شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۶ - ۱۶:۴۹
جایزه جلال ‌آل‌احمد جایزه ملی و فراگروهی است

سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در آئین اختتامیه دهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد ضمن اشاره به تاثیرگذاری زبان و ادبیات فارسی بر ادبیات جهان درباره جایزه جلال آل‌احمد گفت: در محدوده‌ای که استعدادهایی در دیگر سرزمین‌ها زبان را بارورتر کرده‌اند، ادبیات داستانی جانمایه این زبان به‌حساب می‌آید. ادبیات داستانی چشم بینای زندگی انسانی است و داستان‌نویسان عکاسانی هستند که با دوربین واژگان زندگی را تفسیر می‌کنند.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آئین اختتامیه دهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، بعدازظهر امروز شنبه (16 دی‌ماه) با حضور سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی؛ معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدرضا صالحی امیری؛معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران، همایون امیرزاده؛ مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام‌ حسین‌پور، احمد مسجدجامعی؛ عضو شورای اسلامی شهر تهران، مهدی قزلی؛مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا زائری، فعال فرهنگی و شهریار عباسی، دبیر علمی این دوره از جایزه ادبی جلال برگزار شد.
 
سیدعباس صالحی در این مراسم گفت: زبان فارسی برای ما شیرین، دلنشین و ارزشمند است اما با نگاه‌های متفاوت. از یک‌سو این زبان، زبانی است که در واژه‌های زیبا کم‌نظیر است. واژه‌هایی که گاه مانند سنگ مرمر، خارا و از دل آن قصاید بلند فارسی برآمده است و گاه چون قطره‌های شبنم می‌ماند و از دل آن غزلیات حافظ برمی‌خیزد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: زبان فارسی برای ما زیباست چرا که با طراوت است. مهم نیست که سعدی در چه قرنی زیسته است هنوز طراوت زبان سعدی را حس می‌کنیم. تصور می‌کنیم که امروز با ما سخن می‌گوید. زبان‌های زیادی در جهان هستند حتی کمتر از یک سده از آن‌ها گذشته است. نسل پسین با زبان پیشین ارتباط برقرار نمی‌کند اما زبان فارسی همچنان زنده، شاداب، با طراوت و زبان خرد و حکمت است. برج و باروی زبان فارسی باخرد چیده شده، به‌عنوان مثال شاهنامه خردنامه ایرانیان است. مهم نیست که مضمون چیست گاه سیاست، فلسفه و تاریخ است. زبان فارسی با هر اثری که درآمیزد حکمت و خرد را با خود همراه دارد زبان فارسی زبان قصه‌گویی و داستان‌سرایی است. زبانی که استعداد داستان‌گویی کم‌نظیر به‌حساب می‌آید.
 
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید ادامه داد: زبان فارسی در یک جغرافیای محدود تفسیر نمی‌شود در ایران فرهنگی زبان فارسی جریان دارد. در محدوده‌ای که استعدادهایی در دیگر سرزمین‌ها زبان را بارورتر کرده‌اند. ادبیات داستانی جانمایه این زبان به‌حساب می‌آید. ادبیات داستانی چشم بینای زندگی انسانی است و داستان‌نویسان عکاسانی هستند که با دوربین واژگان زندگی را تفسیر می‌کنند. البته این دوربین فقط ظاهر را نمی‌بیند بلکه به لایه‌های پنهان سرد و زندگی اجتماعی نیز می‌پردازد. داستان‌نویسان تاریخ انسانی را با تخیل ناب همراه کرده‌اند. به‌عبارت دیگر ادبیات داستانی حافظه شکوهمند تاریخ انسانی‌اند.
 
صالحی افزود: با ادبیات داستانی گفت‌وگوی فرهنگی را آغاز می‌کنیم گفت‌وگویی که بین خود و جهان است. بیش از یک‌قرن است که با ادبیات داستانی گفت‌وگوی میان‌نسلی انجام می‌شود که محدود به مرزها نیست.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره جایزه جلال آل‌احمد گفت: جایزه جلال ‌آل‌احمد جایزه ملی و فراگروهی است و تلاش می‌کند که آثار داستان‌نویسان که طی یک‌سال منتشر شده را داوری کنند. طی سال‌های اخیر جایزه جلال توانسته با گسترش دایره فعالیت‌ خود و همچنین توجه به تمدن و فرهنگ آثار نویسندگان را بررسی کند. متولیان برگزاری جایزه جلال آل‌احمد تا رسیدن به اهداف خود راه طولانی در پیش دارند، به‌عبارت دیگر برای تاثیرگذاری در حوزه مطالعه، خرید، مصرف و معرفی ادبیات داستانی ایرانیان به جهان برنامه‌ریزی مدونی نیاز است.
 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • خسرو رستمی ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    کاش ایبنا گزارشی میدانی از نظرات کارشناسی منتقدان درباره بیانیه‌های جایزه جلال و نوع داوری ارائه می‌داد تا وزیر محترم ارشاد در جریان باشد که چند نفری مغرضانه جایزه جلال را به یک جمع کوچک تقلیل داده‌اند

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها