پویش «کتاب نذری» با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی برگزار میشود. در این پویش مردمی، دوستداران مطالعه و کتابخوانی در قالب یک نذر فرهنگی کتابهای خود را برای مصارفی همچون تجهیز کتابخانههای مناطق محروم، اهدا به فرزندان ایران زمین و راهاندازی کتابخانههای سیار نذر میکنند.
حالا این واژه میخواهد پا را از این معنای محدود فراتر گذاشته و خاطراتی دیگر از نذر و نذری را در ذهنها به یادگار بگذارد.
مدتی است برخی از دغدغهمندان و فعالان خوشذوق فرهنگی مشهد به فکر نذری بزرگتری افتادهاند و قصد دارند با اجرای طرح «کتاب نذری» برکات آن را تا گستره ذهن و فکر مردم شهر گسترش دهند.
این طرح که با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی فعالیت خود را آغاز کرده، به دنبال آن است تا با مشارکت مردم کتابهای مطالعه شده و بیش از نیاز آنها را از سطح شهر جمعآوری کرده و در اماکنی که نیازمند کتاب هستند، توزیع کند.
ترویج کتابخوانی و پاسداشت نذر فرهنگی
مدیرعامل بهنشر از پویش «کتاب نذری» با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی خبر میدهد و میگوید: در این پویش مردمی، دوستداران مطالعه و کتابخوانی در قالب یک نذر فرهنگی کتابهای خود را برای مصارفی همچون تجهیز کتابخانههای مناطق محروم، اهدا به فرزندان ایران زمین و راهاندازی کتابخانههای سیار نذر میکنند.
حسین سعیدی با اشاره به اهمیت اقدامات تبلیغی- ترویجی در زمینه مطالعه و کتابخوانی تصریح میکند: مقولههای مختلفی در جامعه برای توسعه فرهنگی وجود دارد اما هیچ یک جای کتاب را پر نمیکند و به همین دلیل اولویت این پویش افزایش توجه مردم به کتابخوانی و نذر کتاب است.
وی با اشاره به اهداف اجرای این طرح بیان میکند: در ایام آخر سال که شهروندان مهیای خانهتکانی نوروزی میشوند، با دو هدف ترویج مطالعه و کتابخوانی و پاسداشت نذر فرهنگی این بستر فراهم شده تا شهروندان بتوانند کتابهای بلااستفاده خود را برای ارتقای فرهنگ شهر هدیه کنند.
سعیدی شعار این طرح را «میبخشم، پس خواهم بود» اعلام و خاطرنشان میکند: این شعار به این دلیل انتخاب شده است که با نذر و وقف انسانها خود را ماندگار میکنند و باقیاتالصاحات برای آنها باقی میماند.
عمل به یک وظیفه ملی و دینی
مدیرعامل بهنشر با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر این که «امروزه کتابخوانی و علمآموزی نه تنها یک وظیفه ملی که یک واجب عینی است»، اظهار میکند: بر اساس آمارهای رسمی سرانه مطالعه در ایران پایین بوده و فاصله زیادی با کشورهای توسعه یافته دارد و این ضعف فرهنگی یکی از موانع توسعه پایدار است.
وی با اشاره به مسئولیت تمام شهروندان در زمینه گسترش فرهنگ مطالعه ادامه میدهد: یکی از اصلیترین موانع مطالعه کتاب، نبود امکانات و قدرت خرید به ویژه در مناطق محروم کشور است که بخشی از این نیاز با اهدای کتاب و ایجاد کتابخانه حل میشود و تحقق این امر وظیفهای عمومی است.
سعیدی اضافه میکند: متأسفانه بسیاری از افراد علاقهمند به تحصیل و مطالعه توان خرید کتاب را ندارند یا از کتابخانه و مراکز فرهنگی دور هستند و وقت خود را به گونهای دیگر پر میکنند و کتابخوانی از برنامههای آنها خارج میشود.
همه حامی باشیم
مدیرعامل بهنشر(انتشارات آستان قدس رضوی) در ادامه با دعوت از فرهیختگان، هنرمندان، اساتید و ادب دوستان و عموم شهروندان میخواهد تا به این پویش بپیوندند و با قرار دادن هشتگهای #می_بخشم_پس_خواهم_بود، #زیباترین_پویش_فرهنگی_شهر و #کتاب_هایم_هدیه_ای_برای_فرهنگ_شهر در صفحات شخصی خود در فضای مجازی حامی این حرکت فرهنگی باشند.
سعیدی در این باره میگوید: همه میتوانند در این پویش مشارکت کنند فقط کافی است به هر روشی از جمله اینستاگرام، کانال تلگرام و سایت خود، این پیام را به گوش همراهان و دوستداران فرهنگ کتابخوانی برسانند و در زیباترین حرکت فرهنگی شهر سهیم شوند.
میبخشم، پس خواهم بود
سعیدی با تأکید بر این که هیچ محدودیتی برای اهدای کتابها وجود ندارد و در این طرح شهروندان میتوانند کتابهای نو و استفاده شده در هر موضوعی را نذر کنند، میافزاید: تمام کتابها بعد از تجمیع، از لحاظ تمیزی و فرسودگی پالایش و بر اساس موضوعات استاندارد و قابل استفاده دستهبندی میشوند تا برای تجهیز هدفمند کتابخانههای مناطق محروم، اهدا به دانشآموزان نیازمند یا ایجاد کتابخانه سیار، آرشیو شوند.
مدیرعامل بهنشر در خصوص مصارف کتابهای دریافتی نیز میگوید: یک تیم فرهنگی در حال بررسی نیازها و محرومیتهای موجود در سطح شهر است و درخواستهای مختلف را بررسی و اولویتبندی میکند تا در گام بعد به شکل مناسبی کتابها مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
سعیدی این نکته را نیز خاطرنشان میکند: در مراحل بعدی اجرای طرح «کتاب نذری» علاقهمندان به مشارکت در این اقدام فرهنگی میتوانند از طریق سایت ketabenazri.ir مبلغ مورد نظر خود را برای خرید کتاب و وقف آن پرداخت کنند؛ همچنین این امکان برای ناشران نیز وجود دارد که از طریق این پویش کتابهای خود را وقف کنند.
مدیرعامل بهنشر در خصوص استقبال شهروندان در نخستین روزهای اطلاعرسانی پویش بیان میکند: علیرغم اینکه هنوز اطلاعرسانی این پویش در مراحل اولیه خود قرار دارد اما با استقبال خوبی از سوی مردم مواجه شده است و بسیاری از شهروندان برای نذرکتاب با دبیرخانه طرح تماس گرفتند و این نشان از دغدغه عمومی در این زمینه است.
وی ادامه میدهد: نذر فرهنگی و توسعه امکانات کتابخوانی فقط یکی از راههای افزایش مطالعه در بین افراد جامعه است اما این طرح میتواند بستری را فراهم کند تا متخصصان و فعالان فرهنگی روشهای مختلف توسعه کتابخوانی را دنبال کنند.
سعیدی به دیگر طرحهای فرهنگی بهنشر برای ترویج کتابخوانی نیز اشاره و اظهار میکند: برگزاری اردوهای دانشآموزی «کتاباران» یکی دیگر از اقدامات فرهنگی این انتشارات است که در زمینه ترویج فرهنگ مطالعه دنبال میشود و طرح کتاب نذری نیز میتواند تأمینکننده نیازهای دانشآموزانی باشد که توانایی خرید کتاب را ندارند.
فرآیندی آسان برای نذر فرهنگی
وی با بیان اینکه فرآیند اجرایی پویش بسیار سهل و آسان در نظر گرفته شده است، تصریح میکند: افرادی که در نظر دارند کتابهای خود را اهدا کنند، میتوانند از طریق راههای ارتباطی از قبیل تماس با تلفن گویا 32224955، ارسال پیام به سامانه پیامکی 30003229 یا ثبتنام در سایت ketabenazri.ir آمادگی خود را اعلام کرده تا برای آنها پیک اعزام شده و کتابها از منزل یا محل کارشان دریافت شود.
نظر شما