دوشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۶
ابطال پروانه ناشران غیرفعال برای رفع مشکلات آئین‌نامه‌ای

پرویز بیگی، آیین‌‌نامه فعلی صدور پروانه نشر را با اشکالاتی همراه دانست و ابطال مجوز فعالیت ناشران غیرفعال را یکی از راه‌های آغاز جریان بازبینی با مشارکت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اتحادیه ناشران معرفی کرد.

پرویز بیگی؛ مدیر انتشارات «فصل پنجم» در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره لزوم بازنگری آیین‌نامه صدور پروانه نشر بیان کرد: مدیرمسئول نشر باید به حوزه‌ فعالیت خود وقوف کامل داشته باشد اما اتحادیه برای تشخیص تسلط متقاضی پروانه نشر، فقط به آزمون میزان آشنایی متقاضی درباره چاپ کتاب، مانند نوع کاغذ و موارد مشابه اکتفا می‌کند.
 
وی افزود: هدف مدیرمسئول نشر چیست؟ تولید کتاب برای مخاطب خاص و جلب مخاطب عام. بنابراین این فرد باید تخصص داشته باشد. متاسفانه بسیاری از مدیران مسئول از تخصص کافی برخوردار نیستند.
 
بیگی با تاکید بر لزوم تخصصی‌گرایی برای آغاز فعالیت در حوزه نشر کتاب ادامه داد: به‌عنوان مثال، متقاضی پروانه نشر حوزه کتاب‌های کمک آموزشی، باید از سرآمدان این بخش باشد تا بتواند مجوز دریافت کند. معتقدم حداقل باید استاد دانشگاه باشد.
 
مدیرمسئول انتشارات «فصل پنجم» درباره معیار مدرک کارشناسی برای اعطا پروانه نشر بیان کرد: چه تعداد دانش‌آموخته مقطع کارشناسی در کشور وجود دارد؟ آیا این افراد از توانایی لازم در رشته تحصیلی خود برخوردار هستند؟ بسیاری از صاحبان مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی که می‌شناسم از خواندن یک صفحه کامل روزنامه یا متون قدیم ادبی مانند تاریخ بیهقی یا کلیه و دمنه عاجزند. بنابراین آیا به اعتبار این مدرک می‌توان مدیریت نشر را بر عهده گرفت. آیا هرکسی که مدرک کارشناسی دارد می‌تواند ناشر شود؟

نشر باید جریان‌‌ساز باشد 
به گفته این فعال حوزه نشر، نشر باید جریان‌ساز باشد و ناشران کهنه‌کار به اعتبار بیش از سه دهه فعالیت به‌عنوان استوانه‌های نشر کشور شناخته می‌شوند و خود را تثبیت کرده‌اند.  
      
بیگی با انتقاد از معیار مدرک کارشناسی در آیین‌نامه صدور پروانه نشر گفت: شنیده‌ام که تعدادی از ناشران حتی مدرک کارشناسی هم ندارند و پروانه نشر را فقط با ارایه گواهی اشتغال به تحصیل اخذ کرده‌اند. اگر این موضوع واقعیت داشته باشد، فاجعه است.   
 
وی با تاکید بر لزوم اثبات تخصص متقاضی پروانه نشر ادامه داد: حتی نشریه فوتبال را نمی‌توان بدون زمینه‌های تخصصی تاسیس کرد. هرچند که بسیاری از متولیان این نشریات تلاش دارند گروه‌های کار‌آمد را استخدام کنند اما توانمندی‌ آن‌ها نیز چندان مشخص نیست. بنابراین اتحادیه ناشران و کتابفروشان باید در آیین‌نامه صدور پروانه نشر بازنگری کند و متقاضی باید ضمن ارائه مدارک، توانمندی خود را اثبات کند.
 
مدیر انتشارات فصل پنجم افزود: به‌عنوان مثال فردی که به دنبال اخذ محوز نشر در حوزه شیلات است، آیا نباید در این حوزه دیدگاه کارشناسی داشته باشد؟ متقاضی پروانه نشر در حوزه موسیقی باید حداقل 10 تا 20 مقاله در این حوزه منتشر کرده باشد در حالی‌که بسیاری از ناشران فعال در این عرصه این تجربه را ندارند.

بسیاری از ناشران عمومی تخصص ندارند 
بیگی افزود: بسیاری از ناشران حوزه عمومی، فقط مدرک کارشناسی دارند و به‌هیچ عنوان از تخصصی برخوردار نیستند. در حالی‌که برخی از ناشران فعال در حوزه ادبیات داستانی سبقه نویسندگی دارند و نقاط ضعف و قوت این حوزه را به خوبی می‌شناسند.  
 
مدیر انتشارات «فصل پنجم» با اشاره به آسیب‌های ناشی از بی‌توجهی به شناسایی تخصصی متقاضیان پروانه نشر گفت: براساس اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سالانه 65 هزار عنوان کتاب جدید منتشر می‌شود. اگر برفرض 10 هزار ناشر فعال داشته باشیم، آیا باید بپذیریم که به شکل متوسط هر ناشر تنها 6 عنوان کتاب منتشر می‌کند؟ بنابراین بسیاری از ناشران هستند که  کمتر از این تعداد و شاید سالانه دو یا سه عنوان، کتاب چاپ می‌کنند.      
           
این در شرایطی است که به گفته بیگی، اگر زمانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پرداخت وام به ناشران اعلام آمادگی کند همه 15هزار صاحب پروانه نشر مدعی خواهند بود.

پروانه ناشران غیرفعال ابطال شود  
این فعال حوزه نشر درباره امکان واگذاری کامل فرآیند صدور پروانه نشر به اتحادیه ناشران و کتابفروشان بیان کرد: آئین‌نامه از ابتدا با اشکالاتی مصوب شده است و به نظر می‌رسد برای جبران می‌توان پروانه ناشران غیرفعال را ابطال کرد.   
 
بیگی با اشاره به حضور ناشران غیرتخصصی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در حوزه‌های مختلف از‌جمله شعر، داستان، گل‌های آپارتمانی و یا کتاب نقد، آشپزی و یا تاریخ و سیاست چاپ کرده‌اند. بازدید‌کننده با این وضعیت مواجه شده و در انتخاب سردرگم می‌شود. در حالی‌که در بین ناشران تخصصی در کمترین زمان می‌توان به کتاب و ناشر رسید.   
  
مدیرمسئول انتشارات فصل پنجم افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همفکری نمایندگان نشر به نتایج قابل قبولی درباره بازبینی آیین‌نامه می‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها