شنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۳
موزعان پیش از هر کاری باید بازار نشر را بشناسند

هادی حسین‌زادگان، مدیر پخش انتشارات ققنوس معتقد است که "تأکید موزعان برای صدور مجوز به این معنا نیست که شرایط برای راه‌اندازی مرکز پخش سخت شود" اما می‌گوید؛ باید مشکلات این بخش سریعا حل شود چرا که "نفس صنعت نشر به شماره افتاده است".

هادی حسین‌زادگان، مدیر پخش انتشارات ققنوس در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: اعضای هیئت‌مدیره شرکت تعاونی توزیع‌کنندگان تهران، از مدت‌ها پیش موضوع صدور مجوز برای موزعان را مطرح کرده بودند و در ابتدا، چندان هم تصور نمی‌کردند اتفاق‌های خوبی در این زمینه رُخ دهد اما خوشبختانه، این پیگیری مسیر خوبی طی کرد و انصافاً آقای سیدعباس صالحی-معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌طور جدی از این موضوع حمایت کردند.
 
وی افزود: نتیجه جلسه‌های متعدد سه‌جانبه‌ی شرکت تعاونی توزیع‌کنندگان کتاب، اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این شد که نهایتاً صدور مجوز برای موزعان محقق شود. به همین دلیل موضوع آیین‌نامه‌ی جدید صدور مجوز نشر تحت عنوان "پروانه فعالیت نشر" مطرح شد تا در آن فعالیت رَسته تعریف شود. در این آیین‌نامه قرار است جایی برای صدور مجوز برای توزیع‌کنندگان نیز در نظر گرفته شود.
 
مدیر پخش انتشارات ققنوس با اشاره به فواید صدور مجوز برای توزیع‌کنندگان، گفت: توزیع‌کنندگان حلقه واسط میان ناشران و کتاب‌فروشان هستند اما متأسفانه سالیان بسیار طولانی است که این حلقه واسط نادیده گرفته ‌شده است. شاید به دلیل سیاست "از تولید به مصرف" بود که همواره از توزیع‌کنندگان به عنوان یک دلال یا واسطه یاد می‌شد. تا اینکه به‌تدریج جامعه به این نتیجه رسید که باید توزیع‌کنندگان نیز در چرخه نشر دیده شوند، در غیر این صورت مشکلات زیادی به وجود می‌آید.
 
حسین‌زادگان یادآور شد: متأسفانه در گذشته هر مشکلی که در حوزه نشر به وجود می‌آمد-به دلیل مظلوم واقع شدن این قشر از جامعه(موزعان)- علت آن را توزیع‌کنندگان عنوان می‌کردند. به‌طور مثال وقتی کتابی به فروش نمی‌رفت یا فلان شهرستان کتابی را در اختیار نداشت، علت این مشکلات را گردن توزیع‌کنندگان می‌انداختند. این در حالی بود که در بسیاری از موارد اصلاً شهرستان‌ مورد نظر، کتاب‌فروشی نداشت.
 
وی با بیان اینکه صدور مجوز، به نظام‌مند شدن فرایند توزیع کمک می‌کند، گفت: متأسفانه در تاریخ نشر هیچ‌گاه از توزیع حمایت نشده است. به فرایند توزیع، با دید سنتی نگاه می‌‌شود و آن را عقب‌افتاده یا ناکارآمد عنوان می‌کنند، اما در واقع بخش توزيع از ساير بخش‌ها عقب‌تر نيست و توزیع در تمام سال‌های عمرش، کاملاً مستقل بوده و همواره روی پای خود ایستاده است.
 
مدیر پخش ققنوس توضیح داد: متأسفانه بعضی مواقع از توزیع‌کنندگان به عنوان مافیای توزیع یاد می‌کنند؛ در واقع این کلمه(مافیای توزیع کتاب) بی‌معناترین حرف درباره آن است. چرا که هرجا حرف از مافیا می‌شود، باید قدرت و ثروت نیز باشد. این چه مافیایی است که هر کسی می‌تواند مرکز پخش راه‌اندازی کند و به راحتی از این حرفه کناره‌گیری کند، بدون اینکه به روی خود بیاورد و به فکر مطالبات مردم و ناشران باشد؟!
 
حسین‌زادگان گفت: اتفاقاً یکی از مشکلات توزیع‌کنندگان این است که هر کسی می‌تواند مرکز پخش راه‌اندازی کند، در صورتی که اگر برای این قشر از جامعه مجوز صادر شود، هر کسی به فکر راه‌اندازی مرکز پخش افتاد، می‌داند که باید حداقل‌های مرکز پخش را داشته باشد و بر اساس ضوابط و قانون گام بردارد.
 
وی افزود: صحبت ما موزعان این نیست که حتماً شرایط برای راه‌اندازی مرکز پخش سخت شود بلکه می‌گوییم باید شرایط به‌گونه‌ای باشد که اتفاقاً مراکز پخش بیشتر شود اما لازم است افراد پیش از اینکه مرکز پخش راه‌اندازی کنند، بازار نشر را به خوبی بشناسند و نیازسنجی کنند و همچنین با اصول و ضوابط حاكم بر بازار گام بردارند.
 
مدیر پخش ققنوس در پایان اظهاراتش تاکید کرد: اکنون قاچاق کتاب، نفس بخش صنعت نشر کشور را به شماره انداخته است. بنابراین اگر سریعاً مشکلات این‌چنینی حل نشود، خیلی زودتر از آنچه تصور می‌شود، این جان نصفه هم از بین خواهد رفت.

به گزارش «ایبنا»؛ از چندی پیش در آیین‌نامه «پروانه فعالیت نشر کتاب» که تمام حلقه‌ها و ارکان نشر را دربرمی‌گیرد، ثبت قانونی مراکز توزیع کتاب نیز گنجانده شده است و مطابق با آن، موزعان باید نسبت به اخذ مجوز از معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام کنند.
 
بر اساس این آیین‌نامه، وظیفه بررسی تخصصی درباره تقاضاها و تاییدیه تخصصی برای صدور پروانه مرکز پخش کتاب، به عهده اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران است و تنها در این صورت است که پروانه مرکز پخش کتاب از سوی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای متقاضیان صادر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها