فرهنگستان زبان و ادب فارسی مجموعه شعر «شش دفتر» محسن پزشکیان را برای دومینبار منتشر کرد.
مجموعه «شش دفتر»، سروده مرحوم محسن پزشکیان است که به همت عمادالدین شیخالحکمایی و سیّد علی میرافضلی گردآوری شده است.
درباره محسن پزشکیان
مرحوم محسن پزشکیان متولد 1326 از شاعران سالهای پیش از انقلاب اسلامی است که در مبارزات سیاسی حضور داشت و با نزدیکتر شدن به مقطع پیروزی انقلاب، درونمایه مذهبی و مفاهیم اسلامی در شعر او تبلوری خاص و روشن یافت.
شعر پزشکیان را میتوان از نمونههای قابل توجه ادبیات امروز، و خود وی را میبایست از شاعران پیشگام و موفق و در عینحال ناشناخته ادبیات انقلاب اسلامی به شمار آورد.
دوران شاعری مرحوم پزشکیان، بیش از 10 سال طول نکشید؛ از اواخر دهه چهل تا اواخر دهه پنجاه، دورانی که پرالتهابترین دوران شعری تاریخ معاصر ماست؛ دوران نضج اندیشههای انقلابی و رویکرد شاعران به تعهدات سیاسی و اجتماعی در شعر که از آن میتوان با عنوان شعر مبارزه و مقاومت یاد کرد.
سیر اندیشه و زبان در شعرهای پزشکیان، در فاصله سالهای ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۸ بیانگر تلاش شاعر برای رسیدن به جایگاهی استوار در شعر امروز با اتکا به تجربه شعر کهن فارسی و دستاوردهای نیما و شاگردان اوست.
لحن و محتوای شعرهای پزشکیان و رفتار او با زبان و نمادها و تصویرهای شعری مبیّن آن است که او را باید در ردیف شاعران متعهد و دردمند انقلابی با رویکرد مذهبی جای داد. نارضایتی از وضعیت موجود و چشمانتظار آینده مطلوب موعود بودن از مضامین اصلی شعرهای پزشکیان است و زبان شعری او، از نخستین دفتر تا دفتر ششم، دارای خط سیر رو به رشد و تعالی. مرحوم محسن پزشکیان در سال ۱۳۵۸ پس از دریافت حکم مأموریت برای همراهی مردم کازرون بهمنظور سفر به قم و دیدار با رهبر فقید انقلاب اسلامی(ره)، در جاده قم دچار سانحه رانندگی شد و بههمراه دختر خردسالش دارفانی را وداع گفت.
گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان زبان و ادب فارسی چاپ نخست این اثر را در سال ۱۳۹۰ منتشر و مرکز نشر آثار فرهنگستان زبان و ادب فارسی چاپ دوم این کتاب را با شمارگان سههزار نسخه و به بهای 25 هزار تومان عرضه کرده است.
نظر شما