سه‌شنبه ۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۰
پاریزی تاریخ را از برج عاج به عرصه اجتماع کشاند

محمود نیلی، رئیس دانشگاه تهران در نخستین برنامه طرح «آینه‌داران دوران» گفت: پاریزی تاریخ را از برج عاج به عرصه اجتماع کشاند. او پای مردم عادی را هم به تاریخ کشاند و نشان داد که سهم آنان در ساختن میراثی به نام فرهنگ، خیلی بیشتر از سلاطین است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نخستین برنامه طرح «آینه‌داران دوران» با یاد و نام زنده‌یاد باستانی‌پاریزی و با حضور نخبگان فرهنگی، هنری و دانشگاهی کشور، دوشنبه 4 دی‌ماه، در تالار فردوسی دانشگاه تهران برگزار شد. از جمله حاضران در این مراسم می‌توان به حسین الهی قمشه‌ای، شفیعی کدکنی، محمد حسین حلیمی، نادر مشایخی،  سید محمود دعایی و... اشاره کرد.

حسن حضرتی، سرپرست دانشکده ادبیات و علوم انسانی، در ابتدای این نشست با اشاره به ویژگی‌های برجسته شخصیت باستانی پاریزی گفت: او علاوه بر این که استادی ویژه در تاریخ‌‌نگاری بود، شخصیت برجسته‌ای داشت و از دانشجویان و پژوهشگران جوان حمایت می‌کرد و دستگیر تازه‌کارها بود. مقدماتی که بر پایان‌نامه‌های دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نوشته‌اند و بخشی از آنها در کتاب «جامع المقدمات» او چاپ شده است، نشان از همین ویژگی او بود.

او در ادامه افزود: تاریخ یکی از علومی است که خداوند در قرآن به آن سوگند خورده است و سه پنجم آیات قرآن درباره تاریخ است. در این کتاب مقدس، تاریخ به عنوان دانشی که موجب رستگاری می‌شود، معرفی شده است.

سرپرست دانشکده ادبیات و علوم انسانی افزود: این مراسم با حمایت صنعت مس منطقه کرمان برگزار شد و من همین‌جا پیشنهاد می‌دهم که جایزه‌ای با نام باستانی‌پاریزی برای تقدیر از دانشجویان برگزیده رشته تاریخ در تمام مقاطع، از کارشناسی تا دکتری، برگزار شود.


 در ادامه محمود نیلی، رئیس دانشگاه تهران، گفت: از نعمات و خیرات باستانی پاریزی همین بس که ما امروز در خدمت نام‌آوران ادبی در دانشگاه تهران هستیم. دکتر باستانی پاریزی هم دانشجوی دانشگاه تهران بود و هم استاد این دانشگاه و تمام فرهیختگی‌ها را در خود داشت. باستانی پاریزی تاریخ را از برج عاج به عرصه اجتماع کشاند. او پای مردم عادی را هم به تاریخ کشاند و نشان داد که سهم آنان در ساختن میراثی به نام فرهنگ، خیلی بیشتر از سلاطین است.

او افزود: نکته دیگر، بحث ادبیات فارسی است. ما باید در دنیا، در حوزه ادبیات فارسی منحصر به فرد باشیم. چگونه یک زبان در دنیا توسعه پیدا می‌کند و مورد استفاده قرار می‌گیرد؟ تا هنگامی که زبانی زنده نباشد و تولید محتوا نداشته باشد، نمی‌‌تواند مخاطب بیابد. یکی از بزرگ‌ترین خدمت‌های باستانی پاریزی به این زبان، نوشتن تاریخ به زبان شیوای فارسی است. این کار او به گسترش زبان فارسی کمک کرد.

رئیس دانشگاه تهران تاکید کرد: بورس تحصیلی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران به نخبگانی اختصاص دارد که رشته تحصیلی‌شان را ادبیات فارسی انتخاب کنند. امیدواریم به زودی بورس تحصیلی رشته تاریخ هم به نام باستانی پاریزی برگزار و آئین‌نامه‌ای هم در این زمینه تدوین شود.

نیلی در پایان سخنانش افزود: یکی از محورهای برنامه سوم دانشگاه، مسئولیت اجتماعی است. یعنی در کنار آموزش و تولید دانش، نسبت به آنچه که در جامعه می‌گذرد حساس باشد و مشارکت داشته باشد. باستانی پاریزی در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی هم، یکی از دانشمندان بزرگ کشور است. دانشگاه تهران، طرح بزرگی را به عنوان شهر دانش در دستور کار خودش قرار داده است. این طرح به دلایل مختلف، متوقف شده بود تا این که باستانی پاریزی مقاله‌ای در روزنامه اطلاعات،درباره «طرح‌‎‌های بزرگ و مردان بزرگ» نوشت.


