جایزه ادبی «هارتلند» که از سوی مجله شیکاگو تریبون هر سال در دو بخش بهترین اثر داستانی و غیرداستانی اهدا میشود، امسال به متیو دزموند و کُلسون وایتهد رسید. این دو نویسنده امسال جایزه پولیتز را نیز بردهاند.
«هارتلند» جایزه ادبی است که نخستین بار در سال 1988 توسط روزنامه «شیاگو تریبون» شکل گرفت و سالیانه در دو بخش آثار داستانی و غیرداستانی برگزیدگان خود را معرفی میکند. این جوایز به نویسندگانی اهدا میشود که بتوانند ارزشهای سرزمین آمریکا را به خوانندگان ارائه دهند.
این نخستین جایزهای نیست که به دزموند و وایتهد برای نگارش کتابهایشان تعلق میگیرد. آنها در سال جاری توانستند جایزه پولیتز آثار غیرداستانی و داستانی را نیز برای کتابهای «اخراج: فقر و سود در شهر آمریکایی» و «قطار زیرزمینی» به دست آورند.
روزنامه «شیکاگو تریبون» معتقد است کتاب متیو دزموند روایتی بسیار زیبا درباره مفهوم فقر در آمریکا دارد. «دزموند بسیار هنرمندانه از مردمی سخن میگوید که درگیر فقر هستند، به قصه آنان گوش میسپارد و حساسیت خاصی در روایت داستانشان به خرج میدهد. داستان هشت خانواده از نژادهای مختلف در «میلواکی» که در پی فاجعه اقتصادی سال 2008 آمریکا حتی توان پرداخت اجاره خانه خود را ندارند. دزموند برای روایت داستان این هشت خانواده وقت زیادی را در کنار آنها سپری میکند و با مشاهده زندگی روزمرهشان از اکوسیستم مسمومی که در آن هر روز فاصله بین فقیر و غنی افزایش مییابد، باخبر میشود. دزموند معتقد است شرایط بد این افراد به دلیل فقر نیست بلکه تبعیض جامعه موجب میشود این افراد به فقر دچار شوند. بیرون کردن این خانوادهها از خانه و کاشانه زندگیشان را از هم میپاشد و سبب میشود به زاغهنشینی رو بیاورند.»
متیو دزموند جامعهشناس آمریکایی، استاد جامعهشناسی دانشگاه پرینستون است. او در سال 2017 برنده جایزه پولیتزر و جایزه انجمن قلم شد. او در سال 2016 نیز موفق شده بود جایزه حلقه منتقدین کتاب ملی آمریکا را برای کتاب «اخراج: فقر و سود در شهر آمریکایی» به دست آورد.
کُلسون وایتهد، دیگر نویسنده آمریکایی نیز برای «قطار زیرمینی» پیش از این برنده جایزه پولیتزر 2017 شده بود و در رمان جدیدش داستان «کورا»، دختری سیاهپوست را روایت میکند که برای فرار از بردگی از جنوب آمریکا به شمال این کشور سفر میکند. در طول سفر تصویر ارباب که هر لحظه ممکن است او را دستگیر و به حالت بردگی برگرداند دخترک را رها نمیکند و دههها قساوت و ظلم رواشده به بردهها را در کشور آمریکا به خواننده یادآوری میکند.
«قطار زیزمینی» در فهرست اولیه جایزه بوکر 2017 نیز قرار داشت و در سال گذشته برگزیده جایزه کتاب ملی آمریکا، مدال «آندر کارنیج» و جایزه «هرستون-رایت» نیز شده است.
مراسم اهدای جوایز «هارتلند» روز شنبه (20 آبان) در فستیوالی در شیکاگو برگزار میشود. پیش از این نویسندگانی چون جفری آلن، الکساندر خمون و چانگ را لی برنده این جایزه شدهاند.
نظر شما