مطابق با قانون نظام صنفی، گزارش عملکرد اتحادیه به اتاق اصناف هر سه ماه یکبار باید انجام شود. اگر هیئت مدیره و بازرس کنونی ملزم به ارائه این گزارش بودهاند، چرا این التزام برای ارائهی گزارش سالانه به صنف رخ نداده است؟
هفتههای پایانی سیزدهمین دوره فعالیت اتحادیهی ناشران و کتابفروشان تهران را پشت سر میگذاریم و قرار است احتمالاً در روزهای پایانی مهرماه، چهاردهمین انتخابات هیئت مدیره و بازرس اتحادیه برگزار شود. از قضا هر هفت عضو کنونی هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، کاندیدای دور بعد انتخابات نیز هستند. آنچنان که آگاهید اختلافات پدیدآمده در هیئت مدیره، به ویژه طی دو سال گذشته سبب شده است که عملکرد اتحادیه دچار اختلال شود و بهرهوری این سازمان پایین بیاید و عوارضی رخ دهد که از آن آگاهیم.
شاید خیلی از ما میدانیم که برخی کمیسیونها و کارگروهها چندان فعال نیستند یا... اما اطلاعاتمان ابهام دارد. چراکه گزارشهای جامعی که به طور سالانه وضع اتحادیه را نمایان کند در دسترس نیست. این نقدی است که بر هیئت مدیره و بازرس کنونی اتحادیه فارغ از طیفهای اکثریت و اقلیت وارد است. این گزارشها باید سالانه به اعضای اتحادیه ارائه میشده است و نشده اما بازگشت به مسیر درست در هر مرحلهای بهتر از قرار نگرفتن بر آن مدار است. گزارش عملکرد هیئت مدیره، موجب بهبود اعتماد اعضا به سازمان و نهاد اتحادیه میشود و انباشت اعتماد، سرمایهی اجتماعی اتحادیه را در رویارویی با مشکلات و تهدیدهای خرد و کلان پیش رو افزایش میدهد.
مطابق با قانون نظام صنفی، گزارش عملکرد اتحادیه به اتاق اصناف هر سه ماه یکبار باید انجام شود. اگر هیئت مدیره و بازرس کنونی ملزم به ارائهی این گزارش بودهاند، چرا این التزام برای ارائه گزارش سالانه به صنف رخ نداده است؟ بر اساس ساختار سازمانی مصوب در سال ۹۵ که به تأیید نمایندگان هر دو طیف اقلیت و اکثریت اتحادیه کنونی رسیده، تهیه گزارش عملکرد سالانهی اتحادیه بر عهده هیئت مدیره است و ارائه این گزارش مطابق مادهی ۱۴ و ۱۵ اساسنامه اتحادیه، برعهده بازرس و رییس هیئت مدیره اتحادیه بوده است. ارائه صادقانه و شفاف گزارش، درباره عملکرد هیئت مدیره کنونی طی چهار سال گذشته در این فرصت پایانی میتواند گامی در جهت تخفیف کمکاریها باشد و بازگشت به مسیر درست.
گزارش عملکرد ابزاریست که نقاط قوت و ضعف سازمانیمان همچنین تهدیدها و فرصتهای موجود را بازتاب میدهد. و افزون بر آنکه مبنایی به دست میدهد که جایگاهمان کجاست و اتحادیه چه وضعی دارد و در آینده چه فعالیتهایی باید در دستور کار باشد، منبع اطلاعاتی مهمی است برای تحلیل عملکرد واحدهای یک سازمان. با کمک این گزارشها هیئت مدیره بعدی میتواند پس از به دست گرفتن امور و سنجش اوضاع، آن را راستیآزمایی کند تا مبنای کوششهای بعدی قرار گیرد.
اینکه چه مشکلات و محدودیتهایی پیشاروی اتحادیه وجود دارد یا اینکه در طی چهار سال گذشته به چه موضوعاتی بیش از سایر موضوعات توجه شده است و اینکه عملکرد اتحادیه در چه حوزهای ضعیف بوده و چرا از مواردی است که در گزارش هیئت مدیرهها مورد توجه است. گزارش عملکرد مالی و ارائه اطلاعات مالی شفاف از آن میان درآمد و هزینه همچنین صورتحسابهای مالی بخش دیگری از گزارش هیئت مدیره است.
گزارش عملکرد به تفکیک هیئت مدیره، کمیسیونها و کارگروههای فعال در اتحادیه، نمایش تصویری از وضع موجود است. بنابراین صداقت در ارائهی آن بدون بیلانسازیهای رایج ضروری مینماید. باید این آگاهی به صنف داده شود که چه میزان از برنامههای اتحادیه تحقق یافته است. طبیعی است که سنجش عملکرد را باید بر مبنای تطابق آن با برنامهها انجام داد حال آنکه به دلیل نبود یک سند راهبردی و برنامه استراتژیک برای اتحادیه ناگزیریم تا عملکرد هیئت مدیرهها را در قیاس با دورههای پیشین بسنجیم. برنامهها به آینده نظر دارند و در مدیریت امروز پیشبینی فرایندهای پیشرو و نحوه رویارویی با آنها بسیار راهگشاتر از سنجش وضع موجود با گذشته است. برنامه یعنی اینکه در وضعیتی که میدانیم در چه مختصاتی گرفتار آمدهایم آگاهیم که از چه مسیری میخواهیم خواستههایمان را تحقق بخشیم.
مطالبه گزارش عملکرد یکی از راههای پاسخگو کردن نهادهای قدرتی است که باید قدرت تفویض شدهی اعضا به خود را در جهت اهداف اتحادیه به کار گیرند. در پایان امیدوارم که هیئت مدیره بعدی با سرلوحه قراردادن دو اصل شفافیت و پاسخگویی با ارائه گزارشهای مستمر بتواند برای این نهاد مهم در صنعت نشر کشور اعتبار بیشتری بیافریند.
نظر شما