نخستین همایش ملی کاربرد روشهای آماری در پژوهشهای باستانشناسی ایران با هدف ثبت، جمعآوری، ساماندهی و تجریه تحلیل دادههای باستانشناسی حاصل سالها تلاش باستانشناسان کشور و استفاده از علم آمار در مطالعات حوزه باستانشناختی برگزار میشود.
از دیگر محورهای همایش «کاربرد روشهای آماری در پژوهشهای باستانشناسی ایران» که به همت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار میشود، میتوان به مطالعات موردی در تحلیل یافتهها با بهکارگیری روشهای آماری و تبیین فرآیند استفاده از روشهای آماری در مراحل مطالعات باستانشناسی اشاره کرد.
مخاطبان همایش یاده شده را جامعه دانشگاهی، انجمنهای علمی، اعضا هیئت علمی و دانشجویان رشتههای آمار و باستانشناسی، مراکز و موسسات پژوهشی، محققان و پژوهشگران باستانشناسی و متخصصان آمار شامل میشوند.
عبدالکریم شادمهر درباره برگزاری این همایش گفت: وجود حجم انبوهی از یافتههای پژوهشهای باستانشناسی براساس بیش از یک سده تحقیق که نیازمند تحلیلهای علمی آماری هستند، آشنایی بیشتر دانشجویان و پژوهشگران باستانشناسی به استفاده از روشهای آماری برای تجزیه و تحلیل یافتههای پژوهشی و ایجاد اصول جمعآوری و ثبت و تحلیل آماری مناسب برای پاسخ به سوال پژوهشهای حوزه باستانشناسی از ضروریات برگزاری این همایش است.
دبیر کمیته علمی همایش و معاون اداری مالی و توسعه مدیریت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری توسعه کاربردی روشهای آماری در مطالعات باستانشناسی ایران را هدف اصلی برگزاری همایش کاربرد روشهای آماری در پژوهشهای باستانشناسی ایران اعلام کرد.
وی اظهار کرد: با پیشرفت دانش، گسترش علوم و ایجاد علوم میان رشتهای بهجرأت میتوان گفت یکی از گستردهترین علوم میان رشتهای، باستانشناسی نوین است که بهمنظور بازسازی جامعه گذشته انسانی بر اساس بقای مادی بهجا مانده از انسان از سایر علوم بهره میجوید.
وی همچنین گفت: بیشک نظام جمع آوری و تجزیه و تحلیل دادهها و هرگونه استنتاج، مقایسه و تصمیمگیری بهمنظور پیش برد اهداف تحقیقات، باید بر اساس معیارهای قابل قبول علمی استوار باشد بنابراین ضرورت بهکارگیری روشها و فنون علم آمار بهعنوان مبنای مناسب قابلقبول علمی امری ضروری است.
به گفته دبیر کمیته علمی همایش و معاون اداری مالی و توسعه مدیریت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، با این رویکرد، باستانشناسی نوین یکی از گستردهترین رشتههای علمی است که از تجربیات سایر علوم بهرهمند شده و امروزه با تخصصیتر شدن رشتههای علمی این نیاز بیش از پیش نمایان میشود.
شادمهر تصریح کرد: باستانشناسان را میتوان پزشکان تاریخی این مرز و بوم دانست که با استفاده از این علم و با کنکاش و کاوش در گذشته پهناور و پر افتخار این سرزمین پرده از مجهولات موجود در تاریخ برمیدارند.
وی در پایان اظهار کرد: میتوان تاریخ این سرزمین را به پازلی تشبیه کرد که با هرکاوش و کشفیات جدید انجام شده تکهای از این پازل در جای خود قرار میگیرد در این راستا و با توجه به انبوه دادهها و اطلاعات به دست آمده حاصل از سالها تلاش باستانشناسان کشور نیاز به علم آمار برای ثبت و جمعآوری، ساماندهی و تجزیه تحلیل این دادهها بیش از پیش احساس میشود.
نظر شما