محمد ناصری در آئین اختتامیه هفدهمین دوره انتخاب کتابسال شهید حبیب غنیپور با اشاره به پیشینه 4دهه فعالیت مسجد جوادالائمه در زمینه ادبیات و لزوم بهرهگیری از این تجارب از سوی متولیان فرهنگی بهویژه کانون پرورش فکری و آموزش و پرورش تاکید کرد.
ناصری با اشاره به داوری 2هزار و 637 اثر در سهشاخه کودک، نوجوان و بزرگسال گفت: برگزاری آئین اختتامیه جشنواره کتابسال شهید حبیب غنیپور نتیجه همکاری همه اعضای مسجد جوادالائمه است. اما داوری آثار را اعضای شورای نویسندگان این مسجد انجام میدهند.
دبیر هفدهمین دوره انتخاب کتابسال شهید حبیب غنیپور ادامه داد: خاستگاه اصلی این رویداد فرهنگی مردمی و ریشه در فعالیتهای مسجد جوادالائمه دارد. براساس نتایج داوری و هفده دوره برگزاری این جایزه بهنظر میرسد که چشمانداز قابلتوجه و روشنی در حوزه رمان بزرگسال وجود دارد.
ناصری با اشاره به رویکرد جدید وزارت آموزش و پرورش در توجه به تقویت جایگاه داستان در بین دانشآموزان دبستانی افزود: فعالیتهای رقابتی در مدارس موجب خستگی ذهنی دانشآموزان شده بنابراین آموزش و پرورش به حذف آزمون و پیک شادی در مقطع دبستان اقدام و رویکرد خود را به رواج داستان معطوف کرده است.
این مسئول در سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش با تاکید بر تجربه مسجد جوادالائمه در حوزه داستان ادامه داد: مسجد جوادالائمه در زمینه داستان صاحب تجربه و بهعبارت دیگر مدعیاست. چراکه کتابخانه مسجد جوادالائمه در همه فعالیتهای مربوط به داستان حداقل بیش از 40 سال صاحب نقش و الگو است. بهعبارت دیگر این تجربه از سوی نهادهای دیگر قابل استفاده است.
ناصری با تشریح تجربه مسجد جوادالائمه در زمینه ترویج داستان در بین نوجوانان بیان کرد: سال 1356 که من در مقطع دبستان مشغول تحصیل بودم با مرحوم امیرحسین فردی به واسطه قصهخوانی آشنا شدم علاوه بر این حمید ریاضی در این مسجد کتابدار بود؛ معلمی که کتاب داستان امانت میداد و درباره آنها گفتوگو میکرد. بهزاد بهزادپور طی سهماه تعطیلی تابستان اوایل دهه 60 برای بچههای این مسجد قصهخوانی میکرد.
دبیر هفدهمین دوره انتخاب کتابسال شهید حبیب غنیپور افزود: امیرحسین فردی در این مسجد سال 1358 جلسات قصهنویسی را برپا کرد و نخستین کتاب داستان بچههای عضو کتابخانه این مسجد بهنام مسجد جوادالائمه منتشر شد که بعدها حوزه هنری به این کار اقدام کردند. بعدها این جریان از سوی افراد سرشناسی مانند مرحوم محسن سلیمانی ادامه پیدا کرد. قبل و بعد از شهادت حبیب غنیپور جلسات داستاننویسی مسجد جوادالائمه روزهای دوشنبه مرتب برگزار میشد.
ناصری ادامه داد: مسجد جوادالائمه قصه را بهعنوان یکی از مولفههای غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان مورد تاکید قرار داد. بنابراین معتقدم اقدام آموزش و پرورش در حذف پیک شادی و تقویت جایگاه داستان در بین دانشآموزان دبستانی بسیار قابل توجه است.
این عضو شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه با اشاره به ضعف تألیف در حوزه کودک و بهویژه نوجوان گفت: متاسفانه در زمینه ادبیات کودک و نوجوان و بهویژه نوجوان دچار مشکل هستیم. وزارتخانههای آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و سایر نهادهای متولی باید برای شرایط نامناسب ادبیات کودک و نوجوان چارهای بیندیشند. نویسندگان این حوزه از حمایت برخوردار نیستند و شاهد بازار داغ ترجمه در دو حوزه کودک و نوجوان هستیم و این حوزه دچار فقر معناست.
دبیر هفدهمین دوره انتخاب کتابسال شهید حبیب غنیپور با تاکید بر استفاده نهادهای فرهنگی از 4دهه تجربه مسجد جوادالائمه در حوزه ادبیات کودک نوجوان بیان کرد: کتابهای ترجمه فرهنگ سایر ملل را ترویج میکنند بنابراین معتقدیم که داستان به سرمایهگذاری و توجه متولیان فرهنگی نیاز دارد. نویسندگان باید در شرایط مناسب حمایت شوند. امیدواریم تجربه جشنواره کتابسال شهید حبیب غنیپور و مسجد جوادالائمه برای ناشران و مسئولان فرهنگی استفاده شود تا ادبیات داستانی کودک و نوجوان رونق پیدا کند.
نظر شما