دوشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۲
امیرخانی:‌حفظ و مانا نگهداشتن اسناد مکتوب ویژگی کتابخانه ملی است

غلامرضا امیرخانی در هشتادمین سالگرد تاسیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: حفظ و نگهداری اسناد مکتوب یکی از مهمترین فعالیت‌های سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی ایران است که هیچگاه از بین نمی‌رود و اصولا ویژگی این سازمان حفظ و مانا نگهداشتن اسناد مکتوب است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) غلامرضا امیرخانی، معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امروز دوشنبه (17 مهرماه 1396) طی نشستی ضمن تشریح برنامه‌های ویژه هشتادمین سالگرد تاسیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: زمانی که صحبت از انتقال کتابخانه ملی ایران و تاسیس یک ساختمان جدید برای آن می‌کردیم شاید فکر نمی‌کردیم که این پروژه تنها طی هشت سال به بهره‌برداری برسد چرا که پروژه‌های مشابه آن مانند مصلی مشکلاتی را طی سال‌ها داشته است.
 
وی ادامه داد: طی این هشتاد سال افراد مخلتفی برای این سازمان زحمات بسیاری کشیده‌اند اما متاسفانه ما سابقه‌ها را نگهداری می‌کنیم و اسامی را تغییر می‌دهیم و موسسات را در هم ادغام و منحل می‌کنیم و به همین دلیل دچار مشکلات هویتی می‌شویم. بسیاری از موسسات مطبوعاتی، نشریات و کتابخانه‌ها نیز در کشور ما دچار همین مشکلات هستند و به همین دلیل اگر یک موسسه انتشاراتی بنیانگذارش فوت کند دیگر کسی از آن نامی نمی‌برد. کتابخانه‌ها نیز به چنین سرنوشتی اغلب دچار می‌شوند هرچند که کتابخانه ملی با توجه به ملی‌ بودنش از تغییر نام و منحل شدن در امان بوده است.
 
معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به تاریخچه این سازمان در سال 1316 گفت: در آن سال‌ها ذهنیتی از کارکرد یک کتابخانه ملی وجود نداشت و حتی نام‌هایی مانند کتابخانه ملی ایران یا فردوسی برای آن در نظر گرفته شده بود و بیشتر کارکرد یک کتابخانه عمومی مرکزی در تهران را داشت اما به‌تدریج طی 80 سال تکمیل شد و امروز آن چیزی است که ما مشاهده می‌کنیم.
 
به گفته امیرخانی، حفظ و نگهداری اسناد مکتوب یکی از مهمترین فعالیت‌های سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی ایران است که هیچگاه از بین نمی‌رود و اصولا ویژگی این سازمان حفظ و مانا نگهداشتن اسناد مکتوب است.
 
این مقام مسئول با اشاره به رییس دولت اصلاحات در کتابخانه ملی و بهره‌برداری این سازمان در دوره وی گفت: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی نیز از دیگر چهره‌هایی بودند که توجه خاصی به کتابخانه ملی داشتند. مرحوم ایرج افشار نیز کمتر از یک سال در دهه 40 در این سازمان مدیریت کردند و در دوره خودشان بخش ایران‌شناسی را بنیانگذاری کردند به هر حال تمامی مدیران کتابخانه ملی ایران خدماتی را در دوره خود داشته‌اند.
 
امیرخانی با بیان اینکه کتابخانه ملی ایران به‌صورت یک سازمان مستقل درآمده و شأنیتی بسیار بالا دارد، گفت: شأنیت کتابخانه ملی بسیار بالاست و در هیچ کجای دنیا کتابخانه ملی چنین شأن و جایگاهی ندارد که در حکم مشاور رئیس‌جمهوری تلقی شود. خوشبختانه اساسنامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به گونه‌ای تدوین شده که جوابگوست و نیاز به اصلاح و تعدیل ندارد همچنین این سازمان جزء 10 کتابخانه برتر دنیا از حیث بنا و ساختمان قرار دارد.
 
وی با تاکید بر اینکه در سال‌های اخیر و در دوره ریاست جمهوری سیدحسن روحانی توجه خاصی به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران شده است بیان کرد: تلاش ما این بوده که کتابخانه ملی صرفا مکانی برای قرائت و مطالعه نباشد به همین دلیل اندیشگاه کتابخانه ملی در سال 1393 تاسیس شد و طی سه سال فعالیت خود منشأ برکات بسیاری بوده است. مشابه این مرکز در کتابخانه ملی فرانسه هم وجود داشته که در طول سال نشست‌ها و همایش‌های مختلفی را برگزار می‌کند.
 
معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در بخش پایانی سخنانش به فعالیت سازمان متبوع خود در عرصه بین‌الملل نیز اشاره کرد و گفت: امضای تفاهم‌‌نامه مقامات کشورهای مختلف با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نشان‌دهنده علاقه‌مندی این کشورها به سازمان و جایگاه این کتابخانه دارد چرا که ما 20 سال پیش چنین جایگاهی را نداشتیم.
 
تشریح برنامه‌های 6 ماهه دوم کتابخانه ملی ایران
مظفر پاسدار شیرازی، مدیرکل حوزه ریاست، روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به برنامه‌های درنظر گرفته شده برای بزرگداشت هشتادمین سالگرد تاسیس این سازمان گفت: به مناسبت روزجهانی کودک از روز گذشته در تالار تخصصی کودک به مدت یک‌هفته ویژه برنامه‌هایی برای کودکان آغاز شده است همچنین در هفته آتی برای پاسداشت اهداکنندگان کتاب به مجموعه کتابخانه ملی ایران برنامه‌ای برگزار خواهد شد.
 
وی ادامه داد: رونمایی از مجموعه کتاب‌های دکتر فاضلی از دیگر برنامه‌هایی خواهد بود که برگزار می‌شود اکنون مقدمات فهرست‌نویسی کتاب‌های ایشان انجام شده که به زودی رونمایی می‌شود. پنجم آبان‌ماه روز جهانی میراث سمعی و بصری در کتابخانه ملی برگزار می‌شد و در هفته دوم آبان‌ماه نمایشگاه تازه‌های نسخ خطی برگزار خواهد شد.
 
به گفته پاسدار شیرازی یادمان اهداگران کتاب به کتابخانه ملی و بزرگداشت هفته پژوهش ویژه هشتادمین سالگرد در آذرماه سال جاری برگزار خواهد شد. بزرگداشت محدث ارموی از دیگر برنامه‌هایی است که در دی ماه امسال در کتابخانه ملی برپا می‌شود. سازمان اسناد و کتابخانه ملی در دهه فجر دستاوردها و عملکردهای خود را به نمایش خواهد گذاشت. همچنین از پنجم تا نهم اسفند برنامه‌های اختتامیه هشتادمین سالگرد را برگزار می‌کنیم و از کتاب تاریخچه کتابخانه ملی که تاکنون نگارش نیافته به همراه کتاب گزیده اسناد کتاب و کتابخانه ملی، کتاب فهرست مرقعات کتابخانه ملی و فهرست مهرهای کتابخانه ملی رونمایی خواهد شد. 

در پایان این مراسم ضمن رونمایی از پوستر و نشان هشتادومین سالگرد تاسیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، نمایشگاه عکسی از تاریخ کتابخانه ملی و تازه‌های نشر ایرانشناسی افتتاح شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها