حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست خبری سی و چهارمین مسابقات بینالمللی قرآن کریم از افتتاح این مسابقات، تاریخ چهارشنبه(30 فروردینماه) با حضور رئیسجمهوری در مصلای امام خمینی(ره) خبر داد.
محمدی با اشاره به اینکه قرآن تجلی خداوند متعال است، گفت: قرآن یک کتاب معمولی بشری نیست، بلکه تجلیگاه جمال، جلال و مظاهر خداوند متعال است که در قالب آیات قرآن بهوسیله پیامبر (ص) بهدست بشر رسیده است. قرآن، کتابی نفوذناپذیر، کامل، جامع و بدور از باطل و خرافه است.
وی افزود: مشکل امروز بشر این است که از قرآن دور شده و تنها کلید حل مشکلات بشر اُنس و ارتباط با قرآن کریم است. از نظر محتوا، فصاحت و بلاغت، قرآن کریم دارای فصیحترین و اثربخشترین عبارات است. رسیدن به سعادت در سایه عمل به قرآن میسر است. یکی از الزامات عمل به قرآن خواندن و اُنس بیشتر با این کتاب آسمانی است. برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن کریم نیز در این راستا یکی از الزامات فرهنگساز در جامعه محسوب میشود و آثار این مسابقات را در مدت 38 سال از گذشت انقلاب اسلامی مشاهده میکنیم.
رئیس سازمان اوقاف و امورخیریه ادامه داد: سیوچهارمین دوره از مسابقات بینالمللی قرآن کریم از 30 فروردینماه تا 6 اردیبهشت 96 در مصلای بزرگ امام خمینی(ره) با حضور 83 کشور برگزار میشود، در این دوره برای نخستینبار همزمان پنج مسابقه بینالمللی با مشارکت 276 حافظ و قاری قرآن برگزار خواهد شد. امیدواریم اصحاب رسانه در شأن قرآن این رویداد بزرگ فرهنگی را منعکس کنند. این مسابقات متعلق به نظام و ملت مسلمان ایران است و شایسته است که بهدور از حواشی انعکاس داده شود.
محمدی در ادامه اظهار کرد: انتخاب شعار «یک کتاب، یک امت» بر اساس موضوع مهم وحدت و برگرفته از قرآن کریم است. 83 کشور در زیر سایه قرآن با اتحاد و همدلی در این مسابقات به رقابت میپردازند. در این دوره، موضوعات مهمی همچون سبک زندگی قرآنی، خانواده قرآنی، حل معضلات اجتماعی، همسرداری و حادثه منا بهعنوان محور برنامهها و نشستهای جانبی درنظر گرفته شده است.
وی درباره برخی از مهمترین برنامههای جانبی این دوره از مسابقات قرآن نیز گفت: دهمین همایش بینالمللی پژوهشهای قرآنی با موضوع قرآن و فرهنگ انقلاب، چهار اردیبهشتماه در شهر قم برگزار میشود که این مهم از تاکیدات مقام معظم رهبری بوده است. در این زمینه 421 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده است. همچنین مسابقات بینالمللی طلاب برای نخستینبار از سوم تا پنجم اردیبهشت در قم برگزار میشود. دیگر بخش این دوره از مسابقات مربوط به مسابقات بینالمللی بانوان است که با رعایت تمامی موازین شرعی به انجام خواهد رسید. در مجموع 40 داور داخلی و بینالمللی (24 داور ایرانی و 16 داور خارجی) این مسابقات را داوری میکنند.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به برگزاری نمایشگاه قرآنی با 18 موضوع محوری در حاشیه برگزاری این مسابقات افزود: این نمایشگاه که شامل کتاب و محصولات و فعالیتهای فرهنگی است در 18 بخش از جمله کودک و نوجوان و خانواده برگزار میشود که فازی از نمایشگاه بینالمللی قرآن خواهد بود. با توجه به اینکه یک ماه پس از برگزاری این مسابقات در مصلا، نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار خواهد شد، برخی از بخشهای آماده شده در این محل باقی خواهد ماند تا برای نمایشگاه قرآن مورد استفاده قرار گیرد.
وی عنوان کرد: همچنین در زمان برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن کریم، هر روزه نشستهای تخصصی با حضور کارشناسان برگزار خواهد شد. از دیگر نکاتی که باید به آن اشاره کرد این است که در این دوره در بخش روشندلان علاوه بر حفظ، قرائت نیز اضافه شده است.
محمدی درباره اهمیت برگزاری مسابقات قرآن به شکل حاکمیتی در ایران نیز گفت: اینکه یک دولت به صورت حاکمیتی به قرآن بپردازد در هیچ جای دنیا وجود ندارد و در ایران به برکت انقلاب اسلامی این امر محقق شده است و قاریان و حافظان ما میتوانند با برترینهای دنیا به رقابت بپردازند. انتظار است مسئولان و مدیران رده اول کشور، نسبت به ترویج فرهنگی قرآن و فعالیتهای قرآنی اهتمام لازم را داشته باشند. بنا به فرموده رهبری در دوران حاکمیت نظام اسلامی یکی از برنامههای اصلی مدیران ترویج قرآن است، با توجه به این فرموده نه بهعنوان یک برنامه حاشیهای بلکه بهعنوان مطالبه رهبری و مردم و جامعه قرآنی باید برای ترویج قرآن برنامهریزی بهتری صورت گیرد؛ در این صورت است که فرهنگ و معارف قرآن در جامعه بیش از پیش پیاده خواهد شد.
حجتالاسلام حسینی، دبیر بیست و چهارمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم نیز در این نشست با اشاره به تجمیع پنج مسابقه در این دوره در راستای تحقق شعار سال عنوان کرد: هر یک از این مسابقات میتوانست بهصورت جدا برگزار شود، اما این همپوشانی، هزینههای برگزاری مسابقات را به نصف رساند. در سال اقتصاد مقاومتی اگر این اتفاق در دیگر رویدادهای فرهنگی کشور نیز رخ دهد و از موازیکاری و انجام برنامههای تکراری جلوگیری شود، برای فعالیتهای فرهنگی کشور اعتبار کافی خواهیم داشت.
وی درباره همکاری سازمان زیباسازی شهر تهران در برپایی این دوره از مسابقات افزود: سعی ما در موثر برگزار کردن این مسابقات بود. در این راستا در کنار دیگر کارهای صورت گرفته با همکاری سازمان زیباسازی شهرداری تهران فعالیتهای ویژهای در قالب برنامههای مفهومی صورت گرفت. در جلساتی که در این زمینه برگزار شد به این جمعبندی رسیدیم که در کنار اطلاعرسانی و تبلیغات، کمپین «یک کتاب، یک امت» را برگزار کنیم. همچنین محصولات فرهنگی با محور سبک زندگی قرآنی، خانواده، حقوق شهروندی در کارگاهی سهروزه با حضور 60 تصویرساز برجسته آماده شده که نمایش این آثار از امروز در سطح شهر تهران آغاز میشود.
در بخش پایانی این برنامه، از پوستر سی و چهارمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم و طرح ویژه کمپین «یک کتاب، یک امت» رونمایی شد.
نظر شما