری دانشیار دانشکده الهیات دانشگاه تهران به تشریح سند جامع اخلاق حرفهای کتابخانه های عمومی پرداختند.
قراملکی در سخنرانی خود گفت: جذاب ترین بخش کار برای ما علاقهای بود که دوستان کتابدار نشان میدادند. ما در کار مربوط به این سند به حداقل استانداردها اکتفا نکردیم و بر این باور بودیم که بررسیهای ما باید تلفیق گرایانه باشد؛ مشاهده، نظرسنجی و پژوهش فرافکنانه و با این روش های تلفیقی سعی کردیم وضعیت اخلاقی نهادهای کتابخانه ها را به دست آوریم چون رشد اخلاقی، گذار از وضعیت موجود، وضعیت مطلوب است.
وی افزود: خوشبختانه نهاد کتابخانه ها یک بیانیه اخلاقی به نام منشور اخلاقی داشت. توجه کنید که در کشور ما خیلی از منشورهای اخلاقی همه چهار مولفه منشور نهاد را ندارند و آنچه در نهاد تدوین شده، شکل کاملش بود.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: دوستانی که با ما همکاری داشتند می گفتند در حال حاضر تنور اخلاق گرم شده و نگذارید سرد شود. امروز نقش تماشاگری به نقش بازیگری تبدیل شده است و برای این که این تنور سرد نشود، چند پیشنهاد دارم. اول اینکه حتماً سند اخلاقی نهاد توسط مدیران تحلیل شود و دوم اینکه این سند اخلاقی تدریس شود چون در کشورهای خارجی در سازمانها، پدیده بیعت چند وقت یک بار را داریم که در بازههای زمانی مشخص نیروها را در فضایی خارج از فضای سازمان و بیرون از شهر، گرد هم میآورند و در جمعهای شاد و دوستانه سند اخلاقیشان را مرور میکنند.
نظر شما