یکشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۱
رفاقت در داوری مردم را بی‌اعتماد می‌کند/در درستی انتخاب جایزه شاملو مطمئن هستم

احمد پوری، نویسنده و مترجم معتقد است که باید مراقب داوری‌های جوایز ادبی باشیم؛ چراکه اگر به‌جای انتخاب شاعر شایسته دست به انتخاب دوست و رفیق‌مان بزنیم، مردم اعتمادشان را نسبت به جایزه از دست می‌دهند.

احمد پوری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره جوایز ادبی در ایران گفت: اصولا هدف از برگزاری جوایز ادبی این است که هنرمندان و اهالی فرهنگ مورد توجه و تشویق جامعه قرار گیرند و این جایزه انگیزه‌ای باشد برای سایر افراد آن حوزه تا بدانند که اگر کار خوب و موثری انجام دهند، مورد توجه عده‌ای قرار خواهند گرفت. البته این بهترین نگاهی است که می‌توان به جوایز ادبی داشت و جوایز ادبی با هدف‌های دیگری نیز برگزار می‌شوند که من کاری با آنها ندارم.

این مترجم پیشکسوت ادامه داد: از آنجایی که در کشور ما حرف‌های حاشیه‌ای بسیار زیاد است، بعد از برگزاری هر جایزه معمولا نکات منفی بسیار زیادی نیز مطرح می‌شود و به همین دلیل نکات منفی بیشتر از نکات مثبت به چشم می‌آید که به اعتقاد من باید برای آن فکری کرد تا از این فضای مسموم فاصله بگیریم.

این نویسنده با گلایه از نگاه نامناسب به جوایز ادبی گفت: جوایز ادبی باعث می‌شوند تا یک کتاب در کانون توجهات قرار گیرد و باعث مطرح شدن کتاب و نویسنده می‌شوند اما متاسفانه در کشور ما به‌قدری برای اثر برگزیده حاشیه درست می‌کنند که این اتفاق رخ نمی‌دهد. به نظر من برگزارکنندگان جوایز ادبی بدون توجه به حاشیه‌های موجود باید کار خود را انجام دهند و به این حرف‌ها کاری نداشته باشند؛ چراکه حاشیه‌ها دست از سر ما برنمی‌دارند.

پوری با اشاره به حاشیه‌های جایزه شاملو و شباهت آن به جایزه فروغ اظهار کرد: زمانی که فریدون فرخزاد اقدام به برگزاری جایزه فروغ کرد، افراد زیادی دست به انتقاد زدند اما شاملو رفت و جایزه را دریافت کرد؛ چراکه معتقد بود، وقتی بخش خصوصی بدون حمایت‌های دولت یا یک نهاد مشخص، دست به برگزاری جایزه می‌زند، باید از آن حمایت کرد و به مسائل حاشیه‌ای توجه‌ای نداشت.

داور سومین دوره جایزه شعر شاملو در توضیح اهمیت داوری‌های جوایز ادبی گفت: باید مراقب داوری‌های جوایز ادبی باشیم؛ چراکه اگر به‌جای انتخاب شاعر شایسته، دست به انتخاب دوست و رفیق‌مان بزنیم، مردم اعتمادشان را نسبت به جایزه از دست می‌دهند. ترکیب داوران جایزه شاملو نشان می‌دهد که در انتخاب داوران سعی شده تا تمام سلایق را درنظر بگیرند؛ بنابراین نمی‌توان از آن ایراد گرفت.

وی ادامه داد: من نگران صحبت‌های مطرح شده و حاشیه‌های موجود نیستم؛ چراکه در درستی انتخاب جایزه شاملو مطمئن هستم و می‌دانم که این اثر به درستی انتخاب شده است. من به برخی از اعتراضات حق می‌دهم؛ زیرا خواننده با دیدن نام برگزیده‌ها و هیات داوران می‌تواند به راحتی متوجه علت برگزیده شدن آن فرد شود اما ترکیب جایزه شاملو چنین تفکری را برای مخاطب ایجاد نمی‌کند.

پوری در بخش پایانی صحبت‌هایش در توضیح دلایل عدم روند صعودی برای برگزیدگان جوایز ادبی عنوان کرد: زمانی یک جایزه ادبی می‌تواند تاثیرگذار باشد و روند ادبی نویسنده و شاعر را تغییر دهد که مورد پذیرش مردم قرار گیرد. به اعتقاد من یک شاعر یا نویسنده اگر با رانت، 10 جایزه ادبی نیز بگیرد، تا زمانی که مورد قبول مردم نباشد، اتفاق خاصی برایش رخ نمی‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط