اغلب زمانیکه صحبت از کمآبی میشود تصور عموم بر کاهش ذخایر آبی است درست است که ذخایر آبی روند کاهشی دارد اما وجود صنایعی که بتوان با استفاده از آن چرخه آب را به جریان انداخت اهمیت زیادی دارد. اکرم عوامی، عضو هیات علمی دانشگاه شریف در کتابی با عنوان «پیوند آب و انرژی» به بهکارگیری صنعت در چرخه آب اشاره کرده است.
وی در گفتوگو با ایبنا درباره روند تالیفات در حوزه صنعت و ارتباط آن با انرژیهای مصرفی و اینکه چقدر از پژوهشها در سالهای اخیر با توجه به معضل آب به این موضوعات اختصاص دارد گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر پژوهشهای بیشتری درباره آب انجام شده است و این پژوهشها رو به رشد است اما متاسفانه سرعت بازتاب پژوهشها در کتابها روند ثابتی ندارد و اصولا کتابها در این حوزه به روز نیستند.
وی ضمن اشاره به بیوگرافی کتاب «پیوند آب و انرژی» گفت: کتاب پیوند آب و انرژی به بررسی ارتباط متقابل آب و انرژی در صنعت میپردازد. برای مصرف انرژی و تولید محصولات صنعتی به مصرف آب احتباج داریم و برای تولید و تصفیه آب به انرژی زیادی نیاز است. بنابراین افزایش تقاضای مصرف آب و انرژی سبب تشدید ارتباط این دو بخش با هم میشود.
عوامی گفت: بخش صنعت علاوهبر تولید ارزش افزوده بالا، از آب و انرژی با تولید پسابها بر کیفیت منابع آبی و محیطزیست تاثیر میگذارد. پرداختن به مسئله آب و انرژی در صنعت علاوه بر صرفهجویی با علت افزایش کیفیت منابع نیز میشود. مهمترین انگیزهام از نگارش این کتاب تبیین اهمیت ارتباط این دو بخش با توجه به نیازهای بخش صنعت در کشور بوده است.
به گفته عوامی این کتاب به ضرورت و تشریح ارتباط این دو بخش در صنعت میپردازد و رویکردهای و روشهای لازم برای صرفهجویی آب و انرژی را بیان میکند. از آنجا که اهمیت این مسئله در سالهای اخیر پررنگ شده است، تالیفات در این حوزه هنوز کم است و ما نیاز داریم تا تالیفاتی در کتابها منتشر شود که در نهایت به آگاهی عمومی مردم بیانجامد.
این مولف در پاسخ به این پرسش که آیا به کارگیری صنعت در مصرف آب در همه حوزهها میتواند کشور را از بحران کاهش منابع آب نجات دهد یا خیر، اظهار کرد: با توجه به اینکه بخش صنعت در حوزه نیازهای ضروری اولیه به آب قرار نمیگیرد، کمبود منابع آبی میتواند بر روی توسعه صنعت و رفع نیازهای اولیه کشور، ایجاد اشتغال و درآمدزایی در آینده تاثیر بگذارد. همچنین کمبود منابع آبی میتواند باعث محدودیت فعالیت صنایع فعلی و افزایش هزینههای تولید شود. عدم توجه به بحث کیفیت پسابها و بازگردانی آب باعث کاهش کیفیت محیطزیست پیرامون صنایع میشود. بنابراین، اهمیت مسئله آب در صنعت به کاهش مقدار آب لازم و حفظ کیفیت منابع آبی و تولید ارزش افزوده و رفع نیازهای کشور بر میگردد.
عوامی با اشاره به حل برای حل مشکل کمبود تالیف گفت: این موضوع نیازمند آگاهی، انگیزهها و الزمات قانونی، دانش و فناوری بومی هستیم که با هم افزایی مردم، دولت، و دانشگاهها و پژوهشگاهها و صنعت میتوان بر این مشکل غلبه کرد.
عوامی درباره میزان آگاهی مردم از معضل کمآبی گفت: افزایش آگاهی درباره لزوم صرفه جویی و روشهای صرفهجویی به مردم لازم است. بله تا حدودی مردم واقعیتها را از کم آبی نمیدانند. نه انکه ندانند در چه شرایطی به لحاظ کمآبی سیر میکنیم بلکه بسیاری از مردم در کل نمیدانند ماهیت کم آبی چیست و یکی از آثار کمبود تالیف در این حوزه اینجا خودش را نشان میدهد.
گفتنی است مخاطبان این کتاب دانشجویان دانشگاهها و کارشناسان و متخصصان صنعتی است. هر چند مقدمه مبسوطی در کتاب نوشته است که برای عموم مردم قابل استفاده است. بخشی از مطالب این کتاب را در سالهای اخیر در دوره تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی سیستمهای انرژی در دانشگاه و برخی بخشهای کتاب حاصل پژوهشها و تجربههای دانشگاهی است.
نظر شما