محمد نهاوندیان-رئیس دفتر رئیس جمهوری در مراسم تودیع و معارفه رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی کفت: شرط شکوفایی برای جامعه، پیدایش آرامش و احساس امنیتی است که این امر وظیفه حکومت است. وظیفه حکومت در باب فرهنگ جانشینی اهل فرهنگ نیست، بلکه ایجاد آرامش و شرایط مساعد برای تولیدات فرهنگی است.
نهاوندیان در این مراسم طی سخنانی گفت: این جلسه را به مصداق «بساطینالعلماء» که سخن حضرت علی(ع) است قلمداد میکنم و وقتی صحبت استادان را میشنیدم خدا را شکر میکردم که امروز چنین حالتی از آرامش و امنیت برای اهل فکر و قلم ایجاد شده است. حضرت علی(ع) میفرماید: «کسی که در کتاب آرامش یابد هرگز آرامش روحی خود را از دست نمیدهد»، اما شرط شکوفایی برای جامعه، پیدایش آرامش و احساس امنیتی است که این امر وظیفه حکومت است. وظیفه حکومت در باب فرهنگ جانشینی اهل فرهنگ نیست، بلکه ایجاد آرامش و شرایط مساعد برای تولیدات فرهنگی است.
رئیس دفتر روحانی با اشاره به نقش خطیر کتابخانه ملی در توسعه و ترویج فرهنگ ایرانی و اسلامی گفت: کتابخانه ملی باید مرکز کنار هم نشستن و باهم اندیشیدن اهالی فکر و قلم باشد تا حافظه ملی ما در اختیار حرکت روبهرشد جامعه قرار گیرد. وظیفه مرکز اسناد تنها نگهداری و طبقهبندی اسناد نیست. امروزه ما بسیاری نیاز داریم تا از تاریخ معاصر درس بیاموزیم. مرکز اسناد باید شرایطی فراهم کند تا محققان بر روی اسناد معاصر بهموقع کار کنند تا برخی اشتباهات تاریخی ما دوباره تکرار نشود، چرا که اگر درسهای لازم را در تاریخ معاصر نگیریم ممکن است آسیبهایی خانمانسوزی برای جامعه بهبار آید.
نهاوندیان ادامه داد: اینکه در یک جامعه این خاطرات تبدیل به آموزه شود و به نسل جدید نشان دهد که نتیجه افراطیگری و حرفهای نسنجیدهزدن چه خواهد بود، این اقدام یک نقشآفرینی جدی سیاسی و اجتماعی خواهد بود. از این منظر سازمان اسناد باید برای انتخاب آگاهانه مردم نقشی موثر داشته باشد.
وی ایجاد دیپلماسی فرهنگی در کتابخانه ملی را دستاورد بزرگ ریاست سیدرضا صالحی امیری دانست و گفت: کتابخانه ملی میتواند در عرصه ترویج و گسترش دیپلماسی فرهنگی پرچمدار باشد. این سازمان میتواند با اهل فرهنگ کشورهای دیگر ارتباطی موثر برقرار کند و بهدرستی فرهنگ ایرانی ـ اسلامی را در جهان ترویج کند.
نهاوندیان با تقدیر از تلاشهای سیدرضا صالحی امیری در دوران ریاست خود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: تقدیر از بزرگان فرهنگ، افزایش بودجه سازمان به بیش از دو و نیم برابر، افزایش منابع کتابخانه ملی و بسیاری از دستاوردهای شایسته تقدیری است که پیشنهاد میکنم اولین کار خانم بروجردی در سمت ریاست این سازمان میتواند اطلاعرسانی مناسب و دقیق از چنین دستاوردهای بزرگی باشد.
وی با تقدیر از اشرف بروجردی در تقبل مسئولیت ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: ایشان چهره شناختهشدهای برای جامعه فرهنگی و اجتماعی ما هستند و آشنایی من با خانواده گرانقدر ایشان به چند دهه قبل بازمیگردد و مطمئن هستم ایشان با چنین سرمایه فرهنگی و اجتماعی که با خود حمل میکند، امکان جهش مجدد این سازمان را فراهم خواهند کرد، تا این سازمان بتواند نقش واقعی خود را در عرصه فرهنگ دنبال کند.
«نیروی انسانی»؛ بزرگترین سرمایه سازمان
سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به فعالیتهای انجام شده در دوران ریاست خود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی عنوان کرد: آن چیزی که در این سهسال انجام شد زحمات مدیران، معاونان و همه کارکنان این سازمان بود و بنده در حاصل شدن این دستاوردها کمترین نقش را داشتم. برایناساس بزرگترین سرمایه این سازمان نیروی انسانی و مدیران آن است که امروز در خدمت سرکار خانم بروجردی قرار گرفته که میتواند در تعالی این سازمان نقش موثری ایفا کند.
وی افزود: ما در دولت تدبیر و امید در کنار آقای دکتر روحانی بر این باور هستیم که این ملت شایسته جایگاهی بهتر از آنچه امروز در آن قرار دارد، است. بنده آنچه در توان داشتم برای تعالی این سازمان بهکار بستم و هیچ منتی بر کسی ندارم و تمام این دستاوردها را محصول زحمات کارکنان و حمایتهای دولت محترم میدانم. خدا را شاکرم که فضایی ایجاد شده که بتوانیم امنیت فکر و قلم داشته باشیم، بزرگان احساس کرامت داشته باشند، هنرمندان و اصحاب قلم با نظام آشتی کنند و این موارد، سرمایه بزرگی برای ادامه راه ما خواهد بود.
حفظ و انتقال هویت انقلاب اسلامی در میراث مکتوب
اشرف بروجردی، رئیس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز با تقدیر از رئیسجمهوری برای واسپاری این سمت گفت: در سند چشمانداز توسعه که توسط مقام معظم رهبری به جامعه ابلاغ شده دو اصل «توسعهیافتگی» و «هویت انقلاب اسلامی» تاکید شده است. از آنجا که بخشی از هویت انقلاب اسلامی ما در اسناد و منابع مکتوب ثبت و ضبط شده، ما وظیفه داریم با حفظ و انتقال آن به نسلهای بعدی این راه طیشده را بهتر و محکمتر ادامه دهیم.
وی افزود: اگر این زمینه برای اصحاب علم و فکر فراهم شود تا با تعامل به عرصه گفتوگو، تفاهم و درک متقابل بر مبنای عقلانیت ورود کنیم، این موضوع میتواند راهگشای خوبی برای امور کشور باشد.
نظر شما