سه‌شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۲
اکرمی: نباید به بهانه فانتزی از واقعیت‌ها دور شویم

جمال‌الدین اکرمی، نویسنده و تصویرگر، معتقد است در کشور ما ادبیات فانتزی بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد و هرچه رمانی از واقعیت فاصله بیشتری گرفته باشد، در جشنواره‌ها برای داوران محبوب‌تر است، درحالی‌که ما باید نگرش‌هایمان را تغییر دهیم و به بهانه فانتزی از واقعیت‌ها و بیان مشکلات جامعه دور نشویم.

جمال‌الدین اکرمی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره جدیدترین رمان خود با عنوان «غریبه و دریا» بیان کرد: با توجه به این‌که حدود چهار سال در چابهار زندگی کرده‌ام تقریبا با فرهنگ و آداب و رسوم این منطقه آشنایی دارم و با نوشتن این رمان‌ها می‌خواستم فرهنگ این دیار و زندگی و دغدغه برخی از ساکنانش را بیشتر به مخاطبان معرفی کنم.
 
این نویسنده و تصویرگر ادامه داد: درواقع می‌خواستم با نوشتن این مجموعه به نوعی اعتراض خود را نسبت به وضعیت حاکم بر داوری آثار در جشنواره‌ها اعلام کنم. متاسفانه بینش و نگرش داوران ما در جشنواره‌ها به سوی انتخاب رمان‌ها و داستان‌های فانتزی رفته است و بیشتر به تکنیک‌های مدرن قصه‌نویسی و سبک فانتزی توجه می‌شود. درحالی‌که کشور ما بیشتر به واقعیت‌ها نیاز دارد تا فانتزی. البته برای جذابیت بیشتر می‌توان تا حدی این واقعیت‌ را با فانتزی تلفیق کرد اما نباید غافل از واقعیت‌های جامعه و دغدغه‌ها و مشکلات نوجوانان سرزمین‌مان باشیم. باید خواسته‌ها و نیازهایشان را به واسطه این داستان‌ها به تصویر کشیده و مطرح کنیم تا جامعه از دردشان غافل نشود.
 
نویسنده «کودکان ماه» یادآور شد: باوجود اینکه در سراسر دنیا رئال و فانتزی پابه‌پای هم پیش می‌روند و مورد توجه قرار می‌گیرند اما در کشور ما ادبیات فانتزی بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد و هرچه رمانی از واقعیت فاصله بیشتری گرفته باشد، در جشنواره‌ها برای داوران محبوب‌تر است. درحالی‌که ما باید نگرش‌هایمان را تغییر دهیم و به بهانه فانتزی از واقعیت‌ها دور نشویم.
 
اکرمی در ادامه سخنانش به ارائه توضیحاتی درباره این مجموعه پرداخت و گفت: «غریبه و دریا» سومین رمان من درباره فرهنگ مردم چابهار است. نخستین رمان این مجموعه سه‌جلدی که در سال 1386 از سوی نشر شباویز منتشر شد «دل به دریا» نام داشت که توانست به کتابخانه بین‌المللی مونیخ راه یابد. دومین جلد این مجموعه هم «پسران آفتاب» نام دارد که در سال 1390 از سوی انتشارات آستان قدس رضوی منتشر شده و تا کنون موفق به دریافت جوایز متعددی شده است که دریافت «سه لاک پشت پرنده» در فهرست هشتم شهر کتاب در سال 92 و همچنین کسب مقام برگزیده «نخستین جشنواره ادبی گام یوسف» کانون پرورش فکری کودک و نوجوان بخش داستان نوجوان در سال 1392 از آن جمله به شمار می‌رود.
 
خالق «ترانه‌های مهتاب» توضیح داد: در این مجموعه می‌خواستم در قالب داستان نژاد «تینگی» از ساکنان چابهار را به مخاطبان معرفی کنم. این نژاد ماداگاسکاری آمیخته‌ای از پرتغالی‌ها و بلوچ‌هاست که در دوره صفویه به صورت برده از آمریکا به چابهار آورده و به عنوان برده در انبار نگهداری و سپس به اروپا و آمریکا برده می‌شدند. در چابهار این نژاد، به عنوان نژادی پست دیده می‌شوند و بلوچ‌ها توجه زیادی به آنها می‌کنند و کارهای سخت منطقه بیشتر به عهده تینگی‌هاست.
 
به گفته اکرمی، در هر سه رمان داستان پسر نوجوانی به نام «دُر محمد» بیان می‌شود. در نخستین جلد این مجموعه درمحمد برای اینکه خودش را از راه دور به مدرسه برساند مجبور است دوچرخه‌ای تهیه کند اما توان مالی‌اش را ندارد. در یکی از روزها که او مشغول تخیلیه بار یکی از کشتی‌هاست دوچرخه‌ای به دریا می‌افتد و همه بی‌خیال آن می‌شوند اما درمحمد در پی راهی است تا بتواند دوچرخه را بیابد. در رمان دوم درمحمد و دوستش که در مسابقه ارابه‌رانی شرکت کرده‌اند به دلیل فداکاری که کرده‌اند از مسابقه عقب می‌مانند و بازنده می‌شوند اما جایزه مخصوصی می‌گیرند.
 
نویسنده کتاب «آرزوهای گمشده مرد کلاه دودی» همچنین بیان کرد: در رمان سوم هم دُرمحمد، همراه خواهرش در لنجی شکسته نزدیک چابهار زندگی می‌کند. او مرد غریبه‌ای را از دریا نجات می‌دهد و در لنجش به او پناه می‌دهد. ارتباط درمحمد با مرد غریبه عمیق می‌شود و دُرمحمد می‌فهمد که غریبه در پی یافتن چیزی است. در بخش دیگری از این رمان هم به درگیری عاطفی دُرمحمد با دختری به نام درنا که از تینگی‌هاست می‌پردازد.

به گفته اکرمی رمان «غریبه و دریا» پیچیدگی‌های خاصی دارد و توانسته جایزه «پرنده آبی» را به خود اختصاص دهد.

جمال‌الدین اکرمی در سال 1336 در سمنان بدنیا آمده و دارای مدرک کارشناسی کارتو‌گرافی و کارشناسی ارشد افتخاری ادبیات داستانی است. وی در زمینه‌های مختلفی مانند نگارش شعر، قصه، رمان، ترجمه و تصويرگری كتاب‌های كودكان کار کرد‌ه و مدرس نقاشی و هنر كودک، كانون پرورش، آموزش و پرورش، پژوهش در زمينه‌ تصويرگری كتاب‌های كودكان و نوجوانان است. اکرمی، تأليف سه كتاب در زمينه‌ پژوهش تصويرگری كتاب كودک در ايران و جهان، تصويرگری بیش از هشت كتاب برای كودكان، تأليف هفت مجموعه شعر برای كودكان، 30 قصه برای كودكان، 8 رمان برای نوجوانان، تأليف 30 جلد كتاب آموزشی «پيش از دبستان» و 20 جلد كتاب «پيش از آمادگی» برای خردسالان و ترجمه‌های زیادی برای كودكان را در کارنامه‌اش دارد.


 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها