چهارشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۵
ماجرای صادر نشدن ویزا برای نویسندگان خواهان حضور در فستیوال کتاب ادینبورگ

احسان عبدالهی و مرجان وفائیان، دو تصویرگر ایرانی، یک ماه پس از تقاضای ویزا همچنان منتظر آن هستند تا بتوانند در فستیوال کتاب ادینبورگ حضور یابند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از گاردین - ناشر نویسنده فلسطینی، که بعد از کشمکش‌ها پیرامون رد ویزای نویسندگان خارجی از سوی بریتانیا، از گرفتن ویزا برای حضور در فستیوال کتاب امسال ادینبورگ امتناع کرد می‌گوید وزارت کشور بریتانیا او را از حرف زدن منع کرده است.
نیروز گارموت که خبرنگار تلویزیونی هم هست، یکی از ده‌ها نویسنده و تصویرگر خاورمیانه‌ای و افریقایی است که تقاضای ویزایشان گاهي چندین بار پیش از فستیوال امسال که روز شنبه آغاز شد، رد شده است. با این حال گارموت بعد از سه بار تلاش از ماه آوریل تاکنون، روز یکشنبه ویزای خود را دریافت کرد.

سخنگوی وزارت کشور بریتانیا گفت: «ما تصمیم گرفتیم که ویزای خانم گارموت را بر اساس اطلاعات جدید که فراهم شده صادر کنیم. ما داریم با او کار می‌کنیم تا مطمئن شویم او ویزایش را هر چه سریع‌تر دریافت می‌کند.»


هرچند به نظر نمی‌رسد که او بتواند به موقع به مراسمی برسد که از پیش برای او در روز چهارشنبه در نظر گرفته شده بود. برای او که باید برای سفر از عمان به بریتانیا تایید کشور اردن را هم داشته باشد و همچنین از رژيم غاصب اسرائیل اجازه عبور از مرز را بگیرد، این فرآیند چهار تا پنج روز طول می‌کشد.
نیک بیرلی، مدیر این فستیوال، گفت یک برنامه جدید در روز ۲۳ آگوست به احترام او برگزار خواهد شد. «اگر او بتواند حضور یابد، جشن آزادی بیان خواهد بود. اگر نه، ما توجهات را به این مورد جلب خواهیم کرد.»

را پیج، موسس انتشارات کاما، ناشر بریتانیایی گارموت گفت: «علی‌رغم این برگشتِ لحظه آخری، وزارت کشور بریتانیا با ویزا ندادن به او در دو بار آخری که آن را تقاضا کرد، وقتی که هنوز برای این کار زمان وجود داشت، جلوی آمدن نیروز را گرفت. هیچ راهی وجود ندارد که او روز چهارشنبه اینجا باشد و هیچ تضمینی نیست که در تاریخ بیست‌وسوم هم بتواند برسد. همه چیز ناشناخته و غیرقطعی است.»

او گفت: «انگار که همه ما به سوی دوران جدیدی از سیاست بومی‌برتری خوابگردی می‌کنیم. داریم درباره نژادپرستی کلاسیک و دشوار برای اثبات حرف نمی‌زنیم. بلکه حرف از سانسور بی سر و صدای فرهنگی است.»

وزارت کشور بریتانیا در واقع دارد می‌گوید: «خواننده‌های انگلیسی نباید از ابعاد دیگر در فستیوال کتاب ما بشنوند؛ عقاید آن‌ها از اهمیت کمتری برخوردار است؛ اول نظر انگلیسی‌ها.»


احسان عبدالهی و مرجان وفائیان،دو تصویرگر ایرانی، یک ماه پس از تقاضای ویزا همچنان منتظر آن هستند. هر دو آن‌ها از سوی وزارت کشور بریتانیا مطلع شدند که تقاضانامه‌هایشان مشکل دارد. عبداللهی قرار بود امسال تصویرگر سالانه این فستیوال باشد.

دلارام غنیمی‌فرد، موسس انتشارات کتاب‌های تصویری تاینی اُول، که کتاب‌های عبدالهی و وفائیان را منتشر کرده گفت از این آمار فزاینده ویزاهای رد شده خجالت‌زده است. «ایرانی‌های بسیاری را می‌شناسم که تقاضای ویزا داده‌اند، بعضی از آنها والدین شهروندان بریتانیایی هستند که حالا تقاضایشان رد شده است. خیلی سخت است و هر سال سخت‌تر می‌شود. اما وقتی ناشری دارید که هزینه همه چیز را پرداخت می‌کند و تضمین می‌کند که قرار است تنها یک هفته بمانید و حتا پیش از این هم این کار را کرده‌اید و به خانه برگشته‌اید، باز هم ویزایتان رد می‌شود. این تنها نشان‌دهنده دشواری این فرآیند است.»

غنیمی‌فرد گفت مطمئن است بسیاری از نویسندگان خارجی به خاطر همین دشواری، قید حضور در این فستیوال را زده‌اند. «وقتی همیشه برای درخواست ویزا برای هنرمندان‌تان تحت این فشار قرار می‌گیرید، به این فکر می‌افتید که همه این‌ها چه فایده‌ای دارد. امیدوارم بتوانیم با این وضعیت مقابله کنیم. امیدوارم موقعیت کلی تغییر کند، چون واقعا شرم‌آور و بی‌معنی است.»
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها