رییس پژوهشکده مردمشناسی از چاپ 552 مقاله و 28 نشست علمی خبر داد و گفت: امیدواریم بتوانیم از طریق هماندیشی اقدامات موثری انجام دهیم.
رییس پژوهشکده مردم شناسی در ادامه از آمادهسازی چهار مجله مردم و فرهنگ خبر داد و گفت: دو مجله به زبان انگلیسی با نامهای «جوامع فارسی زبان» و «نقد مطالعات ایرانی» نیز در حال آماده شدن هستند. چهل و هشت پروژه موظفی پژوهشی در پژوهشکده مردمشناسی انجام شده است و بیست و پروژه نیز در حال انجام است. همچنین بیست و هشت پروژه تحقیقاتی پیمانی انجام شده است و بیست پروژه نیز در حال انجام است. در سه گذشته در پژوهشکده مردمشناسی 552 مقاله چاپ شده است. یکصد و سی و هشت مقاله منتشر خواهد شد. همچنین بیست و دو مقاله علمی ترویجی از سوی اعضاء پژوهشکده مردمشناسی چاپ شده و نُه مقاله هم منتشر میشود. در سه سال گذشته سی مقاله علمی پژوهشی منتشر شده و بیست مقاله هم در حال انتشار است.
رییس پژوهشکده مردمشناسی از برگزاری هشت همایش ملی خبر دادو گفت: دو همایش نیز در دست اجرا است. در سه سال گذشته، 28 نشست علمی برگزار شده، یازده نشست نیز در سال جاری برگزار میشود. هشت کارگاه تاکنون برگزار شده و سه همایش دیگر هم برگزار میشود.
حسنزاده با دعوت از همه مردمشناسان کشور برای همکاری گفت: امیدواریم بتوانیم از طریق هماندیشی اقدامات موثری انجام دهیم.
بهروز عمرانی، معاون پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری دیگر سخنران این نشست نیز با اشاره به نسبتهای بسیار قوی مردمشناسی با توسعه گفت: انسان در گذر ایام نسبت خود را با محیط زیست تعریف و تلاش کرده با آن ارتباطهای متناسبی را داشته باشد و این موارد را در کشاورزی و معماری مورد توجه قرار داده است.
وی از قناتها به عنوان یکی از مهمترین موارد ارتباط انسان با طبیعت نام برد و به ثبت آنها در فهرست میراث جهانی اشاره کرد و گفت: با شیوه قنات از تبخیر و آلودگی آب جلوگیری و از آن استفاده بهینهای شده است. این جریان فکری قدیمی به صورت نسبت بین درخت زندگی و داستانها در مجموعه سفالینههای شهر سوخته وجود داشته است. این روند فرهنگی از دوران مفرغ تا تاریخی و سپس اسلامی مشاهده میشود و حتی در روستاها شاهد درختهای نظر کرده و قدسی هستیم.
وی در ادامه به استفاده از سیستم خشت و گل، آب انبار و بادگیرها در سکونتگاه برای صرفهجویی در انرژی اشاره کرد و گفت: مردم با ساخت حیاطها باعث افزایش احساس رطوبت شده و فضا برای زیست مناسبتر میشد.
عمرانی با اشاره به سازههای شوشتر گفت: برخی معتقدند این سازهها قدیمیترین مجتمعهای صنعتی پیش از انقلاب صنعتی است بنابراین ما تجربه توسعهای را داشتهایم که منجر به تخریب نشده است.
وی در ادامه بر ضرورت تقویت پیوندهای مطالعاتی بین باستانشناسی و مردمشناسی توسط معاونت پژوهشی گفت: مطالعات حوزه مردمشناسی به ما کمک میکند با ثبت و ضبط اطلاعات در راستای استحکام هویت ایرانی گام برداریم. امیدوارم موزه ملی مردمشناسی را تحت نظارت پژوهشکده مردمشناسی داشته باشیم.
سید احمد محیط طباطبایی، مشاور عالی ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در توضیح مردمشناسی گفت: مردمشناسی در عین این که تعریف معین و واحدی دارد، جامعیتی از بخشهای مختلف علمی است که در ترکیب و تلفیق آنها با هم، نوعی رفتار و تحلیل خاص به وجود میآید که همان تحلیل مردمشناسانه است.
محیططباطبایی با اشاره به نگاه شاعرانه ایرانیها به دنیای اطراف گفت: همه رفتارهای ما به نوعی با نگاه شاعرانه به جهان همراه است و مجموعه این نگاهها در طبقهبندی حوزه میراث فرهنگی، بخش مردمشناسی و مردمنگاری را به وجود میآورد.
وی نماد مردمشناسی را یک انسان جامعالاطراف دانست و گفت: مردمشناسی یک نگاه جامعالاطراف است و باید این نگاه در همه تحلیلها مورد توجه قرار گرفته و تحلیلها را ایرانیتر، منطبق با شرایط واقعی تر کند.
مهرداد عربستانی، رییس انجمن انسانشناسی ایران در ادامه نشست بیلان سالهای اخیر پژوهشکده مردم را عالی ارزیابی کرد.
وی با اشاره به تشکیل انجمن انسانشناسی ایران از حدود 15 سال پیش گفت: تصمیم داریم کارها را همان صورت گذشته اما با رویکردی بازتر ادامه دهیم چرا که تعداد مردمشناسها در ایران اندک است و اگر نتوانیم شبکههای ارتباطی ایجاد کرده و ارتباطات علمی برقرار کنیم در زمینه پیرایش اطلاعات موفق نخواهیم بود. زمانی به این هدف میرسیم که یک اجتماع علمی از متخصصان داشته باشیم.
عربستانی با اشاره به این که در گذشته به دلیل تعداد اندک متخصصان مردمشناس، امکان کمتری برای ارزیابی علمی و درست اقدامات مردمشناسی وجود داشت، گفت: قدم مهم بعدی ما در عرصه مردمشناسی و انسانشناسی ایران این است که کارها را معیارها و استانداردهای بالاتری انجام دهیم.برای دستیابی به هدف فوق باید یک شبکه قوی و منسجم از انسانشناسها تشکیل دهیم.
در ادامه نشست از محققان، مولفان و مترجمان حوزه مردم شناسی کشور؛ انتشارات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و کارشناسان پژوهشکده مردمشناسی قدردانی شد.
در بخش علمی نشست مردمشناسی ایران، مهرداد عربستانی، با موضوع «انسانشناسی مطالعه همزادها» و سید قاسم حسنی، با موضوع «چالشهای فقدان سنت و تاریخ در انسانشناسی ایران» به ایراد سخنرانی پرداختند.
سپس سمیه کریمی، جبار رحمانی، پوپک عظیمپور و زهره انواری، به ترتیب درباره «انسانشناسی و لزوم مطالعات تطبیقی در دهه تقارب فرهنگها»، «انسانشناسی و ساختار علم در ایران»، «عروسکهای بومی ایران و گفتگوی جهانی» و «تخصصی شدن انسانشناسی و توسعه زیرشاخههای آن در ایران» صحبت کردند.
تکتم افتخاری با موضوع «ناشناخته بودن انسانشناسی در ایران» و علیرضا حسنزاده با موضوع «مردمشناسی و مردم سالاری» آخرین سخنرانان این بخش بودند.
نظر شما