مهمترین مطالبات اهالی قلم و نشر/ 14
فتاحی: درباره شیوه اجرای ممیزی کتاب حرف دارم/ وزارت ارشاد باید زیرساخت فرهنگی بسازد
حسین فتاحی، نویسنده و مترجم با بیان اینکه معتقدم باید ممیزی و نظارت وجود داشته باشد، اما درباره شکل اجرای آن حرف دارم، گفت: بررسان کتاب باید آنقدر زُبده و با دانش باشند که میزان آگاهی آنها از مؤلفان کتابها بیشتر باشد تا بتوانند درباره آثار نظر درستی ارائه دهند.
حسین فتاحی، نویسنده و مترجم در اینباره در گفتوگو با خبرنگار «ایبنا» اظهار کرد: به کَرات همه بهویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون فرهنگی ایشان گفته و شنیدهاند که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در بخش فرهنگی، سیاستگذار و هدایتگر باشد و انجام امورات مربوط به این بخش بهویژه نشر و کتاب را به فعالان این عرصه واگذار کند که البته در بسیاری از موارد این مهم، به خوبی انجام شده است. بهطور مثال در دورههای اخیر برگزاری نمایشگاه کتاب تهران شاهد بودیم که اتحادیهها و تشکلهای بخش خصوصی مسئولیت برگزاری بخشهای مختلف آنرا بر عهده گرفتند. امیدوارم این سیاست در دوره جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز استمرار داشته باشد.
وی بیان کرد: چالش عمده حوزه نشر که همه را درگیر کرده و در تمام دوران در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود داشته است، ممیزی کتاب است. من شخصا قانونی بودن این قضیه را قبول دارم و معتقدم باید ممیزی و نظارت وجود داشته باشد، اما درباره شکل اجرای آن حرف دارم.
فتاحی توضیح داد: من در دورهای عضو هیأت نظارت بر کتاب کودک بودم. در آن دوران بیشتر شکایاتی که از سوی مؤلفان و ناشران نسبت به عملکرد بررسها وجود داشت، به حق بود. دلیلش هم آن است که چون موضوع ممیزی در جامعه، بازتاب مثبتی ندارد، کارشناسان زُبده و افرادی که اهل پژوهش و تحقیق هستند، رغبت چندانی به حضور در این هیأتها بهعنوان بررس ندارند. بنابراین افرادی که در این هیأتها حضور پیدا میکنند بیشتر در امر پژوهش و نوشتن چندان موفق نبودند.
این نویسنده گفت: بررس کتاب باید آنقدر زُبده و با دانش باشد که میزان آگاهیاش از مؤلفان کتابها بیشتر باشد تا بتواند درباره آثار نظر درستی ارائه دهد. اما متأسفانه اکنون لااقل در حوزه ادبیات، بررسها یا دوستدار کتاب هستند و یا جز چند کتاب محدود مطالعه نکردهاند.
وی با بیان اینکه بررس کتاب باید برای نقد خود دلیل مستند بیاورد، افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید آنقدر حوزه ممیزی و بررسان کتابها را شفاف کند تا پژوهشگران رغبت داشته باشند در حوزه ممیزی کتاب نیز ورود پیدا کنند.
فتاحی عنوان کرد: متأسفانه اکنون فضا بهگونهای است که بررسان کتاب فقط دنبال گرفتن ایراد هستند. این موضوع باعث آزردگی میان طیف موافقان و مخالفان نظام جمهوری اسلامی ایران میشود.
این نویسنده درباره دیگر دغدغههای خود در حوزه نشر بهویژه کتاب، گفت: بنده شخصا اعتقادی به این موضوع ندارم که دولت باید به نویسندگان کمک مالی کند، بلکه معتقدم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در بخش فرهنگی کشور همانند وزارت راه و ساختمان، جاده و اتوبان بسازد؛ به عبارت بهتر، این وزارتخانه باید برای منِ نویسنده تسهیلات ویژهای ارائه دهد تا خوب و بهراحتی و بدون دغدغه به تولید اثر بپردازم. این وزارتخانه باید در بخشهای مختلف اعم از تولید، توزیع و ترویج کتاب زیرساخت فرهنگی بسازد.
نظر شما