کتاب «100 پرسش و پاسخ درباره مراقبتهای بیمار سرطانی» در 9 فصل از سوی انتشارات «آرمان رشد» منتشر شده است.
این کتاب در 9 فصل شامل « سرطان»، «مدیریت درمان و مراقبت پزشکی»، « پذیرش مسئولیت مراقبت از بیمار»، «مراقبت از خود»، «موضوعات و روابط خانوادگی»، «مراقبت خانگی، تجهیزات پزشکی و ...» «مباحث بیمهای»، «نگرانیهای شغلی» و «واکنشهای احساسی و نگرانی درباره» تدوین شده است.
در نخستین فصل کتاب در تعریف سرطان میخوانیم: «انسانها تصور میکنند که سرطان مانند یک توده یا غده بخشی از بدنشان است. در کتابهای پزشکی سرطان فرآیند غیرعادی و کنترل نشده سلولها تعریف شده است.»
در بخشی دیگر با اشاره به دلایل گوناگون ابتلا به سرطان آمده است: «برای تشکیل توده سرطانی بیش از 200 علت متفاوت وجود دارد. با پیشرفت دانش پزشکی بسیار از دلایل زیستی سرطان مشخص شده؛ اما هنوز مکانیسم دقیق هر یک از انواع آن کشف نشده است. وجود ترکیبات صنعتی و شیمیایی در محیطزیست، مصرف داروهای شیمیایی، برخی عوامل هورمونی، نقص سیستم ایمنی بدنی، مجاورت در برابر پرتوها، جابهجایی DNA سلول و مخصوصاً مصرف دخانیات و مشروبات الکلی فاکتورهای آغاز کننده فرایند بدخیمی هستند.»
برخی از روشهای درمان انواع سرطان شامل «عمل جراحی»، «پرتودرمانی» و «شیمیدرمانی» است که در بخش دیگری از فصل نخست کتاب تشریح شدهاند.
بهترین پزشک کیست؟ چگونه او را پیدا کنم؟ ازجمله پرسشهای دومین فصل کتاب است. مولفان در پایخ به این پرسش توصیه میکنند: «انسانها برای انتخاب یک پزشک خوب ملاکهای مختلفی دارند. تجربه درمان سرطان، مهارتهای فنی و تخصصی، موقعیت بیمارستان، پوشش بیمه و توانایی پزشک در جلب اعتماد بیمار از عوامل بسیار مهم در انتخاب پزشک است. نوع و زمان ملاقات و سنجش تجربیات پزشک از دیگر معیارهاست. یک پزشک بهآسانی شما را در تشخیص سرطان کمک میکند. غالباً پیدا کردن پزشک خوب کار سختی است. برای آشنایی و یافتن پزشک خبره از مراقب اولیه، سازمانهای ملی مراقبت، خانواده، دوستان و منابع اینترنتی کمک بگیرید.»
درباره چیستی تفاوت بین درمانهای سنتی و درمانهای روحی ـ روانی در صفحه 49 میخوانیم: «درمانهای سنتی همان جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند؛ این درمانها طبق تجویز پزشک و در بیمارستان انجام میشود و مستقیماً با جسم بیمار سروکار دارند. هدف از این درمانهای اصلاح کیفیت زندگی با کاهش علائم فیزیکی بیماری است و به مراقبتهای حین درمان و پس از آن نیاز دارد. درحالیکه درمانهای روحی ـ روانی شامل ماساژ درمانی، ورزش، طب سوزنی و درمانهای ذهنی و جسمی هستند که بر پایه تکرار و تمرین استوار است.»
چه افرادی در صورت اطلاع از سرطان دچار بیشترین آسیب میشوند؟ در صفحه 63 پاسخ داده شده است.
«برخی افراد با داشتن تفکر مثبت و مدیریت مراقبت پزشکی بعد از تشخیص و درمان به زندگی عادی خود ادامه میدهند. تمام بیماران با آگاهی از سرطان با مشکلاتی روبهرو میشوند. موارد زیر باعث افزایش اضطراب میشود:
عدم موفقیت در مانهای قبلی، حوادث ناگوار مثل مرگ، طلاق و فقدان شغل، مرگ عزیزان به دلیل سرطان، سابقه شخصی یا خانوادگی افسردگی، اضطراب و ...، سابقه سوء مصرف دارو و الکل، تشخیص اولیه سرطان در مراحل پیشرفته، کمبود روحیه معنوی و دینی، نگرانیهای زندگی به ویژه قبل از تشخیص، نگرانیهای مالی، نگاه بدبینانه به زندگی و مشکلات آن، آسیبهای اجتماعی مثل جنگ، بهرهکشیهای جنیس و نگهداری از فرزندان و بزرگسالان
مباحث روحی و روانی ازجمله مباحث کتاب است که نویسندگان در طراحی پرسش چگونه احساسات خود را در مقابل ابتلا به سرطان کنترل میکنیم؟ به این مساله پاسخ میدهد.
«برای تشخیص بیماری انصافاً انرژی و وقت بسیار زیادی لازم است. بعد از تشخیص و تصمیمگیری و درمان پذیرش جنبههای دیگری از زندگی برای اداره امور مهم است. فرض میکنیم اگر در آینده مشکلی پیش آید، بسیاری از نیازهای عادی و روزانه نادیده گرفته میشود. برای دوری از فکر سرطان و شاد زیستن میتوانید به تقویت روحیه معنوی، اشتغال، پر کردن اوقات فراغت با انجام سرگرمی، رفتن به رستوران، گردش و کلاسهای متنوع بپردازید. از خود بپرسید در زندگی چه چیزهایی دوست دارید و از انجام چه اموری لذت میبرید؟ هماکنون علایق خود را مشخ کنید و براساس اولویتانجام دهید. به خود بگویید: «ما برای زنده ماندن تلاش میکنیم.»
کتاب «100 پرسش و پاسخ درباره مراقبتهای بیمار سرطانی» با شمارگان یکهزار نسخه در صفحه به بهای هزار تومان از سوی انتشارات «آرمان رشد» منتشر شده است.
نظر شما