کتاب «صد سال زنان نامدار ایرانی» گردآورنده فائزه عطاریان نگاهی کوتاه به زندگی تعدادی از زنان بلندآوازه ایران از جمله کلارا آبکار، ظفردخت اردلان، نرگس انتخابی، ماندانا برکشلی و فرشته طائرپور دارد.
در پیشگفتار کتاب آمده است: «کتاب حاضر با نگاهی کوتاه به فعالیتهای یکصد سال اخیر زنان ایران، تعدادی از این زنان بلندآوازه را معرفی کرده است. یکصدسالی که با شکوفا شدن استعدادهای بانوان، شکوفایی ایران در بلندای جهان نیز مشاهده شد و زنانی که نه تنها در ایران که در سراسر جهان به عنوان بهترینها در تمام زمینهها خوش درخشیدند.»
سطوری از کتاب به معرفی پروین برزین اختصاص دارد که درباره این باستانشناس آمده است: «برزین متولد 1310 دارای کارشناسی ارشد در رشته باستانشناسی از دانشگاه تهران در سال 1336، یکی از بانوان موفق و نامدار ایران زمین است. وی که نخستین باستانشناس حفار ایرانی است، در سال 1336 برای ادامه تحصیل راهی آمریکا شد و هجده ماه در دانشگاه پنسیلوانیا به تحصیل پرداخت. برزین در سال 1339 به ایران بازگشت و تا پایان نیمه اول سال 1352 موزهدار بخش اسلامی موزه ایران باستان بود. سپس به عنوان معاون سرپرستی و رئیس موزه آزادی تا پایان سال 1355 خدمت کرد و در همان زمان معاون اموزش سازمان حفاظت آثار باستانی ایران شد. سرانجام برزین در سال 1382 درگذشت.»
آذرمیدخت مشایخ فریدنی یکی دیگر از زنان قلم به دست در عرصه ایران زمین است که در شرح حال وی میخوانیم: «مشایخ فریدنی متولد 1321 دارای دکتری تاریخ از دانشگاه جرجتاون آمریکا در سال 1979، مولف، مترجم و پژوهشگر ایرانی است. وی که به زبان انگلیسی و عربی تسلط کامل دارد، در سال 1363 از دانشگاه تهران نیز موفق به اخذ مدرک دکتری تاریخ شد و از سال 1365 به عضو هیات علمی دانشگاه فارابی، هنر و پژوهشگاه علوم انسانی درآمد. وی که عضو کمیته تاریخ و تمدن یونسکو بوده است، به عنوان نویسنده برگزیده زن برگزیده برای تالیف کتاب «مسائل مرزی ایران و عراق و تاثیر آن در مناسبات دو کشور» از سوی ریاست پژوهشگاه علوم انسانی، وزیر فرهنگ و آموزش عالی و ریاست دانشگاه الزهراء لوح تقدیر دریافت کرده است. «دانشگاه الازهر» در سال 1367 و «تشیع در هند» در سال 1374 از جمله آثاری است که از سوی وی ترجمه شده است.»
کتاب «صد سال زنان نامدار ایرانی» در 315 صفحه، شمارگان 100 نسخه و به بهای 18 هزار و 500 تومان به چاپ رسیده است.
نظر شما