به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، متن پیام سیدعباس صالحی که همزمان با آغاز این همایش از سوی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی قرائت شد به شرح زیر است:
«آفرین جانآفرین پاک را
آن که جان بخشید و ایمان خاک را
شیخ فریدالدّین محمُد عطّار نیشابوری بدون تردید یکی از مفاخر و مشاهیر طراز اوّل و بلکه یکی از ستارگان درخشان أسمان علم و ادب و عرفان و معرفت ایران است. شخصیت ممتاز و بیبدیلی که آوازه نام بلندش قرنهاست با اقتدار و افتخار مرزهای جغرافیایی را درنوردیده و آثار گرانبار و پر اسرارش، حدیث دل و نجوای درون خیل صاحبدلان و اهالی فکر و اندیشه و حال و کمال در سرتاسر گیتی گردیده است.
پیر وارستهای که نامش زینتبخش دفتر و دیوان بزرگان و سرآمدان عرصه شعر و شور و شعور و از جمله مولانا جلالالدین محمد بلخی شده است.
سالک راهدان و راز آشنایی که در پرتو چراغ شریعت محمّدی، طریقت عشق و پاکبازی را به لایتناهی حقیقت پیوست و غبار تنگ چشمی و تعصب را به زلال روشندلی و نیکاندیشی از چشمان بسیارانی زدود.
همو که نام و یاد اهلبیت پیامبر اکرم(ص) را در دیباچه مثنویهای گرانبارش به روشنترین بیان و نیکوترین زبان بزرگ داشت و جانب حقیقت و انصاف را دقیقهای فرو نگذاشت:
خواجه حق پیشوای راستین
کوه حلم و باب علم و قطب دین
ساقی کوثر، امام رهنمای
ابن عمّ مصطفا، شیرخدای
مرتضای مجتبا، جفت بتول
خواجه معصوم، داماد رسول
در بیان رهنمونی آمده
صاحب اسرار سلونی آمده
مقتدا بیشک به استحقاق اوست
مفتی مطلق علی الاطلاق اوست
و شاعر نغز گفتار و شورآفرینی که به شیواترین شیوه شعر و شرع را در هم آمیخت و با پرهیز از شوائب و کدورتهای دنیوی و درباری پایه آن را به عرش رساند:
شکر ایزد را که درباری نیام
بستۀ هر ناسزاواری نیام
اینک ماییم و یک نام بزرگ و پر افتخار: شیخ فریدالدین محمد عطار نیشابوری
و مجموعهای ژرف و شگرف از رشحات زلال ذهن و زبان او:
منطقالطّیر (مقامات طیور)، اسرارنامه، مصیبتنامه، الهینامه، مختارنامه(مجموعۀ رباعیًات)، دیوان غزلیات و قصاید و تذکرةالاولیاء
بر ماست که بهعنوان میراثداران این گنجینه پربار، نهایت کوشش و تلاش خود را در راه نگاهبانی و بهرهبرداری از آن به کار بندیم. در این میان نقش و وظیفه اصحاب فکر و اندیشه و پژوهش و ادب و هنر بیش از دیگران است. بر همین اساس، بر عرفانپژوهان و عطارشناسان خبره و تواناست که با تحقیقات ژرف و پژوهشهای عالمانه در شخصیت، احوال و افکار و آثار عطار، چهرهای واقعی، صورتی پیراسته و روایتی روشن از سالک هفت شعر عشق، آثار گرانبهای وی و دقایق و حقایق مسطور و مستور در آنها را پیش چشم و در دسترس انبوه شیفتگان و علاقهمندان شعر و ادب و معرفت قرار دهند. همچنان که بر شاعران، نویسندگان و هنرمندان نواندیش و نوگراست که آثار نغز و پرمغز عطار را مایه و پایه آفرینشهای ادبی و هنری خویش برای پدیدآوردن آثار بدیع و فاخر و متناسب با نیاز زمانه جامعه و بویژه نسل جوان و جویای حقیقت و معنویت قرار دهند.
همایش بینالمللی زندگی، آثار و افکار عطار نیشابوری که به مناسبت روز بزرگداشت وی و با حضور عطارشناسان داخلی و خارحی در نیشابور و تهران برگزار میشود نیز در راستای همین هدف اساسی قابل ارزیابی و ارجگذاریست.
اینحانب ضمن گرامیداشت ۲۵ فروردین ماه، روز بزرگداشت شیخ فریدالدین عطار نیشابوری، از تمام کوشندگان و تلاشگران در عرصههای علمی و اجرایی این همایش وزین و نیز برگزار کنندگان و برپادارندگان سایر برنامهها و آیینهای علمی، فرهنگی، ادبی و هنری که به مناسبت این روز بزرگ در نیشابور، کدکن، تهران و سایر شهرها برگزار میشود، سپاسگزاری و قدردانی مینمایم و همت والای همه استادان، پژوهشگران، شاعران، نویسندگان و هنرمندانی را که سعی و تلاش خود را در راه پاسداشت و بزرگداشت این شخصیت بزرگ به کار بستهاند ارج مینهم.
در پایان جا دارد که از موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران و دانشگاه مک گیل، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، ستاد بزرگداشت مفاخر فرهنگی در استان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و ستاد بزرگداشت روز عطار و خیام در فرمانداری نیشابور بطور ویژه تقدیر و تشکر نمایم.»
امیدوارم که همه این تلاشها راه به سرمنزل مقصود؛ که همانا اعتلا و ارتقای فکر و فرهنگ و ادب و معرفت ایرانی_اسلامیست، ببرد.
نظر شما