در ادامه این برنامه احمد مرادعلیزاده، مدیر عامل صنعت مس کرمان، به ایراد سخنرانی پرداخت. او با اشاره به کتاب «حماسه کویر» باستانی پاریزی گفت: تاریخ ما از بیابان شروع می‌شود و در ایران، صحرا و بیابان، نقطه صفر تاریخ است. از این جهت، تاریخ مس با تاریخ کویر همبستگی قدیمی دارد و پاریز، زادگاه باستانی پاریزی، همسایه معدن مس سرچشمه است.

او افزود: آن‌ها که این صنعت بزرگ را در دل کویر بنا نهادند، از بزرگان و آینه‌داران دوران هستند. 40 سال پیش که باستانی پاریزی مشغول سر و سامان دادن به کتاب «حماسه کویر» بود، مسئله آب یکی از مسائل او به شمار می‌آمد. در فصلی از این کتاب، استاد منابع نفت و مس را موهبتی یزدانی خواندند که نصیب ایران شده است و گفته‌اند که ما باید این آب باریکه را در ایران دریابیم و درآمدهای نفت و مس صرف تامین منابع آب شود.

مدیر عامل صنعت مس کرمان یادآوری کرد: وجه ورود ما به این موضوع، نه تنها دلیل همشهری‌گری است، بلکه کسانی را آینه تمام نمای حوزه کاری خود هستند را ارج می‌نهیم. کما این که باستانی پاریزی، آینه و انعکاس دهنده تاریخ ایران است. و ما به عنوان آینه داران، مانند علم‌داران در زنده و روشن نگه داشتن این چراغ‌ها مسئولیت داریم.

در ادامه برنامه سید افضل میرافضلی و روزبه زرین‌کوب در پیامی تصویری، یاد باستانی پاریزی را گرامی داشتند.

حمید باستانی‌پاریزی، فرزند این مورخ و پژوهشگر نیز، با اشاره به برنامه‌ریزی و فعالیت عباس دعایی، مجری این برنامه، که از سال 94 تلاش کرد تا امروز این مراسم انجام شود، از سوی خانواده باستانی پاریزی از زحمات او و حامیان برنامه تشکر کرد.

سپس با حضور مدیر عامل صنعت مس منطقه کرمان، رئیس دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و فرزند باستانی پاریزی، در اولین دوره از طرح آینه‌داران دوران، از کامبیز درمبخش، محمود زنده رودی، محمود فرشچیان، حبیب‌الله صادقی، آلن بایاش، هنرمند فرانسوی و عاشق ایران، استاد خسروی و نوریا مارسیا، دیگر هنرمند فرانسوی، تقدیر شد و هدایایی از طرف شرکت صنایع مس ایران، دانشکده ادبیات و شهرداری تهران به این افراد اهدا شد که آلن بایاش، هدیه‌اش را به کانون پرورش فکری تقدیم کرد.

 در ادامه این برنامه، سید محمود دعایی، مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، فرج‌الله احمدی، دانشیار گروه تاریخ، داریوش رحمانیان،  دانشیار گروه تاریخ و منصور گل صفت، استاد گروه تاریخ در پیام‌های تصویری یاد باستانی پاریزی را گرامی داشتند.


سپس ارکستر ملی ایران با رهبری فریدون شهبازیان به یاد باستانی پاریزی به اجرای قطعات اورتور آوار از ساخته‌های فریدون شهبازیان، دو نغمه بختیاری از ساخته‌های روح‌الله خالقی و قطعه «سرود گل» از ساخته‌های حسین دهلوی را برای حاضران در سالن اجرا کردند.

 قطعه شعری هم که سال پیش، افشین یداللهی قبل از مرگش برای باستانی پاریزی سروده بود و شهرام ناظری آن را اجرا کرده است، طی نماآهنگی رونمایی شد و اعلام شد که اردیبهشت سال آینده این قطعه، توسط شهرام ناظری و ارکستر ملی به صورت زنده در مراسمی  که به یاد باستانی پاریزی در کرمان برگزار می‌شود، اجرا خواهد شد.

در انتها از کسانی که به نوعی در ساخت این قطعه موسیقی همراه و همکار بودند، تشکر و قدردانی شد که علی مرادخانی، شهرام ناظری، فریدون شهبازیان، افشین یدالهی از آن جمله بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها