ابوالقاسم اسماعیلپور در کتاب «اسطوره آفرینش در کیش مانی» به تاثیر اسطوره آفرینش در کیش مانی میپردازد که بخش مهمی از اساطیر باستانی ایرانی را تشکیل میدهد.
«مانی و کیش او»، «ادبیات مانوی»، «گفتاری در عرفان مانوی و تأثیر آن بر فرهنگ، هنر و ادبیات ایرانی»، «مانی و اسطوره نور و ظلمت»، «بازسازی و روایت اسطوره آفرینش» و «متون مربوط به اسطوره آفرینش مانوی» سرفصلهای اصلی کتاب را تشکیل میدهند.
در پیشگفتار کتاب با اشاره به زنده کردن بنمایههای فرهنگی میخوانیم: «ضرورت آشنایی ایرانیان با پیشینه فرهنگی خود بر کسی پوشیده نیست. اما این آشنایی نباید تنها به خاطر احساس غرور و افتخار ملی، بلکه باید برای تقویت شناخت ریشههای مدنی- فرهنگی و کسب هویت قومی باشد... به راستی آیا از این فرهنگ مکتوب سههزارساله ایرانی چه آموختهایم؟ آیا آموختههای ما از ادبیات کهن (مزدیسنا،گاهان، مجموعه چندگانه اوستا، متون پارتی و پارسی میانه، سُغدی، خوارزمی، متون تورفانی و سکایی) تا چه اندازه باعث اعتلا و پویایی فرهنگ امروزین ما شده است؟ آیا این امر بیشتر در این راستا نبوده که بادی در غبغب اندازیم و با احساس غرور و افتخار بگوییم که هان! ببینید شکوه تمدن و فرهنگ چندهزارساله ایرانی را؟»
در نوشته پشت جلد کتاب هم آمده است: «اسطوره آفرینش در کیش مانی بخش مهمی از اساطیر باستانی ایرانی را تشکیل میدهد و به راستی مکمل اسطورههای زردشتی است. کیش مانوی در صدر مسیحیت در ایران و در بخشهای پهناوری از شرق و غرب، از چین تا روم رشد کرد و به ادیان و باورهای عرفانی رسوخ کرد. اسطوره آفرینش بیانگر سه دوره کیهانشناختی است و سه دوره آفرینشی را به تصویر میکشد که در آن ایزدان مهم چون زروان، هرمزدبغ، مهرایزد یا میترای مانوی و چندین ایزد دیگر نقشآفرینی میکنند. این سه دوره شامل عصر زرین پیش از آفرینش مادی، عصر آمیختگی نور و ظلمت و عصر رهایی و رستگاری نور است که در پایان جهان همه ارواح یا انوار رستگار شده و در برابر زروان در بهشت روشنی میایستند و در جاودانگی مطلق در شادی و شادخواری به سر خواهند برد. اسطوره آفرینش مانوی تأثیر شایانی بر اساطیر و عرفان ایرانی داشته است.»
ویراست سوم کتاب «اسطوره آفرینش در کیش مانی» (با گفتارهایی درباره ادبیات و عرفان مانوی) نوشته ابوالقاسم اسماعیلپور مطلق در ۳۸۸ صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و به قیمت ۳۰ هزار تومان در نشر چشمه عرضه شده است.
ابوالقاسم اسماعیلپور، عضو هیات علمی دانشگاه شهیدبهشتی و از افرادی است که در زمره شاگردان مهرداد بهار به شمار میآید و برخی از آثار استاد خود را نیز ویراستاری کرده است. نگاهی به آثار ابوالقاسمپور نشان میدهد که وی در عرصه ترجمه بسیار فعال است، از طرفی آثاری تالیفی نیز در کارنامه خود ثبت کرده است. بعضی از کتابهای منتشر شده استاد دانشگاه شهید بهشتی عبارتند از اسطوره، بیان نمادین، «زیر آسمانههای نور: جستارهای اسطورهپژوهی و ایرانشناسی»، «اسطوره متن هویتساز: حضور شاهنامه در ادب و فرهنگ ایرانی».
همچنین آثاری چون «آیین گنوسی و مانوی»، «اساطیر آشور و بابل»، « اساطیر جهان»، «اسطوره و آیین از روزگار باستان تا امروز» و «سطوره ایزیس، ازیریس و حماسهی گیلگمش» برخی از کتابهایی است که این پژوهشگر ترجمه کرده است.
نظر شما