یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۲
کیفیت کتاب‌های شعر رضایت‌بخش نیست

علیرضا بهرامی، دبیر برگزاری یازدهمین دوره جایزه شعر خبرنگاران اظهار کرد: تعداد شاعران و کتاب‌های شعر بسیار زیاد است اما وقتی کیفیت آثار را بررسی می‌کنیم، متوجه می‌شویم که میانگین کیفی راضی‌کننده نیست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین اختتامیه یازدهمین جایزه شعر خبرنگاران عصر امروز (21 اسفندماه) برگزار شد و برگزیدگان این دوره معرفی شدند. در این مراسم به پاس حدود نیم قرن انتشار کتاب شعر، استمرار در فعالیت ادبی و ارایه و تجربه‌ پیشنهادهای جدید در حوزه‌ شعر فارسی معاصر با اهدای تندیس و لوح تقدیر از ضیاء موحد تجلیل شد.

آخرین دوره‌ای است که دبیر خواهم بود
علیرضا بهرامی، دبیر برگزاری این جایزه در ابتدای این نشست گفت: وقتی صحبت از یازدهمین جشنواره شعر خبرنگران می‌شود، برای من دو موضوع تکراری تداعی می‌شود؛ نخست اینکه وقتی یک جایزه به دوره یازدهم می‌رسد، بدون شک ساختار اجتماعی و فرهنگی موفقی داشته و حتی می‌توان گفت که فراتر از انتظار ظاهر شده است.

وی ادامه داد: ‌از طرفی این آخرین دوره‌ای است که به‌عنوان دبیر جایزه فعالیت می‌کنم و این هم یکی از مشکلات ماست که افرادی برگزارکننده بعد از مدتی خسته می‌شوند و تمایل دارند کار را به دیگران بسپارند اما همین افراد بعد از مدتی که آب‌‌ها از آسیاب می‌افتد و به زمان برگزاری دوره بعدی نزدیک می‌شویم، دوست دارند که دوباره فعالیت کنند.
 
دبیر برگزاری جایزه شعر خبرنگاران با اشاره به مشکلات سیستم نشر حوزه شعر اظهار کرد: در زنجیره تکاملی ادبیات حلقه‌های زیادی مانند مولف، ناشر، چاپخانه، کتابفروش و توزیع‌کننده کننده فعالیت می‌کنند و به نظر من حلقه مفقوده این چرخه جایزه‌های ادبی هستند. بنابراین باید متاسف باشیم برای سال‌هایی که تعداد این جایزه‌های ادبی کم می‌شود.

وی ادامه داد: در این دوره حدود 80 شاعر داشتیم که آثارشان را برای ما ارسال کرده‌اند، شاعرانی که به اندازه یک کتاب شعر داشته‌اند اما تا به امروز مجموعه‌ای را منتشر نکرده‌اند. همچنین خوشحالم که در این دوره از کشورهای افغانستان و تاجیکستان نیز شرکت‌کننده داشته‌ایم و حلقه ارتباطی شاعران فارسی زبان تکمیل بوده است. یکی از افتخارهای ما این است که جایزه شعر خبرنگاران توانسته است حلقه‌ای بین شاعران و علاقه‌مندان به شعر باشد. 

این شاعر کشورمان در توضیح وضعیت حوزه شعر گفت: تعداد شاعران و کتاب‌های شعر بسیار زیاد است اما وقتی کیفیت آثار را بررسی می‌کنیم، متوجه می‌شویم که میانگین کیفی راضی‌کننده نیست. به همین دلیل از دوستانی که قصد دارند کتاب منتشر کنند، می‌خواهم که کمی دست نگه دارند و برای این کار دو سه سال صبر کنند تا شاید فضای امیدوارکننده‌تری را شاهد باشیم.
 
وی افزود:‌ البته امیدوارم که ناشران نیز دقت بیشتری به‌خرج دهند و وسواس بیشتری برای چاپ کتاب‌های شعر داشته باشند چراکه چاپ هرکتابی خدمت به شعر و شاعری نیست. یکی از اتفاقات خوبی که از دوره چهارم به بعد شاهد آن بودیم انتشار کتابی از گزارش عملکرد دوره قبلی و گزیده‌ای از آثار نامزدها بوده که بعد از مراسم اختتامیه منتشر می‌شود و ما امروز شاهد انتشار کتاب «رودخانه‌ای در آفریقا» که به آثار دوره‌های قبل می‌پردازد هستیم.
 
بهرامی در بخش پایانی صحبت‌هایش اظهار کرد: ‌امیدوارم مسئولان برگزاری جایزه‌های ادبی توجه ویژه‌ای به مستندنگاری فعالیت‌های ادبی داشته باشند. همچنین امیدوارم که پرچم شعر خبرنگاران برای دوره‌های بعدی نیز برافراشته باشد و شاهد برگزاری این جایزه در دوره‌های بعدی نیز باشیم.
 
نسل جوان توجه چندانی به سلامت زبان ندارد
در ادامه برنامه علی عبدالهی، شاعر و مترجم مطرح کشورمان در توضیح شخصیت ادبی ضیاء موحد گفت:‌ موحد جزو شاعرانی است که تنها در حوزه شعر فعالیت ندارد و او فردی شناخته شده‌ای در حوزه فلسفه و منطق است. او همچنین از نویسندگان و شاعران گذشته، به ویژه کسانی که در «جُنگ اصفهان»‌ بوده‌اند، تجربه‌های بسیار خوبی دارد.

وی ادامه داد: آنچه در شعر موحد جلب توجه می‌کند، شفافیت زبانی است و این نکته بسیار مهمی است چراکه در دوره زندگی می‌کنیم که نسل جوان توجه چندانی به سلامت زبان ندارد و افراد کمی را می‌توان یافت که در شعرهایشان اشتباهات زبانی نداشته باشند.
 
شعر معاصر ایران از نبود اندیشه و فکر رنج می‌برد
این شاعر و مترجم با اشاره به ویژگی‌های شعرهای ضیاء موحد اظهار کرد: این روزها شعر خوب گفتن بسیار کم‌رنگ شده است اما در همین فضا کارهای موحد شفاف و گویاست و دچار پیچیدگی نشده است. در شعرهای موحد دو عنصر طبیعت و اندیشه به وضوح وجود دارد، عناصری که جای خالی آن در شعر امروز به‌شدت احساس می‌شود.

وی افزود:‌ شعر معاصر ایران از نبود اندیشه و فکر رنج می‌برد و باید توجه داشته باشیم که اگر به کلام عمق ندهیم، شعر پدید نمی‌آید. در شعر‌های موحد آن وجه شاعرانه با وجه فیلسوفانه‌اش درگیر است و در نهایت خروجی قابل مشاهده، شعری است که از هر دو وجه تناسب دارد.
 
بالاترین درجه فرهیختگی زبان شعر است
در پایان مراسم ضیا موحد شاعر مطرح کشورمان گفت: دوست من شعر گفتن آسان نیست. بنویس و پاره کن، تا آنجا که بنویسی و پاره کنند. به نظر من بالاترین درجه فرهیختگی زبان شعر است چراکه مساله‌ای که در چندین صفحه صحبت می‌کنیم، به وسیله شعر در یک سطر مطرح می‌شود.

وی ادامه داد: مولوی یک دوره فرهنگ اسلامی است؛ حافظ یک دوره عرفان است یا سعدی که در فارسی و عربی جوشش زبان دارد. همه اینها افرادی هستند که به چندین دانش تسلط داشتند و شاید این عاملی برای موفقیت آنها بوده است. باید توجه داشته باشیم که ما اگر سعدی را نداشتیم یک پایه زبان‌مان لنگ بود و بدون شک زبان فارسی را به شکل امروزی نداشتیم.

این شاعر برجسته و پیشکسوت در توضیح وضعیت شعر امروز اظهار کرد:‌درست است که شعرهای امروز منعکس کننده دردهای جامعه است اما باید زحمت کشید تا یک شبه از بین نرود. بعد از نیما ما صدها شاعر داشته‌ایم اما باید توجه کرد که کدام یک از این افراد ماندگار شده‌اند.

مراسم اختتامیه یازدهمین دوره شعر خبرنگاران، عصر امروز (21 اسفندماه) با معرفی افراد برگزیده به کار خود پایان داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها