حجتالاسلام علی ذوعلم در نشست نقد کتاب «امین زبان و ادب فارسی» نسبت به افول نفوذ زبان فارسی در پاکستان و هند و دیگر کشورهای فارسی زبان هشدار داد.
مقیسه در این آیین گفت: چهار سال تلاش کردم با حمایت و همیاری خانواده برای نخستینبار نظریهها و اندیشههای مقام معظم رهبری را درباره ادبیات و زبان فارسی به جامعه معرفی کنم. ایشان قبل از اینکه یک رهبر دینی و سیاستمدار باشند، یک ادیب هستند و به گفته خودشان تاکنون هزار رمان خواندهاند.
وی ادامه داد: پرداختن به آرا و اندیشههای ادبی رهبر که برای نخستینبار در زمان رهبری ایشان در قالب این کتاب گردآوری شده، از لازمههای زمان است.
نویسنده کتاب «امین زبان و ادب فارسی» افزود: امروز زبان یکی از ابزارهای توسعه و پیشرفت است. در روند فرهنگی باید حرف خود را با زبان به کرسی نشاند. اسپانیاییها با بنیاد سروانتس، آلمانیها با بنیاد گوته، چینیها با بنیاد کنفوسیوس و ترکها با بنیاد یونس اِمره زبان خود را گسترش میدهند، چراکه زبان انتقالدهنده فرهنگ است و در کشور ما نیز بنیاد سعدی و فرهنگستان زبان و ادب فارسی در تلاشند تا زبان فارسی را به دنیا بشناسانند.
مقیسه با اشاره به اینکه زبان ما در گسترهای مانند شبهقاره 800 سال قدمت دارد، اظهار کرد: زبان فارسی حامل فرهنگ اسلامی در دنیاست و اگر ما زبان و ادبیات فارسی را حفظ کنیم، فرهنگ اسلامی خود را حفظ و گسترش خواهیم داد.
وی درباره برخی از ویژگیها و کارآییهای زبان فارسی به بیان رهبر انقلاب که در این کتاب آمده، گفت: فارسی زبانی غنی بوده و زبانی است که در طول زمان و در دل رخدادهای مختلف تاریخ مضمحل نشده است. وقتی دین اسلام به ایران آمد ما محتوای دین اسلام را گرفتیم ولی زبان فارسی را حفظ کردیم. زبان فارسی در عین اینکه فارسیبودن خود را از دست نداد بر روی شاهپر خود مفاهیم اسلامی را گسترش داد.
این نویسنده ادامه داد: دلربایی، دارای آهنگ وزن بودن و گسترش زبانی زبان فارسی بهحدی است که اقبال لاهوری 9هزار بیت از اشعار خود را به زبان فارسی سروده است و تنها 6 هزار بیت شعر به زبان اردو دارد. وی معتقد بود که با زبان فارسی بهتر میتواند آنچه را که در دل دارد بیان کند.
مقیسه درباره برخی بیانات رهبری در این کتاب بیان کرد: مقام معظم رهبری در این کتاب مطرح میکنند که اگرچه ما به زبان عربی ارادت داریم، ولی زبانی که میتواند مفاهیم اسلامی و انقلابی را در دنیا گسترش دهد، زبان فارسی است. به بیان ایشان اگر بخواهیم واژهسازی کنیم، میتوانیم از واژههایی که در گویشهای مختلف ایرانی وجود دارد، استفاده کنیم. ایشان میفرمایند عربها هر واژهای که وارد زبانشان میشود به آن یک قامت و لباس عربی میپوشانند که ما هم باید اینکار را انجام دهیم.
وی گفت: ما با رهبری روبهرو هستیم که نه تنها در عرصههای علمی، فرهنگی، سیاسی، بینالمللی و اجتماعی، بلکه در زمینه ادبی بیش از آنچه گفته شده صاحبنظر هستند. امیدوارم این کتاب طلیعه سبزی باشد بر دیگر اندیشههای ادبی رهبر فاضل و اندیشمند ایران. این کتاب فقط یک کتاب علمی یا پژوهشی برای استفاده دانشکدهها و عالمان و ادیبان نیست، بلکه سرشار از راهکارهای علمی و عملی آیتالله خامنهای درباره پویش و گسترش زبان و ادب فارسی است.
دانشنامه کوچک واژههای ناب در حوزه ادبیات
سیدعلی موسوی گرمارودی نیز در این آیین در چند جمله به بیان برخی ویژگیهای کتاب «امین زبان و ادب فارسی» پرداخت و گفت: مطالب این کتاب در هفت فصل چیده شده و متناسب با موضوع هر فصل مباحث و سرفصلهایی برگرفته از بیانات رهبری درباره زبان و ادبیات فارسی گنجانده شده است. در این کتاب آنقدر مطالب متنوع از آرایه و پیرایش و نظم و نثر آمده که میتوان آن را دانشنامه کوچک واژههای ناب در حوزه ادبیات دانست. این کتاب را میتوان «دری به باغ بسیار درخت» نامید.
این نویسنده و شاعر ادامه داد: مولف در این کتاب علاوه بر مستندات، اصل و تمام مواردی را که رهبری به آنها اشاره کرده، بیان کرده است. این کتاب، بسیار زیباست، ولی لوکس نیست. انتخاب و گزینش مطالب و موضوعاتی که همپیوند هستند از میان هزاران پیام و بیان مقام معظم رهبری در طی 35 سال کار بسیار سختی است. سخنرانیها در مقاطع مختلف چنان به هم پیوند زده شده که تحسینبرانگیز است.
زبان فارسی فقط یک زبان و ابزار ارتباطی نیست
حجتالاسلام ذوعلم دیگر سخنران این آیین نیز با اشاره به اینکه باید در فارسیگویی و فارسینویسی اهتمام داشته باشیم، عنوان کرد: ما باید همین نگرشی که در وجود رهبر انقلاب نسبت به زبان فارسی وجود دارد را به جوانان و نسل آینده منتقل کنیم. زبان فارسی فقط یک زبان و ابزار ارتباطی نیست، بلکه پشتیبان و خاستگاه یک ارزش بزرگ و انگیزه انقلابی در دل مخاطب است.
معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب اسلامی افزود: در عرصه سیاستگذاری و برنامهریزیهای کلان، انتظار حمایت جدی از زبان و ادبیات فارسی در داخل و خارج از مرزهای ایران را داریم. امروزه بسیاری از کرسیهای تدریس زبان فارسی در هند و پاکستان خالی است. اختصاص اعتبارات برای توسعه زبان فارسی از جمله مطالبات مقام معظم رهبری است که در این کتاب نیز به آن اشاره شده است. ایشان همچنین در این کتاب به این نکته اشاره کردهاند که تقویت گفتمان انقلاب اسلامی و ریشههای آن با گسترش و توسعه زبان فارسی ضروری بهنظر میرسد.
نظر شما