معاون اول رئیسجمهور تأکید کرد: آقای جنتی در زمان شروع مسئولیت خود با سختیها و ناهمواریهای بسیاری در بخش فرهنگ و هنر کشور روبهرو بودند و تلاش بسیاری کردند که در این سه سال اطمینان، آرامش و امید را به بخش فرهنگ و هنر کشور برگردانند که تا حد زیادی موفق شدند این آرامش را به جامعه فرهنگی و فرهیختگان بازگردانند.
وی با اشاره به جایگزینی سیدرضا صالحی امیری در سمت وزارت فرهنگ و ارشاد، گفت: ایشان از چهرههای شناخته شدهای است که براساس تأکیدات آقای رئیسجمهور، همین مسیر و همین راه را ادامه خواهند داد. خوشبختانه ایشان از نظر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی از چهرههای خوشنام و صاحبنامی هستند که در این بخش زحمات بسیاری کشیدند. در دوران مسئولیت خود در مرکز موسسه استراتژیک، دانشگاه و نهایتا در کتابخانه ملی با چهرههای شاخص و نخبگان بخش فرهنگ ارتباطات خوبی داشتند و امیدوار هستم که آن تعامل و ارتباطات بهعنوان سرمایهای گرانقدر برای ادامه مدیریت ایشان به کمک آید.
معاون اول رئیسجمهور حوزه فعالیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را حوزهای متنوع و گسترده دانست و اظهار کرد: حوزه فرهنگ به تناسب گستردگی خود، طیف وسیعی از مخاطبان و نخبگان فرهنگی، اجتماعی و هنری کشور و حتی عموم شهروندان را در بر میگیرد. هیچ عرصه و بخشی از جامعه نیست که از حوزه فرهنگ و هنر جدا باشد و تمام اقشار جامعه به دستاوردهای این حوزه نیازمند هستند.
وی ادامه داد: قدرت فرهنگ به واقع از قدرت سیاست و اقتصاد بیشتر است و به همین تناسب انتظاراتی که از بخش فرهنگ میرود، انتظارات بسیار بالایی است؛ اما آیا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با این حجم بالای مطالبات، نیازها، انتظارات و با گستردگی و تنوعی که دارد، ابزارها و امکانات لازم برای پاسخگویی به این مطالبات را در اختیار دارد؟ قاعدتا جواب همه ما منفی است. یعنی مطالبات و انتظارات به هیچ وجه با ابزارها و امکاناتی که وجود دارد سازگار نیست.
معاون اول رئیسجمهور تأکید کرد: به اعتقاد من مهمترین وظیفهای که متوجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کل دولت است، توانمندسازی و قدرتمندسازی بخش فرهنگ است. با بخش فرهنگ ضعیف، جامعه ضعیف میشود، وقتی بخش فرهنگ جامعه ناتوان باشد اقتصاد، سیاست و دیپلماسی کشور ناتوان میشود. اما باید به یاد داشت که آقای جنتی با وجود محدودیتهای موجود، گامهای مؤثری در این حوزه برداشتند که انشاالله آقای صالحی امیری باید آنها را ادامه دهند.
مهمترین نیاز جامعه فرهنگی امنیت فرهنگی است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه «دولت آقای دکتر روحانی به عنوان پرچمدار دولت فرهنگی، شعار عقلانیت، عدالت، اعتدال و دیانت را در حوزه فرهنگی مطرح کرده است» عنوان کرد: حضور شما فرهیختگان و همچنین آقای دکتر جهانگیری در این مراسم دو پیام با خود به همراه دارد؛ پیام شما به آقای جهانگیری و دولتمردان این است که ما دولت را در مسیر حرکت فرهنگی حمایت میکنیم و پیام آقای دکتر جهانگیری و ما به شما این است که قطار در حال حرکت فرهنگ را به سمت قلههای توسعه و پیشرفت با سرعت و نشاط بیشتری به حرکت در خواهیم آورد.
وی همه مسئولان حوزه فرهنگ در سراسر کشور را خادمان جامعه فرهنگی دانست و گفت: ما آمدهایم تا شما احساس امنیت و آرامش کنید و هیچ شأن و رسالتی، جز خدمترسانی به شما اصحاب فرهنگ و هنر برای خود قائل نیستیم و از این منظر دستور ریاست محترم جمهور به این حقیر این است که راه روشن حرکت فرهنگی را با سرعت و نشاط بیشتری ادامه دهید که این یک ابلاغ، یک دستور و یک باور است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفتوگو را نیاز عاجل جامعه ایران دانست و افزود: ما در گفتوگو درک بیشتری نسبت بههم پیدا میکنیم و اشتراکات بیشتری را با هم پیدا میکنیم و از این منظر حرکت جدیدی به نام گفتوگوی فرهنگی را در کشور آغاز میکنیم. ما در سه سال گذشته در کتابخانه ملی این مسیر را با برگزاری بیش از 551 گفتوگوی فرهنگی تجربه کردیم و به این باور رسیدیم که قلبها به هم نزدیکتر و چالشها کمتر خواهد شد.
صالحی امیری ادامه داد: همچنین ما باید اصل تنوع و تکثر فرهنگی را به رسمیت بشناسیم. به میزان ملت بزرگ ایران تنوع و تکثر فرهنگی وجود دارد و ما نمیتوانیم خودانگاری و مطلقانگاری داشته باشیم. در این قطار در حال حرکت 80 میلیون نفر حضور دارند و با اینکه مقصد و مقصود ما یکی است، اما رویکردهای ما متفاوت است و درست به همین دلیل است که ما اصحاب فرهنگ و هنر باید همه سلیقهها و رویکردها را به رسمیت بشناسیم، بهویژه فرهنگهای بومی، محلی و سنتی را که بسیار مهم هستند.
در پایان این آیین حکم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور به سیدرضا صالحی امیری اعطا شد.
نظر شما