کتاب «اولویت اول» با موضوع نقش پدافند هوایی در جنگهای کلاسیک، نامتقارن و هشت سال دفاع مقدس از سوی (آجا) منتشر شده است.
علاوه بر مقدمه، نویسنده در سه فصل «نبردهای هوایی و پدافند هوایی از جنگ کلاسیک تا نبرد نامتقارن»، «جنگ ایران و عراق و عملکرد پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران» و «پدافند هوایی شگفتیساز در جنگهای نامتقارن» به تشریح مباحث مختلف پرداخته است.
در مقدمه این کتاب میخوانیم: «با نگاهی به جنگهای رخداده در سالهای اخیر، میتوان دریافت که علمکرد پدافند هوایی بر پیروزی یا شکست، تأثیرگذار است؛ براین اساس، جای شگفتی نیست اگر مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا، پدافند هوایی را در اولویت اول نیروی نظامی کشور در حوزه دفاع برمیشمارند.»
نگارنده در ذیل عنوان «جنگ نامتقارن» آورده است: «تکامل تجربیات انسانها در رزم، آنها را به روشی خاص در رزم سوق داد، روشی که اگرچه در سالهای آخر قرن بیستم بر سر زبانها افتاد و در مورد آن بحثها و تحلیلهای فراواین انجام شد، اما به جرات میتوان گفت که این روش دارای ریشههای عمیق تاریخی ـ بهویژه در مشرق زمین ـ است. شیوه رزم نامتقارن یا جنگ نامتقارن. در واقع، در سالهای پایانی قرن بیستم و آغازین قرن بیست و یکم، دو موضوع در محافل تصمیمساز امنیتی و نظامی محوریت داشتهاند: «حفظ یا بهدست آوردن برتری هوایی با تمام اجزای آن و جنگ نامتقارن.»
نویسنده معتقد است که محتوای محور دوم در کشورهای بزرگتر از نظر عده و تجهیزات (با اصطلاح غیرمتقارن) با کشورهایی که دارای عده و تجهیزات کوچکتر یا کمتر هستند (به اصطلاح نامتقارن) تفاوت کلی و ماهیتی دارد.
در بخش دیگری از کتاب نگارنده در معرفی کتاب آورده است: «این کتاب کوشیده است قدرت هوایی و اجزای آن، حملات هواییِ رخداده در جنگهای یک سده اخیر، شیوه عملکرد پدافند هوایی در برابر این حملات و شیوههای مبارزه نامتقارن در حوزه پدافند هوایی را در جنگهای بهوقع پیوسته در سالهای اخیر گزارش و بررسی کند.»
درباره وضعیت نیروی هوایی ایران در دوران جنگ تحمیلی آورده است: «در ابتدای جنگ، ایران حدود 480 فروند هواپیمای جنگی و بیش از 600 فروند بالگرد در برابر 654 هواپیمای جنگی و 200 بالگرد رزمی عراقی در اختیار داشت. این در حالی بود که ایران دارای 3100 دستگاه تانک و عراق دارای 4000 دستگاه تانک بود. پراکندگی نیروهای ایرانی، عدم انسجام درونی ارتش، اخراج فرماندهان ردهبالا و مستشاران خارجی، انتقال غیرتخصصی افراد، نگهداری نامناسب از جنگافزارها و در نتیجه عدم آمادگی عملیاتی جنگافزارها و ... همگی موجب شده بود که نیمی از توان رزمی ارتش جمهوری اسلامی ایران نسبت به زمان قبل از انقلاب کاهش یابد.»
نگارنده نتیجهگیری میکند که «بررسی نبردهای دو دهه اخیر، نشاندهنده افزایش ترفندهای نیروها و کشورهای نامتقارن در برابر سامانههای پیشرفته آفندی و حتی پدافندی کشورها و نیروهای غیرمتقارن است.»
رضا جهانفر در مقام مولف در ادامه به بررسی حضور نیروی هوایی در چند عملیات مطرح در طول جنگ تحمیلی پرداخته است. عملیات کربلای 5 از این جمله است.
«عملیات کربلای 5 شاهدی دیگر بر شهامت، شجاعت و استقامت دلیرمردان پدالند هوایی ایران است. در این عملیات که در شرق بصره و در زمستان سال 1365 انجام شد، دهها فروند هواپیمای سوخوی -22، میگ ـ 23 و... همچنین بالگرد عراقی در طول 40 روز نبرد سنگین، سرنگون شدند که بیشتر این هواپیماها را موشکهای پدافند هوایی زمین به هوای هاوک، استینگر و استرلا، هدف قرار دادند. یکی از خلبانان سوخوی - 22 بهاسارت درآمده عراقی از پایگاه ناصریه، اعتراف کرد که تنها در طول یک هفته، 12 فروند هواپیمای سوخوی ـ 22 پایگاه هواییِ ناصریه سرنگون شدهاند.»
دومین چاپ کتاب «اولویت اول» با شمارگان یکهزار نسخه در 199 صفحه، به بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات سازمان عقیدتی سیاسی (آجا) منتشر شده است.
نظر شما