«برآمده از صحرا» Out of Desert زندگي خودنوشت علي النعيمي، وزير نفت و منابع طبيعي پيشين عربستان سعودي است كه دو سال پيش از مقام خود كنارهگيري كرد تا خالد الفالح، بعد از ٢١ سال به عنوان يك چهره جديد سكان نفت را در اختيار خود بگيرد. علي النعيمي، چهارمين وزير نفت عربستان بود، اسلاف او به خصوص دو وزير نفت ابتدايي پادشاهي سعودي، روياهاي بزرگي را براي منابع عظيم نفت عربستان و مديريت بازار جهاني نفت انديشيدهبودند، كه نهايتا وقتي در ابتداي دهه ١٩٨٠ مسووليت مديريت شركت آرامكو به علي النعيمي واگذار ميشد، او را به يكي از مهمترين بازيگران اقتصادي جهان تبديل كرد، تا جايي كه ١٠ سال پيش، مجله تايم در گزارشي علي النعيمي را يكي از ١٠٠ چهره موثر جهان ناميد و فايننشيال تايمز مقام او را «قدرتمندترين مرد در حوزه انرژي جهان» مينامد. علي النعيمي يك پسر ريز جثه از عشيرههاي بدوي عربستان بود كه كاركردن را از ٤ سالگي با چوپاني گوسفندان قبيله آغاز كرد. بزرگترين نقطه عطف زندگي اين صحرانشين، زماني بود كه برادرش او را با خود به مدرسه برد، جايي كه معلمها اولين كلمات انگليسي را به او ياد دادند. همين دانش زبان خارجي بعدها خيلي به كار نعيمي آمد كه قرار بود چندين دهه از زندگي خود را در كار كردن با مهندسان و مديران امريكايي در شركت نفت كاسوك و بعدها آرامكو و نهايتا به عنوان يكي از شناختهشدهترين ديپلماتهاي اقتصادي جهان بگذراند. كمتر از ١٠ سال داشت كه به عنوان دستيار برادرش كه در دفاتر شركت نفت كاسوك كار ميكرد، وارد اين شركت نفتي نوپا شد.
مدتي بعد، زماني كه برادرش جان خود را از دست داد، شركت تصميم گرفت او را كه مدتي با برادرش در دفاتر به عنوان پادو كار كرده و با شرايط آشنا بود به جاي او استخدام كند. اما براي اين اولين شغل نفتي، بخت زياد با نعيمي يار نبود. چند ماهي بيشتر نگذشتهبود كه پادشاهي عربستان يك قانون كار جديد تصويب كرد كه بر اساس آن كمپانيها حق استخدام كودكان زير ١٨ سال را نداشتند. نعيمي كه ١٢-١٠ سالي بيشتر نداشت و جثه كوچكش هم سن او را حتي از اين كمتر جلوه ميداد، شغل اول خود را قرباني اين قانون ميديد. او طي ماههاي بعد چندين شغل موقت ديگر را تجربه كرد و حتي توانست در يكي از پايگاههاي نظامي امريكايي هم كاري براي خود دست و پا كند، اما نهايتا در دوازده سالگي بار ديگر پايش به كاسوك، شركت نفت امريكايي عربستان سعودي باز شد. اصرار او براي گرفتن شغل نهايتا او را به مطب يك چشمپزشك محلي رساند تا گواهي سني براي خودش دست و پا كند و ثابت كند كه ١٨ ساله است. مينويسد كه پزشك در گواهياش مينويسد ١٢ سال و خودش اصرار ميكند كه دست كم ٢٠ سالش است، نهايتا دو طرف روي ١٧ توافق ميكنند، عددي كه براي استخدام در شركت كاسوك كه اندكي در برابر سن قانوني انعطاف داشت، كافي بود.
مشهورترين اقدام طريقي، تاسيس سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) با همكاري خوزه پابلو پرز آلفونسو، وزير نفت ونزوئلا به عنوان اولين جرقه تعيين قيمت توسط كشورهاي توليدكننده نفت به جاي كمپانيهاي غربي بود. دولت طريقي مستعجل بود و با روي كار آمدن ملك فيصل از كارش بركنار شد و به بيروت تبعيد شد. اما پروژهاي كه او آغاز كردهبود، توسط جانشينش، احمد زكييماني، ادامه يافت. يماني ضمن ادامه كار براي تشكيل اوپك، پروژه بازپسگيري امتياز توليد و استخراج نفت عربستان از امريكا را هم آغاز كرد. از سال ١٩٦٢ تا ١٩٨٣ دولت عربستان به تدريج تمام سهام شركت آرامكو را از امريكا خريد و نهايتا با خريداري آخرين واحد اين شركت، يعني واحد گاز مايع، علي النعيمي، كه بعد از ٣٥ سال كار در آرامكو در سن ٤٧ سالگي به يك مدير ارشد و كاركشته عربي تبديل شدهبود، به عنوان اولين مديرعامل غيرامريكايي آرامكوي سعودي انتخاب شد. نعيمي ١٢ سال بعد به مقام وزارت نفت رسيد و دو دهه اين مقام را در اختيار داشت. او طي ٢١ سال با ٣ پادشاه همكاري كرد و به عنوان بزرگترين توليدكننده اوپك، توافقهاي بزرگي را براي مديريت بازار جهاني نفت مديريت كرد. آخرين اقدام او، براي برداشتن سقف توليد عربستان با هدف جلوگيري از افزايش شديد قيمت نفت در سال ٢٠١٤ بود.
نظر شما