پنجشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰
شناخت استعداد سرزمین در فلات ایران

کتاب «شناخت استعداد سرزمین در فلات ایران» نشان می‌دهد که در فلات ایران باید ضوابط متقابل بین منابع و فرهنگ در همه مقیاس‌های کلان تا خرد برای برنامه‌ریزی موفق مدنظر قرارداده شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) دکتر احمدرضا یاوری، لعبت زبردست، سیدمحمود هاشمی و مهندس لاله دارایی سرزمین ایران را از زوایای ملموس و غیر ملموس مورد شناسایی قرار دادند و به بازشناسی دانش بومی این سرزمین پرداخته‌اند؛ آنها مجموعه تحقیقات خود را در کتابی با عنوان «شناخت استعداد سرزمین در فلات ایران» به رشته تحریر درآوردند.

برنامه‌ریزی برای توسعه در مسیری خطا و خلاف ساختارهای طبیعی، تمدنی صورت می‌گیرد و امروزه دانشی کمتر مدون شده به صورت کتاب وجود دارد. کتاب «شناخت استعداد سرزمین در فلات ایران» برای فارغ‌التحصیلان دانشگاه در رشته‌های تاریخ و جغرافیا، علوم انسانی، مدیریت شهری و سرزمینی و مسئولان مورد استفاده مفید قرار گرفته است و این افراد با خواندن این کتاب متوجه می‌شوند که به غیر از آنچه که در کتاب‌های دانشگاهی تالیف شده است؛ دانشی کمتر مدون شده به صورت کتاب وجود دارد.

این کتاب نشان می‌دهد که در فلات ایران باید ضوابط متقابل بین منابع و فرهنگ در همه مقیاس‌های کلان تا خرد برای برنامه‌ریزی موفق مدنظر قرارداده شود. نویسندگان کتاب «شناخت استعداد سرزمین در فلات ایران» تلاش کرده‌اند تا به کمک حدود صد تصویر و نقشه و تعداد قابل توجهی جدول شیوه نگرش برنامه‌ریزی ایرانی را نشان دهند.

مولفان در مقدمه هدف از نگارش کتاب «شناخت استعداد سرزمین در فلات ایران» را تدوین روش ارزیابی و برنامه‌ریزی استفاده از سرزمین در ایران می‌دانند.

ایران در صدر کشورهای کم آب جهان
در قسمتی از فصل اول کتاب آمده است: «فلات ایران به علت استقرار روی کمربند خشک و بیابانی جهان و به خاطر مسدود شدن گستره خشک و وسیعی با ارتفاعات بلند و عریض پیرامونش به صورت یک مرکز پرفشار رطوبت(جبهه‌های مرطوب هوا از غرب و شرق) را از خود دور می‌کنند. دو سوم سطح ایران را نواحی بسیار خشک تا نیمه خشک دربر گرفته است. میانگین سالیانه بارندگی در حدود 30 الی 150 میلی‌متر که آن هم به صورت برف طی زمستان و بارندگی‌های بهاره است. لذا ایران یکی از چهل کشور کم آب و خشک جهان محسوب می‌گردد.»

این کتاب در دو بخش و در نه فصل گردآوری شده است. «اقلیم منطقه‌ای و آب و هوای محلی»، «آب و هیدرولوژی»، «زمین و منابع اراضی فلات ایران»، «اکولوژی و جغرافیای گیاهی»، «ابعاد اقتصادی-اجتماعی و فرهنگ» عناوین سرفصل‌های بخش اول کتاب «شناخت استعداد سرزمین در فلات ایران» است و عنوان فصل‌های بخش دوم کتاب عبارتند از «ارزیابی استعداد سرزمین»، «مقیاس ارزیابی استعداد سرزمین»، «برنامه‌ریزی استفاده از سرزمین»، «منابع آب و توسعه پایدار».

کتاب «شناخت استعداد سرزمین در فلات ایران» در 160 صفحه، به شمارگان پانصد جلد و به قیمت بیست و پنج‌هزار تومان از سوی انتشارات آوای قلم راهی کتابفروشی‌ها شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها