اسماعیل زرعی میگوید: اغلب نقدها تبدیل به بدهوبستانهای ادبی شده است. من کتاب شما را نقد میکنم به این خاطر که شما هم کار من را نقد کنید، در نتیجه یک بازار ایجاد شده و کمتر کسی است که برای ادبیات دل بسوزاند.
وی در ادامه اظهار کرد: از لحاظ چاپ و نشر کتاب دچار یک بحران مأیوس کننده هستیم و اگر بخواهیم از لحاظ کیفی هم بررسی کنیم نمیتوان حکم قطعی داد که وضعیت خوب است یا بد. کتابهای خوب منتشر میشود و کتابهای نازل هم منتشر میشود.
نویسنده «سفر در غبار» با اشاره به کمبود منتقد ادبی بیان کرد: متاسفانه مشکل ما نقد و نداشتن منتقدان آگاه است، نسل منتقدانی که چند دهه قبل استقلال فکری داشتند و به جناحی وابسته نبودند و کتابها را بدون هیچ چشمداشت و هیچگونه توقعی و خارج از باندبازی و حزب بازی نقد میکردند و کتابهای خوب را معرفی میکردند تقریبا از بین رفته است، در حال حاضر کمتر کسی وقت میگذارد تا بدون هیچ چشمداشتی کتابی را نقد کند.
زرعی ادامه داد: اغلب نقدها تبدیل به بدهوبستانهای ادبی شده است. به عنوان مثال من کتاب شما را نقد میکنم به این خاطر که شما هم کار من را نقد کنید. یک بازار ایجاد شده و کمتر کسی است که برای ادبیات دل بسوزاند، ما از این منظر هم دچار مشکل هستیم و به نظرم هیچ راهکاری نمیشود کرد و باید از این مرحله بگذریم.
زرعی معتقد است که در حال حاضر تعداد شعرا بیشتر از داستاننویسان است و شاهد تنوع زیادی در عرصه شعر و قالبهای شعری هستیم دلیلاش هم این است که گفتن شعر از لحاظ زمانی فرصت کمتری را میطلبد و از نظر حسی یک تلنگر میزند و از نظر پیاده کردن و بازنگری هم زمان چندانی نیاز نیست.
وی میگوید: یک داستان کوتاه را در نظر بگیرید؛ برای انتقال این داستان کوتاه و بازنگری که به اندازه آن شعر شکیل شود مدت زیادی وقت لازم است پس بنابر این بسیاری از اهالی ادب استقبال بیشتری از شعر میکنند.
او در خصوص وضعیت فعلی شعر نیز گفت: اگر نگاه جامع و کلی داشته باشیم اهالی شعر و ادب تلاش میکنند خوب بنویسند، به خصوص این روزها، روزهای شکوفایی خانومهاست، زنان در چند دهه قبل گرچه فعالیت میکردند اما در اقلیت بودند. الان در تمام عرصههای شعر و داستان و مسائل اجتماعی بانوان حرف اول را میزنند و از مردان بسیار جلوتر و جدی تر هستند.
زرعی در پایان بیان کرد: مردم مشتاق خرید کالاهای فرهنگی هستند نه فقط در تهران بلکه در شهرهای دیگر هم به محض اینکه نمایشگاهی برگزار میشود شرکت میکنند، شاید قدرت خرید مرم کم باشد چون اهالی کتابخوان قشر متوسط جامعه هستند که حقوقهای مشخصی دارند و اینها از لحاظ امرار معاش اگر تحت فشار قرار نگیرند سعی میکنند که کتاب را تهیه کنند.
نظرات