کتاب سفرنامه چچیلیا از ایران که آن را به دوک اعظم اتریش پیشکش کرده است، در فهرست آثار نفیس کتابخانه ملی قرار گرفت.
چچیلیا یکی از اعضای فرقه مذهبی پروتستان انجیلی است که این فرقه به نام کرملی معروف است نام واقعی نویسنده این سفرنامه Giovanni Augusto Cottalorda است و فریرار لئاندرو دی سنت چچیلیا نام مذهبی وی پس از گرایش به فرقه کرملی است.
او به فرمان هیات رهبری فرقه به شرق سفرهایی را انجام میدهد که مجموع سفرهای او در سه سفرنامه تألیف شده است. اولین سفر او به فلسطین بود که سفر نامه آن در سال 1753چاپ شد. دومین سفر که در سالهای 1736 تا 1738میلادی انجام شده سفر به ایران است که در سال 1757میلادی به چاپ رسیده و آن را به اعلیحضرت شاهزاده کارلو، دوک اعظم اتریش پیشکش کرده است. سومین سفرنامه چچیلیا نیز گزارش او از بین النهرین است که آن هم در سال 1753 چاپ شد و به شاهزاده لئوپولد تقدیم کرده است.
کتاب سفرنامه ایران شامل سی و هشت فصل است که فصل یک تا سه آن حاوی مراحل آغازین سفر یعنی گذر از جنوآ، رم، اسکندریه، دیاربکر، نینوا تا بابل (سرزمین عراق) و بابل نو (بغداد) است.
از فصل سوم تا بیست و یکم این سفرنامه حاوی گزارش چچیلیا درباره ورودش به ایران از طریق کرمانشاه است. او در همدان، شاهد جنگ و نبرد ایرانیان و ترکها و تسخیر اصفهان توسط محمود افغان است. فصل 22 این کتاب به توصیف شهر اصفهان و جامعه مسیحی آن دوران اختصاص دارد. گزارش بازگشت وی به سوریه و اتفاقات رخ داده در این سفر در فصول 22 تا 24 است.
انتهای این سفرنامه در فصول 25 تا 37 که نیز شرح سفر او به بصره و سپس قندهار آمده و سرانجام در فصل سی و هشتم عزیمت به اورشلیم و بازگشت به رم روایت شده است.
چچیلیا بسیار درخشان به توصیف آداب و رسوم و سنتهای مردم عادی و اشراف در کنار گزارش درباره وضعیت اقتصادی و جغرافیایی شهرهای ایران میپردازد و از اقوام مختلفی که در این سرزمین با باورهای گوناگون زندگی میکنند، همچون یزیدیها، زردشتیها و یهودیها، کاملا چهره نمایی میکند.
این سفرنامه منحصر به فرد به تازگی توسط کمیته خرید منابع غیر خطی اداره کل فراهم آوری معاونت کتابخانه ملی خریداری شده و بزودی در دسترس محققان قرار میگیرد.
نظر شما