توفیق سبحانی در زادروز استاد محمدعلی موحد گفت: از نظر من محمدعلی موحد، شمس تبریزی حیوحاضر است. وی یکی از محققان بیادعا، پرکار و دقیق است که با کارهایش مولویه را کاملا احیا کرده است.
وی ادامه داد: موحد اخلاق ویژهای دارد که در کمتر کسی میتوان پیدا کرد. او پشت سرکسی حرف نمیزند و اگر بداند که میتواند کمک به فردی کند، از آن دریغ نمیکند. او بسیار خوش اخلاق است اما اگر عصبانی شود، بدجور عصبانی میشود. موحد مثل افراد امروزی نیست، اگر اطلاعاتی نداشته باشد، میگوید نمیدانم و اگر بداند مفصل برایتان توضیح خواهد داد.
برگزیده جایزه کتاب سال با اشاره به جایگاه علمی موحد گفت: از نظر من محمدعلی موحد، شمس تبریزی حیوحاضر است. من همین الان نیز در حال خواندن تصحیح جدید مثنوی هستم و از اثر جدید موحد لذت میبرم. وی یکی از محققان بیادعا، پرکار و دقیق است که با کارهایشان مولویه را کاملا احیا کرده است.
وی افزود: من از کارهای قبلی او مانند «باغ سبز» و «قصه قصهها» بسیار لذت بردم. همچنین از مقالات شمس که دو بار (یک بار نصف و یک بار کامل) تصحیح کردند، استفاده کردم. من در ابتدا از خودم سوال میکردم که چرا شمس این قدر جملههای بیحساب و کتاب بکار برده است اما بعدها که مقالات به تصحیح موحد را خواندم، متوجه شدم که احتمالا نفرات قبلی نسخههای دقیقی را در دست نداشتند.
توفیق سبحانی انتشار تصحیح موحد را کار بسیار ارزشمندی دانست و در این باره گفت: موحد انسان بسیار دقیقی است و من خوشحالم که سال 97 با انتشار تصحیح مثنوی وی شروع شد و خدا را شکر که استقبال خوبی از این اثر شد و این کتاب در حال حاضر به چاپ سوم رسیده است. موحد برای کارهایش بینهایت تلاش میکند و از هر کجایی که بتواند، اطلاعات کسب میکند تا تحقیقی جامع و کامل ارائه کند. به نظر من مقالات موحد کتاب پرمایهای است و در مقدمه آن اطلاعات بسیار زیادی آمده است که میتواند گره از کار محققان باز کند.
این استاد ادبیات فارسی با اشاره به ویژگیهای این تصحیح گفت: موحد در تصحیح جدیدش دست رانندگانی که تازه پشت فرمان نشستهاند را گرفته است. او در مثنوی بین اشعار، فاصله گذاتشته است و در مقدمه توضیح داده است که در این قسمت مولانا وارد موضوع جدیدی شده است؛ بنابراین شما با پسزمینه قبلی اشعار را دنبال نکنید. همچنین او کلملت را اعرابگذاری کرده است؛ چراکه اگر برخی کلمات به درستی خوانده نشوند، معنی مثنوی را مخاطب درست متوجه نمیشود. از آن طرف ناشر نیز از فونت و کاغذ بسیار خوبی برای چاپ این اثر استفاده کرده است که چشم را اذیت نمیکند.
این مولاناپژوه ادامه داد: من به کسانی که تصحیحهای قبلی مثنوی را دارند، پیشنهاد میکنم که حتما این نسخه را نیز تهیه کنند؛ چراکه این کتاب با توجه به مقایسه با 11 کتاب منتشر شده است. یعنی اگر کسی این کتاب را بگیرد، نسخه نیکلسون و 10 نسخه دیگر را نیز در اختیار دارد. پانوشتهای بسیار خوبی در این کار آمده است که میتواند اطلاعات بسیار خوبی به مخاطب بدهد و درک او را از این حوزه ارتقاء بخشد. این کتاب 160 صفحه مقدمه طلایی و درخشان دارد که من تا به امروز سه بار آن را خواندهام و قصد دارم تا در روزهای آینده برای چهارمین بار نیز این کار را انجام دهم.
سبحانی در پایان گفت: مولوی وقتی حرف میزد، ناگهان یاد مطلب دیگری میافتاد، بعد از آن به موضوع دیگری میپرداخت و همه اینها را جدا از هم میکرد و به همین دلیل عبدالباقی گولپینارلی میگفت مثنوی مانند باران مداوم است که اگر یک ماه ببارد، حوصله آدم سرمیرود. موحد با این تصحیح کاری کرد که هر کس میتواند زیر این باران مداوم لذت ببرد.
نظر شما