احمدرضا طهوری معتقد است رسیدگی نکردن به تخلفات و شکایات مربوط به کتابهای تقلبی دلیلی است بر افزایش کتابهای تقلبی؛ آنچنانکه متقلبان با خیال راحت این کتابها را وارد بازار میکنند.
وی درباره تشخیص کتابهای تقلبی از کتابهای اصلی گفت: امروزه به قدری دستگاهها و سیستمهای دیجیتالی که با آن به چاپ کتاب تقلبی میپردازند، پیشرفته هستند که تشخیص این کتابها از کتاب اصلی چندان برای افراد عادی مقدور نیست.
طهوری یادآور شد: در گذشته تا پیش از ورود دستگاههای دیجیتالی به صنعت چاپ، تا حدود زیادی تشخیص کتابهای تقلبی از کتابهای اصل با کمی دقت مقدور بود، درحالیکه امروزه خاطیان و تولیدکنندگان کتابهای تقلبی دقیقا دستگاههایی را به کار میگیرند که ناشران برای چاپ کتابهایشان از آنها استفاده میکنند؛ بنابراین تنها افرادی که با چاپ سروکار دارند یا تجربه کافی در این زمینه دارند، میتوانند کتابهای تقلبی را تشخیص دهند.
مدیر انتشارات طهوری اظهار کرد: در سالهای دور -مثلا 50 سال قبل- برای داشتن دستگاههای کپی مجوز لازم بود و هر فردی که میخواست برای تهیه این دستگاهها اقدام کند، باید مجوز مربوطه را دریافت میکرد. اما متاسفانه امروزه هر فردی به راحتی و بدون مجوز میتواند این دستگاهها را تهیه کند و به کار بگیرد. با پیشرفت این روند(افزایش کتابهای تقلبی) بسیاری از چاپخانهداران قدیمی که سالها به فعالیت چاپ میپرداختند از فعالیت باز ماندند.
وی افزود: به نظر من اگر فردی میخواهد کتاب تقلبی را از نسخه اصل آن تشخیص دهد، یا باید از مکانی که کتاب را تهیه میکند اطمینان حاصل کند و یا به درصد تخفیفی که به کتابها میدهند توجه داشته باشند. درواقع نهایت سودی که یک کتابفروش به کتابش میتواند بدهد 20 الی 25 درصد است. طبیعتا کتاب پرفروشی که با تخفیف 50 حتی 60 درصد هم به فروش میرسد تقلبی است و اینکه بیشتر نمایشگاههای محلی که در مکانهای عمومی برگزار میشوند جزو آن دسته از مکانهایی است که افراد باید بدانند اغلب کتابهایشان تقلبی است.
این ناشر گفت: کتابی که در زیرزمینها توسط دستگاههای اسکن عکسبرداری و سپس تکثیر میشود، تنها با ذرهبین میتوان تشخیص داد که کتاب تقلبی است. اغلب کتابهای تقلبی با نگاه اول قابل تشخیص نیستند و پس از کمی مطالعه فرد متوجه میشود که حروف سایهدارند و دچار چشم درد میشوند؛ همچنین افرادی که بسیار اهل کتاب هستند میتوانند از طرح روی جلد آن تشخیص دهند که کتاب اصل نیست.
طهوری ادامه داد: علاوهبر معضل کتابهای تقلبی که آسیب جدی به ناشران و کتابفروشان میزند، وجود برخی کتابسازیهایی است که افراد و خاطیان به راحتی انجام میدهند و هیچ پیگردی هم برای مقابله با آن وجود ندارد. برای مثال در یکی از نمایشگاههای استانی به کتابی برخوردیم که از سوی انتشارات طهوری منتشر شده بود؛ اما علاوهبر اینکه نسخه تقلبی کتاب روی میز غرفه نمایشگاه بود حتی تغییراتی در داخل آن اعم از نام مترجم ایجاد شده بود. مترجمی که اصلا وجود خارجی نداشت و متن همان متنی بود که ادر نسخه اصلی منتشر شده بود.
به گفته طهوری برخی خاطیان برای پوشاندن خطای خود سعی دارند ذهن افراد را درباره کتابهای اصلی منحرف کنند و مزایایی را برای کتابهای تقلبی برمیشمارند که کذب محض است. برای مثال اینکه کتابهای تقلبی سانسور ندارد و اصل آن اعمال سانسور شده است.
این فعال در عرصه کتاب خاطر نشان کرد: عدم رسیدگی به تخلفات و شکایات مربوط به کتابهای تقلبی دلیل افزایش این کتابها است که خاطیان با خیال راحتتری کتابهای تقلبی را وارد بازار کنند. کتابهای تقلبی نه تنها برای ناشران و کتابفروشان آسیب جدی محسوب میشود بلکه در بلند مدت میتواند فرهنگ یک جامعه را مختل کند و نویسندگان را بیانگیزه کند.
طهوری در انتها ضمن اشاره به پیشرفت کتابهای دیجیتالی و حجم گسترده استقبال مردم یادآور شد: مردم همچنان کتاب میخوانند اما با تغییر روشی که پیش آمده و با پیشرفت کتابهای دیجیتالی، در آیندهای نه چندان دور کتابفروشیها تبدیل به موزه میشوند و کتاب کاغذی بسیار کم منتشر میشود. درواقع در آینده باید شاهد موزههای کتابفروشی باشیم.
نظر شما