یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۲
از «مرامنامه خرد» تا «رفتارشناسی علامه مجلسی در عصر صفویه»

جلد نخست از مجموعه «مقدمه‌های خواندنی»، «مرامنامه خرد»، «نزاع سربازان» و «نگاهی جدید به رفتارشناسی علامه مجلسی در عصر صفویه» چهار کتاب در نوبت نشر علیرضا هزار هستند.

علیرضا هزار به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: چهار پروژه را در شرف پایان دارم که به زودی منتشر می‌شوند. نخستین پروژه «مقدمه‌های خواندنی» نام دارد. به نظر من آثار تعدادی از علمای امامیه مقدمه‌هایی دارند که از اصل کتاب مهم‌ترند و به عبارتی سامانه و انتظام فکری مولف را به عنوان مهندسان حوزه تفکر امامیه نشان می‌دهند. در این مجموعه 15 مقدمه معروف را شرح و بررسی خواهم کرد که در مجموع هشت مجلد خواهند شد.

وی افزود: از این مجموعه فعلا کار روی مقدمه کتاب «الکافی» ثقةالاسلام کلینی را به پایان رسانده‌ام که اکنون در مرحله حروفچینی است و در یک مجلد منتشر می‌شود. مقدمه کتاب «الفهرست» شیخ طوسی دیگر کتاب این مجموعه است. همچنین در این مجموعه مقدمه کتاب «مجالس المومنین» قاضی نورالله شوشتری نیز وجود دارد.

هزار ادامه داد: نوع نگاه قاضی نورالله به اینکه چه کسانی شیعه هستند و چه کسانی شیعه نیستند با آن تعریفی که ما در حوزه جامعه امروز داریم زمین تا آسمان تفاوت دارد. یعنی اگر ما بخواهیم متدولوژی قاضی را در جامعه امروز پیاده کنیم، به نظرم بسیاری از قضاوت‌هایمان تغییر ماهوی پیدا خواهند کرد.

این مدرس حوزه علمیه قم همچنین دیگر کتاب‌های در نوبت نشر خود را به این شرح معرفی کرد: کار دیگری که هم‌اکنون مشغول انجام مراحل نهایی‌اش هستم، ترجمه و شرح «رساله عقل امام کاظم به هشام بن حکم» نام دارد. به نظر من این رساله، مهم‌ترین رساله عقلیه حدیثی شیعه است. این کتاب که هم‌اکنون در مرحله نمونه‌خوانی است به احتمال بسیار با عنوان «مرامنامه خرد» منتشر می‌شود. دیگر کتابم که به‌زودی فرصت نشر پیدا خواهد کرد «نزاع سربازان» نام دارد. این کتاب شرح حدیث «جنود عقل و جهل» از حضرت امام جعفر صادق(ع) است.

هزار در ادامه با اشاره به این نکته که حدیث «جنود عقل و جهل» از مبانی مهم فکری امامیه محسوب می‌شود، گفت: اعتراف می‌کنم که این دو کار اخیر حاصل حضورم در لبنان است. نگاه و تعریفی که مسیحیان به حوزه تراث امامیه دارند می‌تواند در قالب این متونی که نامشان آمد خود را به صورت جدی مطرح کند. در نهایت کار چهارمی که اکنون مشغول به انجام آن هستم، تحلیل و بررسی علامه مجلسی در کتابی با نام احتمالی «نگاهی جدید به رفتارشناسی علامه مجلسی در عصر صفویه» است. در این کتاب به ارزیابی دیدگاه‌های دکتر علی شریعتی به رفتارشناسی اجتماعی علامه مجلسی هم پرداخته‌ام.

نویسنده کتاب «بعد انسان - اجتماعی غدیر» اضافه کرد: «نگاهی جدید به رفتارشناسی علامه مجلسی در عصر صفویه» یک کار انتقادی جدی است و در این کتاب متاثر از آقای حسن طارمی است. این نویسنده در حدود 15 سال پیش کتاب خوبی با عنوان «زندگینامه علامه مجلسی» را همراه با انتشارات طرح‌نو منتشر کرد. در مقدمه این کتاب گریز کوتاهی به اندیشه‌های شریعتی شده است. من در منظومه فکری دکتر شریعتی بسیار کار کرده‌ام و به این شخصیت علاقه زیادی دارم. حتی اکنون نیز در فرهنگ عربی و دنیای عرب کتاب‌های دکتر شریعتی تشیع را به همه معرفی می‌کند، اما در فضای علم آموخته‌ایم که هیچگاه کسی را تقدیس نکرده و صرفا به بحث و تحلیل درباره نظام‌های فکری اشخاص بپردازیم.

هزار در پایان با اشاره به این نکته که نسبت به نوع دیدگاه‌های دکتر شریعتی به عصر صفویه نقد جدی دارد، گفت: البته نقد من به دکتر شریعتی نقدی کاملا علمی و آکادمیک است. در کتاب «نگاهی جدید به رفتارشناسی علامه مجلسی در عصر صفویه» چند آیتم جدی را مورد ارزیابی قرار دادم که یکی از آنها ورود علامه مجلسی به دربار و استفاده‌هایی که او از قدرت درباری خودش کرد. ببینید در اصل تعلق و وابستگی علامه مجلسی به دربار صفویه همان‌طور که دکتر شریعتی در نقد او می‌گوید، تردیدی نیست، اما باید درباره این موضوع بحث شود که علامه مجلسی به چه دلیل درباری شد؟ این موضوع مهمی است که سعی کرده‌ام در این کتاب به آن پاسخ دهم.

دکتر علیرضا هزار، متولد 1353 در مشهد، دارای مدرک دکتری رشته الاهیات از دانشگاه icis انگلستان است. او به‌جز حوزه‌های علمیه سابقه تدریس در دانشگاه‌های مختلفی چون تهران، قم، دانشکده علوم حدیث شهر ری و... را نیز در کارنامه علمی خود دارد. از میان کتاب‌های منتشر شده او می‌توان به این موارد اشاره کرد: «در کوچه‌های آدینه»، «بعد انسانی ــ اجتماعی غدیر»، «در تقاطع دو نیستی» «مسند حضرت عبدالعظیم حسنی»، «خصائص الزهرا علیها السلام» و ترجمه «آتشی در بیشه‌ اندیشه‌ها: گزارشواره و چالشی با اسباب و توجیه‌های منع حدیث‌نگاری» نوشته علی حسینی شهرستانی.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها