پدر علم کاریز ایران در گفت و گو با ایبنا:
کتاب را جایگزین کمپینهای نمایشی کنید/ رسانههای ما قوی عمل نکردهاند
دکتر جواد صفینژاد، پدر علم کاریز ایران معتقد است که با راهاندازی کمپینهای نمایشی اتفاقی رخ نمیدهد و باید مردم را با کتابهای پژوهشی آگاه کرد. او میگوید که اگر ما کتابهای پژوهشی را در اختیار مردم قرار دهیم و آنها متوجه شوند که روزانه 90 چاه عمیق در کشور احداث میشود، شرایط تغییر خواهد کرد.
مولف جغرافیای انسانی ادامه داد: تمام کتابهایی که در این سالها نوشتهام درباره ایران است و به غیر از ایران درباره هیچ موضوع دیگری کتاب نمینویسم؛ چراکه میدانم این مملکت چه تمدن عظیمی دارد و هیچ موضوعی بهتر از پرداختن به این تمدن عظیم نیست.
این پژوهشگر معاصر با اشاره به کمپینهای راه افتاده در سراسر کشور برای نجات کشور از خشکسالی گفت: به نظر من بهتر است به جای حرکتهای نمایشی و این کمپینهایی که برای نجات آب راه افتاده است، مردم را با کتابهایی که در این حوزه منتشر شده از آینده و اتفاقات خطرناک آن آگاه کنیم؛ چراکه وقتی با عدد و رقم و بر اساس کتاب با مردم صحبت کنیم، آنها متوجه خطر موجود میشوند.
او ادامه داد: من در سال 1380 تمام واحدهای آب کشور را محاسبه و تعداد چاههای عمیق و نیمه عمیق را ثبت کردهام و در سال 1390 هم مجددا این کار را انجام دادم. با کمال تاسف متوجه شدم که در مدت 10 سال، روزانه 90 چاه عمیق در کشور زده شده است. این یعنی باید این کتابها به دست مردم برسد تا متوجه عمق فاجعه شوند.
صفینژاد با اشاره به نقش رسانه در جامعه امروز عنوان کرد: به مدت 10 سال روزانه 90 چاه عمیق در کشور احداث شده و این یعنی در مدت 10 سال روزانه 90 موتور آب فروخته شده است. چه کسانی از این شرایط سود کردهاند؟ همه اینها مواردی است که وظیفه رسانههاست تا به آن بپردازند اما به دلیل اینکه کسی کتاب نمیخواند و دغدغهای ندارند، چنین مطالبی مطرح نمیشوند.
پدر قنات ایران در توضیح آخرین اثرش گفت: آخرین اثرم با عنوان «کاریز در ایران و شیوههای برگیری سنتی از آن» منتشر شده است. این کتب را نوشتم چراکه ما تا به حال کمتر درباره مردمی که زندگی آنها در ارتباط با آب است اثری منتشر کردهایم یا درباره آن حرف زدهایم. من برای نوشتن این اثر مدتی با مردم مناطق مختلف ایران زندگی کردم و متوجه شدم که به چه میزان آب در زندگی این افراد تاثیرگذار است و با زندگی آنها گره خورده است. من دیدم در اطراف کویر برخلاف سایر نقاط، هزینههای قنات را از خود آب قنات درمیآورند. شیوهای که اگر مطرح شود، فراگیر خواهد شد.
او ادامه داد: این کتاب هفته گذشته توسط وزارت نیرو منتشر شد؛ چراکه به دلیل حجیم بودن و استفاده از عکسهای رنگی فراوان، عملا چاپ آن به صورت خصوصی ممکن نبود. وزارت نیرو لطف کرد و این کتاب را به صورت رنگی و در 835 صفحه منتشر کرد و قرار است به زودی ترجمه آن نیز روانه بازار شود.
صفینژاد در بخش پایانی صحبتهایش عنوان کرد: این اطلاعات باید به دست مردم دنیا برسد تا متوجه تمدن ما شوند. من در تحقیقاتم متوجه شدم که ساسانیان در میمه اصفهان سد زیر زمینی داشتهاند؛ موضوعی که کمتر کسی اطلاع دارد و این یعنی رسانههای ما قوی عمل نکردهاند و این اطلاعات منتشر نشده تا دنیا متوجه تمدن ما شود. ما تمدنی داشتیم که زیر زمین سد زده است اما کسی نیست که این موضوعات را پیگیری کند و درباره آن خبر تهیه کند.
نظر شما