دوشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۰
کارگا‌ه‌هایی برای ارتقای برگزیدگان جشنواره برگزار می‌کنیم

معاون فرهنگی پژوهشی موسسه خانه کتاب گفت: داوری کتاب‌های بیست و چهارمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی به طور متمرکز در دبیرخانه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران انجام شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نسشت خبری بیست و چهارمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی با حضور افشین داورپناه، معاون فرهنگی پژوهشی موسسه خانه کتاب، سعید پورعلی معاون فرهنگی جهادانشگاهی و عادل تقوی رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی و دبیر جشنواره برگزار شد.
 
افشین داورپناه درباره همکاری موسسه خانه کتاب با جهاد دانشگاهی در برگزاری بیست و چهارمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی گفت: باعث خرسندی مجموعه خانه کتاب است که بخش داوری جشنواره کتاب سال دانشجویی به طور متمرکز در دبیرخانه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران انجام شد و این دومین سالی بود که این اتفاق رخ داد. طبیعاتا مجموعه خانه کتاب از هر فعالیتی در حوزه کتاب و مطالعه که دارای بخش‌های بنیادی‌تر هستند،بسیار حمایت می‌کند.
 
معاون فرهنگی پژوهشی موسسه خانه کتاب بیان کرد: کتاب سال دانشجویی ایران یک بخش بنیادی در حوزه کتاب و نشر به شمار می‌آید. از این جهت که بسیاری از افرادی که در سنین بزرگسالی به تالیف کتاب می‌پردازند از همین سنین دانشجویی به فعالیت‌های تالیفی می‌پردازند. لذا این جشنواره در پرورش افراد برای تالیف کتاب بسیار موثر است.
 
داورپناه در ادامه افزود: در دوجنبه می‌توان جهت‌گیری جشنواره کتاب سال را دنبال کرد اگر بتوانیم افرادی را که در حوزه کتاب سال دانشجویی شرکت می‌کنند را تقویت کنیم طبیعاتا در حوزه کتاب سال هم با کیفیت بالایی روبه رو خواهیم بود.
 
این فعال در عرصه کتاب و نشر اظهار کرد: چیزی که در سال‌های اخیر با آن مواجه بودیم کاهش کیفیت کتاب‌ها در جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران است که دلایل متعددی دارد. بخشی از این دلایل وجود سازو کارهای نه چندان درستی است که در حوزه دانشگاهی وجود دارد. درواقع رویه‌های نادرستی که در حوزه دانشگاه‌ها برای ارتقای علمی تدبیر شده است باعث شده تا دانشگاهیان کمتر سراغ تالیف کتاب بروند و بیشتر به تالیف مقالات روی بیاورند.
 
کارگاه‌هایی در چهار دوره جهت ارتقای برگزیدگان برگزار می‌کنیم
افشین داورپناه از برگزاری گارگاه‌هایی از سوی موسسه خانه کتاب برای برگزیدگان این جشنواره خبر داد و گفت: در ادامه همکاری با کتاب سال جهاد دانشگاهی این جشنواره با توجه به آسیب‌شناسی که در حوزه نشر کشور داشتیم، چهار کارگاه را برای برگزیدگان درنظر گرفته‌ایم.
 
به گفته داورپناه کارگاه اول آموزش درست نویسی است. در  کارگاه دوم روش‌شناسی تبدیل پایان‌نامه به کتاب مدنظر قرار داده شده است در این کارگاه تلاش می‌شود که این روش‌ها آموزش داده شود.وی سومین کارگاه را مربوط به اصول تدوین کتاب دانست و کارگا‌های آموزش نقد کتاب چهارمین کارگاهی است که مجموعه موسسه خانه کتاب برای برگزیدگاه این جشنواره تدبیر دیده است.

آینده‌ای روشن با خانواده‌ای کتاب‌خوان
سردبیر خبرگزاری کتاب ایران از نامگذاری روزی با عنوان کتاب و جامعه دانشگاهی خبر داد و گفت: امسال هم با توجه به سبک و سیاق سال‌های پیش با توجه به اهمیتی که حوزه دانشگاهی برای نشر کتاب دارد یک روز را به عنوان نام‌گذاری شده است و شعار امسال هفته کتاب هم آینده‌ای روشن با خانواده‌ای کتاب‌خوان است.
 
افشین داورپناه درباره برخی مشکلات نشر حوزه علوم انسانی کشور گفت: متاسفانه در سال‌های اخیر بخش ترجمه فربه شده است و این فرایند غیر طبیعی در حوزه نشر کشور است که دلایل متعددی دارد از جمله دشواری تدوین در حوزه علوم انسانی است. نبودن مشوق‌های لازم درواقع مشکل اساسی که با آن مواجه هستیم ضعف تالیف در حوزه علوم انسانی است که موسسه خانه کتاب قصد دارد فعالیت متمرکز و همسو با مجموعه جهاددانشگاهی داشته باشیم تا به رفع اسن مشکلات بپردازیم.
 
این معاون فرهنگی پژوهشی موسسه خانه کتاب گفت: به عقیده من در حوزه تالیف کتاب باید جهت‌گیری کیفیت بخشی داشته باشیم و اگر بتوانیم در حوزه دانشجویی به عملی کردن این هدف بپردازیم بی شک پیشرفت بزرگی در حوزه نشر کشور پیش خواهد آمد.
 
هدف نشر عظیم داده‌های علمی است
در ابتدای این نشست سعید پورعلی از فعالیت‌های جهاد دانشگاهی در هفته کتاب گفت: جهاد دانشگاهی هم به واسطه فعالیت‌ها در حوزه نشر داده‌های علمی و همچنین انتشار کتاب و ایجاد پایگاه مدارک و اطلاعات علمی توانسته نقش و سهم خوبی را در فضای صنعت نشر کشور و همچنین نشر داده‌های علمی، ایجاد کند. شاید یکی از علت‌هایی که جهاد دانشگاهی به عنوان یکی از اعضای شورای سیاست‌گزاری هفته کتاب جمهوری اسلامی حضور دارد به واسطه‌ی همین فعالیت‌هاست.
 
پورعلی درادامه افزود: به لحاظ اساسنامه هم در جهاد دانشگاهی به فراهم کردن امکان نشر داده‌های علمی چه در قالب مقالات و کتاب و چه در قالب نشریات علمی پژوهشی و تخصصی پرداخته است.
 
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی درباره فعالیت‌های دو سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی و مرکز اطلاعات مدارک علمی این سازمان  اظهار کرد: سازمان انتشارات و مرکز اطلاعات و مدارک علمی جهاد دانشگاهی SID دو سازمانی هستند که ماموریت اصلی آنها در حوزه نشر داده های علمی است. یکی از خدماتی که در سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی ارائه می‌شود بحث تولید و ترجمه کتاب و دیگری ارائه خدمات نشر به دانشگاهیان و دانشجویان است. در بحث سازمان اطلاعات و مدارک علمی هم نیز برای اینکه بتوانیم سهولت دسترسی برای جامعه دانشگاهی کشور ایجاد کنیم تقریبا تمام نشریات علمی پژوهشی و تخصصی کشور را در این مرکز نمایه شده است تا امکان دسترسی رایگان برای تمام دانشجویان و اساتید و اعضای هیات‌علمی دانشگاه‌ها کشور به متن کامل مقالات فراهم شود.
 
به گفته سعید پورعلی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی علاوه بر وظایف خود در تولید و ترجه کتاب و ارائه خدمات نشر یک سری رویداد های فرهنگی را برای ترویج کتاب و کتاب‌خوانی را تعریف و در سطح کشور ایجاد کرده است. از جمله جشنواره پایان‌نامه کتاب سال دانشجویی، جشنواره کتاب سال دانشجویی و اخیرا رویداد دیگری برای بحث فرهنگ کتاب‌خوانی در نظر گرفته شده که رویداد دفاع سه دقیقه‌ای از پایان نامه دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری بود.
 
این معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی درباره رویدادهای فرهنگی که در هفته کتاب سال دانشجویی ایران در سازمان‌ها و مراکز تخصصی درحال رخداد است، گفت: تدوین ده برنامه تجلیل از کتاب‌داران دانشگاهی و ، نشست با مولفان به شکل داخلی شعب سازمان انتشارات و همچنین جشنواره فیلم‌های اقتباسی در سه واحد و بازدید از قدیمی‌ترین کتاب‌فروشی در استان‌ها و تجلیل از صنف کتاب‌فروشان با جهت‌گیری قدیمی‌ترین‌ها و تجلیل از فعالان صنعت نشر از برنامه‌هایی است که مد نظر قرار داده شده است.
 
علوم انسانی بیشترین تعداد آثار را داشتند
در ادامه این نشست خبری عادل تقوی درباره ماهیت این جشنواره گفت: بیست‌و چهارمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی به عنوان یک رویداد پرسابقه فعالیت‌های جهاد دانشگاهی نزدیک به ربع قرن سابقه استقرار دارد و امیدواریم بتوانیم با کمک حامیان خود که در دوره‌های مختلف جشنواره همراهی داشتند به این استقرار ادامه دهیم و بتوانیم به عنوان تولید کننده علم و فرهنگ به کمک دانشجویان و دانشگاهیان، به فعالیت بپردازیم.
 
عادل تقوی درباره روند برگزاری این جشنواره اظهار کرد: از ابتدای سال جاری فراخوان شرکت در این جشنواره اعلام شد و شرکت‌کنندگان تا پایان شهریور ماه فرصت داشتند آثار خود را چه در قالب تالیف و چه در قالب ترجمه آثار خود را ارسال کنند. این آثار پس از بررسی، در چهار مرحله داوری شدند و دوشنبه هفته آینده آثاری که شایسته تقدیر و برگزیده شدن هستند در دانشگاه تهران اعلام می‌شوند.
 
رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی گفت: حدود 770 اثر به دبیر خانه جشنواره ارسال شد که در مرحله اول نزدیک به 100 اثر شرایط اولیه ورود به جشنواره را نداشتند که حذف شدند و در نهایت حدود 660 اثر به عنوان آثاری که امکان ارزیابی و داوری را دارند به مرحله داوری وارد شدند. نسبت به دوره‌های پیشین بیشترین از لحاظ کمی بیشترین آثار را دریافت کردیم و حدود 5 درصد افزایش تعداد آثار را داشتیم.

به گفته تقوی داوران و اعضای هیات‌علمی دانشگاه‌ها و مجموعه خانه کتاب  و دبیرخانه کتاب سال جمهوری اسلامی ارزیابان و داوران کتاب‌های این دوره جشنواره بودند. همچنین بیشترین تعداد آثار را در گروه‌ علوم انسانی بود که به تفکیک رشته، رشته حقوق بیشترین آثار ارسالی را داشت که به81 اثر می‌رسید. در رتبه بعدی گروه دین و فلسفه با 65 اثر و روان‌شناسی و علوم تربیتی با 63 اثر به جشنواره ارسال شدند.
 
تقوی گفت: در گروه‌های اصلی بعد از گروه علوم انسانی در رتبه دوم گروه علوم پزشکی و دام‌پزشکی با 137  تعداد بیشتر آثار را داشتند و در مرتبه سوم گروه فنی مهندسی با 52 اثر در جشنواره شرکت کردند.
 
این رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی درباره شرایط تعادلی در تالیف و ترجمه آثار ارسالی اظهار کرد: توزیع آثار با توجه به تفکیک تالیف و ترجمه بیشترین آثار در حوزه تالیف است. لذا با یک شیب ملایم به سمت ترجمه حرکت می‌کنیم. طبق آماری که به دست آوردیم 66 درصد در حوزه تالیف و 34 درصد در حوزه ترجمه بودند.
 
تقوی درباره بخش‌های ویژه در بیست و چهارمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی گفت: بخش‌هایی به عنوان بخش‌های ویژه در این جشنواره  پیش‌بینی شده بود که فعالان در حوزه تالیف و ترجمه که آثار خود را در قالب مکتوب ارسال کرده بودند به صورت خاص و ویژه برگزار شد. همچنین شعار سال را به عنوان یکی از بخش‌های ویژه در نظر گرفته بودیم که شعار اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال جزو بخش‌های ویژه بود.
 
به گفته تقوی از دیگر بخش‌های ویژه، بخش فضای مجازی است که آثاری در این زمینه هم ارسال شد. همچنین بخش گردشگری هم با توجه به اهمیتی که دارد این بخش هم به عنوان یکی از بخش‌های ویژه جشنواره مد نظر قرار داده شده است. آخرین بخشی که به عنوان بخش ویژه در جشنواره در نظر گرفته شد بحث تجاری سازی دانش و فن‌آوری‌های نوین بود که این بخش ‌هم به طور خاص سازمان اشتغال جهاد دانشگاهی به عنوان حامی اصلی این بخش در کنار جشنواره کتاب سال دانشجویی حضور داشتند.
 
گفتنی است بخشی هم به عنوان دانشجویان فارسی نویس در جشنواره برگزار شده است. دانشجویان خارجی که در ایران به تحصیل می‌پردازند و یا دانشجویانی که در خارج از کشور هستند و آثار خود را به زبان فارسی منتشر کرده‌اند در نظر گرفته شده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها