دوشنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۰:۴۰
​«مدخل شعر معاصر فارسی» منتشر شد

کتاب «مدخل شعر معاصر فارسی» اثر شهریار خسروی از سری کتاب‌های «مسائل نظری ادبیات» انتشارات فاطمی راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شهریار خسروی کتاب «مدخل شعر معاصر فارسی» که به بررسی شعر معاصر ایران از سال 1285 تا 1392 می‌پردازد را توسط انتشارات فاطمی راهی بازار نشر کرده است.

در متن پشت جلد این کتاب آمده است: «این کتاب کوششی است برای معرفی منسجم و نظام‌مند شعر فارسی در یک قرن اخیر. مؤلف ضمن عبور از کلیشه‌های رایج، روایتی از شعر معاصر ایران به دست می‌دهد که اساس آن را ایده‌ها و مفاهیم موجود در شعر و نقد ادبی معاصر ایران و نسبت آن‌ها با یک‌دیگر برمی‌سازد. در این کتاب، ابتدا «روایت معیار»، شعر معاصر ایران معرفی و نقد شده است، سپس با اصلاح روایت رسمی و معیار، روایت جدیدی عرضه شده که هم مبتنی بر داده‌ها و شواهد تاریخی و هم مبتنی بر دیدگاهی‌ منسجم است. این اثر یک جریان‌شناسی توصیفی و مفهومی از شعر ایران است که در پایان، گزارشی تاریخی از شعر معاصر ایران هم به آن افزوده شده است. مزیت کتاب حاضر آن است که «شعر معاصر» را منحصر در «شعر نو» دانسته و به انواع شعر  قدمایی در دورۀ معاصر نیز می‌پردازد. همچنین کتاب تصویری از تحولات شعر معاصر، پس از انقلاب اسلامی هم ترسیم کرده‌ است که در اغلب آثار دیگر مغفول مانده است.»

هدف این کتاب، تهیه مدخلی مختصر و منظم به «شعر معاصر فارسی» بوده است که تا حد امکان اشاره‌ای، هرچند کوتاه، به همهٔ جریان‌های شعری معاصر داشته باشد؛ اما موضوع را با توجه به حجم و کارکرد مقدماتی کتاب کمی محدود کرده‌ است. مثلاً در این کتاب، مخاطب دربارهٔ جریان‌های ترانه‌نویسی معاصر (از تصنیف‌سازی عصر مشروطه تا رپ فارسی) و یا جریان‌های شعری در سرزمین‌های فارسی زبان دیگر مانند افغانستان، تاجیکستان و ... چیزی نخواهد دید. این‌ها، موضوعات مبهم و بر زمین مانده‌ای است که هر یک پژوهش مستقل دیگری می‌طلبد. آنچه در چند دههٔ اخیر «ادبیات مهاجرت» نام گرفته هم در این کتاب تنها در قالب یک تصویر کلی گنجانده شده است و باید در جای دیگری به تفصیل بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

در بخشی ازا ین می‌خوانیم:‌ «کهن‌سرایان معاصر را نمی‌توان به سادگی گروه‌های «سنتی» نامید. درست است که این گروه‌ها از تداوم سنت در عصر جدید دفاع می‌کنند اما چنان که گفتیم اگر تجددی اتفاق نمی‌افتاد، این گروه‌ها از هویت سنتی خود آگاه نمی‌شدند و هویت خودشان را براساس سنت تعریف نمی‌کردند. در واقع همان‌طور که وقوع نوآوری‌های سبک هندی انگیزهٔ وحدت شاعران مکتب بازگشت بود، دورهٔ مدرن در سراسر جهان، موجی از سنت‌گرایی را به وجود آورد. خلاصه آنکه سنت‌گرایی چیزی است که تنها در دورهٔ مدرن اتفاق می‌افتد.»
 
کتاب «مدخل شعر معاصر فارسی» اثر شهریار خسروی در 332 صفحه، شمارگان 1000 نسخه و به‌ بهای 28 هزار تومان توسط انتشارات فاطمی راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها