دوشنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۰
کتاب‌ دفاع مقدس پاسخی برای موضع‌گیری برخی جوانان است

ابراهیم حسن‌بیگی، نویسنده حوزه انقلاب اسلامی با اشاره به لزوم توجه بیشتر به آثار حوزه دفاع مقدس در مقایسه با سایر آثار مکتوب گفت: متاسفانه نه تنها بخش قابل توجهی از نسل جدید قرابتی با ارزش‌های دفاع مقدس ندارند، بلکه بعضا به دلیل آشنایی اندک، ممکن است علیه آن موضع بگیرند ادبیات و کتاب دفاع مقدس از‌جمله راه‌های پاسخ‌گویی صحیح به این مباحث است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از ستاد خبری هفدهمین جایزه کتاب سال دفاع مقدس، ابراهیم حسن‌بیگی، نویسنده حوزه انقلاب اسلامی، درباره اهمیت ترغیب نویسندگان به فعالیت در حوزه دفاع مقدس گفت: برگزاری جشنواره‌ها، مسابقات، کلاس‌های آموزشی یا اعزام نویسندگان به مناطق جنگی؛ همه و همه می‌تواند به ادبیات دفاع مقدس و پویایی آن و بازآفرینی موضوعات مربوط به آن کمک می‌کند؛ اما به نظر می‌رسد شاخصه اصلی خود نویسنده است و ما باید کاری کنیم که نویسندگان ما برای کارکردن در این حوزه، رغبت پیدا کنند.

وی ادامه داد: دهه 60 که در حال جنگ بودیم،‌ نَه جشنواره‌ای بود و نَه کسی به آن‌صورت از نویسندگان می‌خواست که در حوزه دفاع مقدس کتاب بنویسند؛ بلکه خود اهل قلم تهییج به نوشتن می‌شدند. دهه هفتاد هم با اندک تفاوتی این رویه وجود داشت و مردم همچنان تحت تاثیر دفاع مقدس بودند.

این نویسنده افزود: با فاصله گرفتن از دفاع مقدس، لازم است که مراکز و متولیان مربوطه احساس مسئولیت نویسنده را تحریک کند تا در این حوزه فعالیت کنند. ما سال‌ها قبل که هنوز جشنواره‌ای وجود نداشت، به این فکر بودیم اما واقعیت این است که جشنواره‌ها چندان نتوانستند در این جهت کارگشا باشند.

حسن‌بیگی درباره اهمیت حمایت از آثار مکتوب دفاع مقدس گفت: به نظر من تنها راه رونق بخشیدن به جریان نگارش و انتشار آثار مرتبط با دفاع مقدس تشکیل مراکز متولی انتشار این آثار است. آثار مکتوب دفاع مقدس بیشتر از همه به حمایت‌ برای انتشار نیاز دارد یعنی به‌عنوان مرکز فرهنگی و نشر، با بستن قراردادهایی از نویسندگان بخواهند که درباره دفاع مقدس بنویسد. چرا که به هر حال خروجی کار، انتشار کتاب است.

نویسنده «اشکانه» و «ریشه در اعماق» اظهار کرد: این مساله به معنی کار سفارشی کردن نیست و حکم طمع‌کار و به اصطلاح عامیانه «پولکی» کردن نویسندگان را ندارد. به هر حال سفارش دادن و استقبال ناشران از انتشار کتاب نویسندگان، مساله معمولی است و می‌تواند نویسنده را به نوشتن، ترغیب کند.

حسن‌بیگی درباره ضرورت پرداخت به موضوع دفاع مقدس ادامه داد: ضرورت پرداختن به ادبیات دفاع مقدس، سال به سال بیشتر از قبل می‌شود، چراکه نسل‌هایی از راه می‌رسند که به دلیل فاصله سنی، نه انقلاب را درک کرده‌اند و نه دفاع مقدس را؛  بنابراین یادآوری و آموزش ارزش‌های دفاع مقدس، بیشتر اهمیت پیدا می‌کند.

وی افزود: متاسفانه نه تنها بخش قابل توجهی از نسل جدید قرابتی با ارزش‌های دفاع مقدس ندارند، بلکه بعضا به دلیل آشنایی اندک، ممکن است علیه آن موضع بگیرند و به‌عنوان مثال بگویند اگر انقلاب نشده بود یا دفاع مقدس نبود،‌ چنین می‌شد و چنان. ادبیات و کتاب دفاع مقدس از‌جمله راه‌های پاسخؤگویی صحیح به این مباحث است.  

این نویسنده دفاع مقدس گفت: راه‌های دیگر آشناسازی جوان‌ترها با دفاع مقدس، ساخت سریال‌ها و فیلم‌های سینمایی اثرگذار است که وجود آن‌ها بیش از پیش احساس می‌شود. مغفول ماندن این مباحث، باید رفع شود و همانطور که گفتم مهم‌ترین راه برای محقق شدن این هدف، تقویت زمینه‌های حمایت از ساخت،‌ تولید و انتشار آثار دفاع مقدس است.

حسن‌بیگی درباره دلایل غیبت آثار دفاع مقدس در عرصه‌های جهانی اظهار کرد: وقتی اثری خلق می‌شود، بماند که در داخل ایران هم استقبال چشم‌گیری از آن نمی‌شود، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که خارجی‌ها سراغش بیایند، آن‌را ترجمه کنند و در کشور خود منتشر کنند. این کار به تلاش‌های ویژه‌ای از سوی خودمان منوط است.

وی ادامه داد: ما باید خودمان آثار خوب دفاع مقدس را شناسایی و به زبان‌های مختلف ترجمه کنیم و در ادامه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی باید با ظرفیت و امکانات رایزنی‌های فرهنگی در کشورهای مختلف،‌ درصدد ارائه آن‌ها در جهان برآید؛ اتفاقی که متاسفانه شاهدش نبوده‌ایم.

حسن‌بیگی افزود: از من حدود هشت رمان به زبان‌های مختلف ترجمه شده اما این کتاب‌ها در کشورهای دیگر خروجی چشم‌گیری نداشته است. به جز مدیران و معاونان فرهنگی سفارتخانه‌های ایران در کشورهای مختلف، رایزنی‌های فرهنگی ایران در 65 کشور مستقر هستند که متاسفانه نتوانسته‌اند در این زمینه، عملکرد مثبتی داشته باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها