دعوت به خواندن «رسالت دانشگاه در جهان پیچیده امروز»
کتابی که ما را با نسل چهارم دانشگاهها مواجه میسازد
کتاب «رسالت دانشگاه در جهان پیچیده امروز»ضمن ارائه تعاریف و تلقی های متعدد از مفهوم مسئولیت اجتماعی دانشگاه، چندین مدل پیاده شده از این رویکرد در دانشگاه های اتحادیه اروپا، رومانی و نیوزلند را با ذکر جزئیات و آمارهای دقیق تشریح کرده است تا خوانندگان را با جزئیات این رویکرد آشنا سازد.
مسئولیت دانشگاه در قبال تبعات انتشار پژوهشهای خطرآفرین، نظارت بر پروژههای تحقیقاتی بجای دولت، موضع گیریهای سیاسی دانشگاه، تعهد به گسترش صلح و ملزومات مدنی شهروندی ملی و بینالمللی، پاسداشت محیط زیست، ملت سازی و رفاه طلبی آکادمیک، توسعه اخلاق و تفکر انتقادی، و دهها مسئولیت دیگر مواردی است که دانشگاهها را این بار نه به مثابه سازمانهایی در خدمت دین یا دولت و یا حقیقت، بلکه در خدمت جامعه تعریف میکند.
در این تلقی، مسئولیت اجتماعی دانشگاهها ناظر به «تقویت تعهد مدنی و شهروندی فعال، در جریان عملی داوطلبانه و اخلاقی است که با تشویق دانشجویان و کارکنان دانشگاه به فراهم کردن خدمات اجتماعی برای اجتماعات محلی شان یا تعهد بوم شناختی و زیست محیطی به توسعه پایدار محلی و جهانی، حسی از شهروندی مدنی ایجاد کند.»
این کتاب ضمن ارائه تعاریف و تلقی های متعدد از مفهوم مسئولیت اجتماعی دانشگاه، چندین مدل پیاده شده از این رویکرد در دانشگاه های اتحادیه اروپا، رومانی و نیوزلند را با ذکر جزئیات و آمارهای دقیق تشریح کرده است تا خوانندگان را با جزئیات این رویکرد آشنا سازد.
کتاب «مسئولیت اجتماعی دانشگاه» (رسالت دانشگاه در جهان پیچیده امروز) نوشته درک کی.بوک و دیگران با ترجمه آرمین امیر، علی پاپلی یزدی و مریم عالمزاده در ۲۹۳ صفحه با شمارگان ۱۵۰۰ نسخه و قیمت ۱۵ هزار تومان به چاپ رسیده است.
در پشت جلد این کتاب نوشته شده است: «در جوامع پیشرفته امروزی اهداف کارکردی دانشگاه به دیوارهای کلاس درس و مرزهای معمول آموزش و پژوهش محدود نمیشود و عرصه مسئولیت اجتماعی آن به حوزههای متنوعی از فضای اجتماعات ملی و بینالمللی گسترش مییابد. گویی تفسیر نوین فلسفه اجتماعی دانشگاه چنین مینماید که تکاپو به وظایف متعارف علمی و تربیتی کفایت از رسالت اجتماعی دانشگاه نیست و ناگزیر باید به طیفی از فعالیتهای ناظر به نیازها و مصالح و خیر و سعادت عمومی جامعه دست یازید. مشارکت دانشگاه در ترویج فضیلتهای شهروندی و صلح و رفاه و توسعه در پرتو آزاداندیشی و نقادی و نظارت عمومی از جمله ارزشهایی است که در پرتو مسئولیت اجتماعی دانشگاه به رشد و رهایی و تعالی معنوی و مادی جامعه منجر میشود. کتاب «مسئولیت اجتماعی دانشگاه» حاصل ترجمه 9 مقاله انگلیسی از نویسندگانی است که مسئله را از سویههای متفاوت بررسی و واکاوی کردهاند.»
نظر شما