سیدرضا صالحیامیری در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما مطرح کرد
کتابهای اندکی در چرخه نظارت قرار میگیرند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شامگاه چهارشنبه (20 بهمنماه) در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو صدا و سیما با بیان اینکه نظارت بر کتابها باید بر اساس قانون صورت بگیرد، گفت: خوشبختانه امروز کتابهایی که در چرخه نظارت قرار میگیرند، بسیار اندکاند.
وی یادآور شد: بنده در اختتامیه سی و چهارمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران مطرح کردم که خوشبختانه صاحبان قلم و اندیشه آنچنان فرهیختهاند که نسبت به مبانی نظام جمهوری اسلامی ایران و چهارچوبهای فرهنگی آن، آگاهیهای لازم را دارند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه امروز خوشبختانه کمترین مشکل در حوزه نظارت وجود دارد، بیان کرد: کتابهایی که در حوزه نظارت قرار دارند بسیار اندک هستند و حجم زیادی از کتابها مجوز میگیرند.
صالحیامیری توضیح داد: امسال (در 9 ماه اخیر) 67 هزار عنوان کتاب مجوز نشر گرفتهاند که از آن میان، 14 هزار اثر ترجمه هستند و 45 هزار عنوان چاپ نخستاند. بر اساس آماری که معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بنده ارائه کرده است از میان این آثار، فقط 56 عنوان کتاب مشمول نظارت قرار گرفتند.
وی با بیان اینکه نویسندگان شرایط عمومی و فرهنگی جامعه را رعایت میکنند، تأکید کرد: تصمیم داریم که از صاحبان این تعداد آثار (آثاری که تحت نظارت بودند) دعوت کنیم تا با مذاکره و گفتوگو به اصلاح محتوای خود بپردازند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه امروز خوشبختانه صدور مجوز در کوتاهترین زمان ممکن انجام میشود، افزود: ابتدای دولت با ناشران بهنام مذاکراتی شد تا خودشان کار نظارت را بر عهده بگیرند و نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بعد از چاپ موکول شود. اما اصرار خودِ جامعه نشر بود که این مسئولیت در خود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باقی بماند.
صالحیامیری با بیان اینکه سیاست دولت آقای روحانی ناظر بر واگذاری امور تصدیگری فرهنگی به صنوف است، توضیح داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آمادگی واگذاری حوزه فرهنگی به صنوف این حوزه را دارد. این وزارتخانه باید برای حمایت از جامعه بزرگ فرهنگ و هنر ظرفیت نرمافزاری داشته باشد اما وقتی خودش درگیر امور اجرایی میشود از این مهم غافل میشود.
وی چرخه نشر را مؤلف، ناشر، چاپ، کتابخانه، کتابفروش و کتابخوانی مطرح کرد و گفت: حرکت این چرخه به ارتقای سرانه مطالعه در جامعه بستگی دارد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این راستا و برای تسهیل حرکت این چرخه بیمه مؤلفان را مورد توجه قرار داده است و برای این قشر از جامعه امنیت شعلی و فکری فراهم کرده است. همچنین این وزارتخانه معافیت مالیاتی آنها را مطرح کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در حوزه چاپ نیز بهتازگی جلسههای متعددی با اهالی صنعت چاپ و مسئولان این عرصه برگزار کردیم تا هم چاپ، صنعت محسوب شود و هم حوزه فرهنگی از مالیات معاف شود.
صالحیامیری درباره مسأله کتابهای زیرزمینی و قاچاق کتاب، توضیح داد: خوشبختانه این مسأله مهار شده و رابطه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اصحاب چاپ و نشر یک رابطه صمیمی و دوستانه شده است.
وی در ادامه سخنانش، اظهار کرد: بیش از 80 نمایشگاه کتاب در سراسر کشور توسط ناشران و اتحادیههای مربوط به آنها برگزار شده است. خوشبختانه به سمتی حرکت میکنیم که برگزاری نمایشگاه کتاب به صورت کامل به ناشران واگذار شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: باید در راستای فرهنگسازی ارتقای سرانه مطالعه گام برداریم. در این زمینه باید وزارت آموزش و پرورش، آموزش عالی، خانواده و حوزه فرهنگ عمومی بکوشند.
صالحیامیری درباره مشکلاتی که فضای مجازی در انتشار محتواها به وجود آورده است، گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دسترسی آزاد به اطلاعات را نوعی فرصت میداند. سیاست دولت انسداد و فیلترینگ سایتها و خبرگزاریها و شبکههای اجتماعی نیست. اما با تدابیر مقام معظم رهبری شورای عالی مجازی در کشور مسئولیت سیاستگذاری در حوزه مجازی را بر عهده دارد. در جلسههای اخیر این شورا برای صیانت از تولید محتوا تصمیمگیری شده است.
وی ادامه داد: مسئولیت فیلترینگ بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست بلکه سازو کارهایی در جای دیگر برای این موضوع تعریف شده است. از این منظر، تنها کاری که این وزارتخانه انجام میدهد ثبت کانالها برای شناسایی افرادی است که در جامعه تولید محتوا میکنند تا اگر قرار بر دادن امتیاز از سوی این وزارتخانه باشد، این امتیازها شامل حال آنها نیز بشود.
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: آییننامه لایحه دسترسی آزاد به اطلاعات در دولت تصویب و به دستگاهها ابلاغ شده است. دبیرخانه این آییننامه نیز در معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد.
نظر شما