پروین صدقیان، رئیس انجمن صنفی و فرهنگی زنان ناشر گفت: زنان ما در عرصه چاپ و نشر کتابهایشان فرهنگسازی میکنند و دغدغههای اصلی در این حوزه را بیان میکنند. این زنها در مسیر توسعه گام برمیدارند.
تشکیل انجمن صنفی زنان ناشر
پروین صدقیان در ابتدای این نشست به بیان تاریخچه تاسیس این انجمن پرداخت و گفت: این انجمن از سال 76 شروع به کار کرد. در ابتدا حدود 50 نفر از زنان ناشر که مجوز نشر داشتند، با هم تصمیم به تاسیس این انجمن گرفتند و در سال 92 مجوز انجمن صنفی کارفرمایی زنان ناشر را از وزارت کار دریافت کردند. عضویت در این انجمن دو شرط دارد، داشتن مجوز نشر از وزارت فرهنگ و زن بودن. این انجمن تنها انجمن صنفی است که اعضای آن فقط خانمها هستند.
در ادامه این نشست صدقیان به بیان فعالیتهای این انجمن پرداخت و گفت: این انجمن اقدام به تشکیل نمایشگاههای کتاب در سطح کشور کرده و توانسته است چهره سنتی زنان را در سطح جامعه تغییر دهد. این انجمن با رویکرد بالا بردن فرهنگ کتابخوانی در زنان، سلسله نشستهایی با عنوان زن، کتاب و توسعه پایدار تشکیل داده است.
وی در ادامه گفت: نباید زنان را فرصت و مطالبات آنها را تهدید دانست. زنان نیمی از جمعیت جامعه هستند و باید فرصتهای پیشرفت در اختیار آنها قرار داده شود.
توسعه محیط زیست
کلانتری به بیان تعریفی از محیطزیست پرداخت و گفت: تعریف محیطزیست تا مدتی قبل شامل چند کلمه ساده بود، اما بهمرور تبدیل به بحثی فنی شد. امروزه محیطزیست مجموعهای از منابع انرژی، آب، خاک، هوا، موجودات زنده، انسانها، گیاهان و جانوران است. اگر بخواهیم محیطزیست به تعادل برسد، باید از نظر کمی و کیفی در حالت متعادل قرار بگیرد. در غیر این صورت به مرور تخریب خواهد شد.
وی پررنگشدن نقش محیطزیست در جهان را به رشد توسعه صنعتی نسبت داد. همچنین اطلاعاتی درباره منابع محیطی و جمعیت کشور ارایه داد و گفت: این حق مردم است که از منابع زیستمحیطی استفاده کنند، اما این اجازه را ندارند که بهحقوق دیگران و آیندگان تعرض کنند. این همان معنای توسعه پایدار است که مطرح شد. توسعه پایدار توسعهای است که نیاز امروز ما را تامین کند بدون اینکه نیاز نسلهای آینده را به مخاطره بیندازد.
وی در ادامه بیان کرد: نقش زنان در این توسعه بسیار کلیدی است. زن در خانواده نسل آینده را پرورش میدهد و اگر این زن توانمند و آموزش دیده باشد میتواند یک خانواده و به تبع آن یک جامعه را برای حضور موثر و گامنهادن در توسعه پایدار آماده کند.
وی در ادامه به انتقاد از عملکرد صدا و سیما پرداخت و گفت: نهتنها صدا و سیما در این حوزه کمکاری میکند، بلکه به ترویج به فرهنگ مصرفگرایی که بسیار مضر است میپردازد.
کلانتری به بالارفتن مسئولیت اجتماعی مردم تاکید کرد و افزود: ارومیه و هامون زمانی خشک شدند که مسئولیت اجتماعی در مردم خشک شد. ما باید به جایی برسیم که مردم کشورمان مسئولیتپذیر و مطالبهگر باشند. برای این امر باید آموزش دهیم و محتوا تولید کنیم. فضای مجازی و رسانهای در این حیطه میتوانند بسیار کمک کنند. مردم حق دارند از وضعیت محیطزیست موجود و محیطزیست مطلوب آگاه باشند.
وی در صحبتهایش به زیرساختهای لازم برای توسعه در جامعه تاکید کرد و گفت: باید برای توسعه این زیرساختها آموزش دهیم و فرهنگ سازی کنیم.مشارکت در حفظ محیطزیست باید توسط حاکمیت، ارگانها، صنوف و مردم انجام شود.
توسعه جنسیتی
در ادامه این نشست قاسمی به بیان دغدغه توسعه پرداخت و گفت: همه انسانها باید با داشتن سه مولفه مهم در زندگی، بهسمت توسعه حرکت کنند تا کشور آنها به توسعه برسد. گسترش درآمد هر فرد، تحصیلات، بهداشت و افزایش امید به زندگی سه مولفه مهم در زندگی است. ما در آستانه ورود به قرن 21 با بیان جدیدی از توسعه با عنوان توسعه جنسیتی مواجه هستیم. در این توسعه لازم است به زنان توجه شود. در جامعهای در توسعه جنسیتی موفق عمل کرده است که زنان برابر مردان تحصیلات داشته باشند و بهداشت و مرگو میر آنها با مردان برابر باشد و حق مالکیت داشته باشند.
این استاد دانشگاه افزود: امروزه بحث اصلی جهان بحث توسعه جنسیتی و توسعه محیطزیست است و این دو توسعه، مولفههای مهم در رسیدن به توسعه پایدار هستند. ما برای افزایش ظرفیت توسعه پایدار باید به پتانسیلهای زنان و نحوه استفاده از این پتانسیلها توجه کنیم.
قاسمی در ادامه صحبتهایش گفت: ما معتقدیم کشورمان بهسمت کهنسالی پیش میرود، در حالی که بیشترین جمعیت کشورمان بین 15 تا 64 ساله و جمعیت فعال کشورمان هستند. پس ما در حال حاضر به لحاظ جمعیتی بهترین پتانسیل را برای توسعه داریم.
وی افزود: ساختارهای NGO در کشورمان پر از زنان فعال است. اگر سیاستگذارها بتوانند از این پتانسیلها به بهترین نحو استفاده کنند گامی موفق برای توسعه پایدار برداشتهاند.
قاسمی در ادامه به انتقاد از رسانههای جمعی پرداخت و گفت: زنان ما برای بالابردن سطح دانش خود بسیار راغب هستند، اما متاسفانه رسانههای جمعی بهجای استفاده از موقعیتها و امکانات برای بالابردن سطح دانش زنان برای آنها فیلمهایی پخش میکند که تنها با احساسات آنها بازی میکند.
وی در ادامه سخنانش به بیان توسعه درونی پرداخت و گفت: چنانچه ما بتوانیم درون خودمان را توسعه دهیم آنگاه به توسعه بیرونی خواهیم رسید.
صدقیان در پایان این نشست گفت: زنان ما در عرصه چاپ و نشر کتابهایشان فرهنگسازی میکنند و دغدغههای اصلی در این حوزه را بیان میکنند. این زنها در مسیر توسعه گام برمیدارند.
سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» و با ریاست سیدعباس صالحی تا 23 اردیبهشت در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب میزبان علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی خواهد بود.
نظر شما