موج جدید آثار پادآرمانشهری در دنیا افزایش یافته است. در این مطلب نگاهی کوتاه خواهیم داشت به کتاب «دختران را جمع کنید» نوشته «جینی میلامد» که از لحاظ محتوا شباهت بسیاری به داستان «سرگذشت ندیمه» نوشته «مارگارت آتوود» دارد.
بسیاری کتاب را نسخه کپیشده داستان نویسنده کانادایی میدانند. «دختران»، داستان اول «جینی ملاماد» درباره جامعه حاضر در یک جزیره است که نسلها پیش توسط 10 مرد شکل گرفت. جامعهای که از تکنولوژی مدرن و حتی وسایلی که ممکن است وسیله آسایش آنان شود دوری میکنند. شهروندان این جزیره دنیا را مانند جهنمی میدانند که در انجیل تصویر شده است و معتقدند جامعه باید به دست مردان اداره شود. مردانی که به واسطه قدرتشان قوانین جنسیتی پر از تبعیض وضع میکنند.
در چنین فضایی یکی از دختران شاهد اتفاقی میشود که توسط یک مرد انجام میشود و موجب میشود زندگی روی جزیره برای همه تبدیل به جهنم شود.
نویسنده کتاب، پرستار یک بیمارستان روانی و تخصصاش کار با کودکان آسیبدیده است و از اطلاعات خود در توصیفات حالت ذهنی شخصیتها بهره میگیرد. اگرچه بسیاری معتقدند او ایده کتابش را از «سرگذشت ندیمه» وام گرفته است اما ساختار و شکل روایت او مورد تأیید صاحب نظران قرار گرفته و معتقدند استعداد جدیدی وارد بازار کتاب شده است.
«مارگارت آتوود» نویسنده، شاعر، و منتقد ادبی کانادایی است که پیش از این برای کتاب «آدمکش کور» برنده جایزه «من بوکر» نیز شده است. از دیگر آثار شناختهشده وی میتوان به «چشم گربه»، «عروس فریبکار»، و «اوریکس و کریک» اشاره کرد. زنان شخصیتهای اصلی داستانهایش هستند و در آثارش موضوعات اجتماعی را با اسطورهشناسی و طنز ترکیب میکند.
قصه «سرگذشت ندیمه»یِ این نویسنده پس از ترور رئیسجمهور «ایالات متحده آمریکا» به ضرب گلوله و به قتل رساندن همه اعضای کنگره انقلابی در کشور رخ میدهد. قانون اساسی رسمی کشور لغو میشود و حکومتی تمامیتخواه و مسیحی به نام «گیلاد» شکل میگیرد. مرزهای کشور بسته میشود. راه فراری وجود ندارد. زنان هدف اصلی ظلم حکومت محسوب میشوند و حقوق و آزادیهای فردی آنان به شدت نقض میشود. آنها اجازه کار در خارج از خانه، مالکیت داراییهای خود، و ارتباط با دیگران را طبق قانون جدید از دست میدهند و بر اساس وضعیت تأهل و باروری خود مورد سنجش قرار میگیرد.
این کتاب در سال 1985 و با وجود انتقادات فراوان منتشر شد و در همان سال برنده جایزه بهترین داستان انگلیسی زبان Govenor General و در سال 1987 برنده جایزه «آرتور سی. کلارک» شد.
نظر شما