پنجشنبه ۸ مهر ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۵
​آیین اختتامیه سیزدهمین جشنواره یاد یار مهربان برگزار شد

سیدمجید حسینی، مدیرعامل موسسه نشر شهر در آیین اختتامیه سیزدهمین جشنواره یاد یار مهربان با بیان این‌که کتاب، اساس فعالیت‌های اجتماعی، شناخت جامعه و نیازهاست، گفت: ما نمی‌خواهیم بچه‌ها را کتابخوان کنیم، می‌خواهیم فرآیند کارکردن و استفاده از کتاب را به آنها یاد دهیم، به گونه‌ای که کتاب‌ها را مبنا قرار دهند و به کاربردشان در زندگی و انجام فعالیت‌های خلاقانه و موردعلاقه‌شان بپردازند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه سیزدهمین جشنواره یاد یار مهربان با حضور حمیدرضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش، سیدمجید حسینی، مدیرعامل موسسه نشر شهر، محمود صلاحی، رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، رامبد جوان، مجری و بازیگر سینما و تلویزیون و جمعی از دانش‌آموزان شرکت‌کننده در جشنواره یاد یار مهربان، پنج‌شنبه (هشتم مهرماه 1395) در تالار ایوان شمس برگزار شد.
 
سیدمجید حسینی در این آیین بر لزوم توجه دانش‌آموزان به فعالیت‌های غیردرسی در کنار تحصیلشان تاکید کرد و گفت: تحصیل کردن برای زندگی کردن است، اما زندگی کردن نیاز به بازی کردن، کار کردن و انجام فعالیت‌های جنبی هم دارد و نمی‌توان با درس خواندن صرف موفق شد. در بررسی که در سطح مدارس شهر تهران انجام دادیم، متوجه شدیم که بچه‌ها اصلا کتاب غیردرسی نمی‌خوانند. لذا براین اساس تصمیم گرفتیم با برگزاری جشنواره یاد یاد مهربان، لذت مطالعه را به بچه‌ها بچشانیم و از سویی از آن‌ها بخواهیم به کاربرد مطالب کتاب‌هایی که می‌خوانند، فکر کنند و ببینند به چه دردشان خورده است.
 
کتاب مبنای انجام فعالیت‌های اجتماعی و شناخت جامعه است

مدیر عامل موسسه نشر شهر توضیح داد: در نتیجه در قالب این جشنواره فعالیت‌هایی را تعریف کردیم تا کاربرد کتاب‌ها برای بچه‌ها مشخص شود. براین اساس 13 هزار دانش‌آموز از بین 180 هزار دانش‌آموزی که در این جشنواره شرکت کرده بودند در فعالیت‌های جنبی مشارکت کردند و از بین آن‌ها 300 نفر که خلاقیت داشتند و بهتر کار کرده بودند برگزیده شدند و قطعا اینها افرادی هستند که در آینده موفق خواهند بود.
 
وی بیان کرد: بچه‌ها باید بدانند که همه چیز در درس و کنکور خلاصه نمی‌شود. ما نمی‌خواهیم بچه‌ها  را کتابخوان کنیم، می‌خواهیم فرآیند کارکردن و استفاده کردن از کتاب را به آن‌ها یاد دهیم. کتاب اساس فعالیت‌های اجتماعی، شناخت جامعه و نیازهایمان است. باید این کتاب‌ها را مبنا قرار داد و به کاربردشان در زندگی اندیشید و همچنبن به انجام فعالیت‌های خلاقانه و کارهایی که به آن‌ها علاقه داریم. متاسفانه سیستم آموزش و پرورش ما به‌گونه‌ای است که اجازه بروز هر خلاقیتی را به دانش‌آموزان نمی‌دهد؛ ما می‌خواهیم این مسیر را باز کنیم.
 
نظام آموزش غیررسمی نقش مهمی در توسعه فکری دارد

حمیدرضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش نیز در این آیین، فعالیت‌های انجام شده در جشنواره یاد یار مهربان را حرکتی پسندیده و بزرگ عنوان کرد که می‌تواند الگویی برای سایر شهرها و استان‌های کشور باشد، زیرا مطالعه کتاب‌های غیردرسی مهمترین مساله‌ای است که باید به آن توجه شود و تغییر رویکرد جشنواره یاد یار مهربان در راستای توجه به این مساله و توسعه آن است.
 
این مقام مسئول همچنین به ارتباط بین فعالیت‌های کتابخوانی، کتابداری و کتابخانه‌سازی پرداخت و با اشاره به کارهای انجام شده در این حوزه‌ها گفت: از بین این فعالیت‌ها، اهمیت کتابخوانی و ترویج از همه بیشتر است که همت فردی و شخصی می‌خواهد و خود دانش‌آموزان باید در این زمینه حرکتی انجام دهند. البته با تلاش‌هایی که در این زمینه انجام شده، سرانه مطالعه کتاب از چهار گذشته و به میانگین 10 رسیده است که با وجود این‌که با مطلوب فاصله داریم، اما نسبت به گذشته رشد خوبی داشته‌ایم. اما در حوزه کتابداری با کمبود نیروی متخصص کتابدار در سطح مدارس روبه‌رو هستیم و در حال حاضر بیشتر مسئولیت این بخش برعهده خود دانش‌آموزان، مربیان پرورشی، مدیر و ناظم مدرسه است. در بخش ساخت کتابخانه‌های مدارس و تجهیز آن‌ها هم خیرین، نهادها و موسساتی هستند که در این زمینه مفید بوده‌اند و در حال تجهیز مدارس و کتابخانه‌ها هستیم.
 
وی همچنین درباره نظام رسمی آموزش و پرورش و لزوم وجود نظام غیررسمی در کنار آن، اظهار کرد: نظام آموزش و پرورش افراد رسمی تربیت می‌کند و در بسیاری از نقاط دنیا هم وضعیت به همین شکل است. کشورهایی هم که می‌خواستند در نظام آموزشی‌شان تحولی ایجاد کنند، به این نتیجه رسیدند که این تحول را در نظام آموزش غیررسمی اِعمال کنند. نظام آموزش غیررسمی، همان محیط تعلیم و تربیت است که در خانواده‌ها، مراکز فرهنگی و فعالیت‌های اوقات فراغت وجود دارد و می‌تواند نقش مهمی در توسعه فکری داشته باشد؛ این دو نظام می‌توانند مکمل یکدیگر باشند.
 
به گفته معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش، متوقف شدن در درس و مدرسه و اکتفا کردن به آن خطاست و درس و مدرسه تنها الفبا و شروع کار محسوب می‌شود. برای ورود به مراحل بزرگ زندگی باید از آموزش‌های غیررسمی بهره برد. کارگروهی و حضور در فعالیت‌های اجتماعی، عامل اصلی شد و پیشرفت است.
 
کفاش همچینین کتابخوانی را کلید دانایی دانست و گفت: جامعه کتابخوان و مردم اهل فکر و اندیشه، نیروهای توسعه یافته به جامعه تحویل می‌دهند و این نیروها هستند که جامعه را هدایت می‌کنند. در نتیجه باید تلاش کنیم، کتابخوان باشیم. البته در این میان انتخاب کتاب خوب از میان انبوه تولیدات هم کار مهمی است که باید به آن توجه داشت، زیرا عمر انسان کوتاه است و نمی‌تواند همه کتاب‌هایی که منتشر می‌شوند را مطالعه کند.
 
افتتاح «باغ کتاب» در دهه فجر

محمود صلاحی، رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران نیز در این آیین درباره فعالیت‌های انجام شده از سوی شهرداری تهران در زمینه کارهای فرهنگی، عنوان کرد: در زمان فعالیت دکتر قالیباف، فضاهای زیادی به فعالیت‌های فرهنگی اختصاص یافت که توانستیم از آنها بهره ببریم. از جمله این فضاها، ساخت کتابخانه بود که از 85 کتابخانه در سال گذشته به 380 کتابخانه رسیدیم. همچنین 220 خانه فرهنگ و 100 نگارخانه و 7 موسسه فرهنگی مانند نشر شهر و پنج پردیس سینمایی در تهران داریم. به‌زودی 2 پردیس سینمایی دیگر با فضای 10 سالن در خاوران و هفت سالن در خیابان ملک را نیز افتتاح خواهیم کرد.
 
وی ادامه داد: همچنین در ارتفاعات عباس‌آباد، پروژه باغ کتاب را در دست اجرا داریم که در دهه فجر امسال رونمایی می‌شود و با فضای 65 هزار متر مسقف، چهار برابر بزرگتر از بزرگترین فروشگاه کتاب در دنیا است.
 
صلاحی در پایان از شهرداری‌های سطح کشور خواست که به کمک آموزش و پرورش بیایند و در آموزش بچه‌ها همکاری کنند، زیرا اگر ما در آموزش و پرورش سرمایه‌گذاری کنیم، هزینه نیست بلکه سرمایه‌ای است که در آینده سودش به ایران عزیز می‌رسد.
 
در این آیین رامبد جوان، مجری و بازیگر سینما و تلویزیون نیز با حضار و دانش‌آموزان از فواید کتابخوانی سخن گفت. وی در بخشی از سخنانش اظهار کرد: کتاب خواندن یکی از بهترین کارهای جهان است که بچه‌ها باید به آن توجه داشته باشند. یکی از ویژگی‌های کتاب این است که ما به جای این‌که با یک نفر معاشرت داشته باشیم با موجودی معاشرت می‌کنیم که همه چیزش طراحی شده و زیباست.
 
در ادامه این آیین از برگزیدگان سیزدهمین دوره جشنواره یاد یار مهربان تقدیر شد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها