گزارش ایبنا از نشست تخصصی «بررسی چالشهای نشر در حوزه علومپزشکی»
تیمورزاده: تالیف کتاب در حوزه پزشکی در مرحله آزمون و خطاست/ کفاشی: منابع اصلی حوزه پزشکی ما برگرفته از غربیهاست
فرهاد تیمورزاده، مدیرمسئول انتشارات «تیمورزاده» در نشست «بررسی چالشهای نشر در حوزه علومپزشکی» با اشاره به اهمیت نقش وزارت بهداشت در ارتقاء نشر پزشکی گفت: در حوزه تالیف کتاب در ابتدای راه و در مرحله آزمون و خطا قرار داریم. سیدمحسن کفاشی، مدیرمسئول انتشارات «بشری» نیز اظهار کرد: منابع اصلی ما در حوزه پزشکی برگرفته از منابع غربی است.
جزوات به جای کتابهای تخصصی نشستهاند!
تیمورزاده با اشاره به برگزاری نخستین نمایشگاه کتابهای علوم دارویی، پزشکی- دانشگاهی همزمان با برگزاری دومین نمایشگاه(ایران فارما) درباره وضعیت نشر پزشکی اظهار کرد: مسائل نشر حوزه نشر پزشکی در بسیاری از موارد با مشکلات نشر در حوزه عمومی مشابهت دارد و در این حوزه نیز با مباحث درون و برون سازمانی مواجه هستیم.
وی در تشریح مشابهتهای مشکلات نشر پزشکی با دیگر حوزههای نشر افزود: کتاب همچنان بهعنوان کالای اصلی در سبد خرید خانوارها جایی ندارد به همین ترتیب کتابهای حوزه سلامت نیز در چنین وضعیتی قرار دارند؛ در سالهای گذشته این وضعیت بهویژه در بخش نشر دانشگاهی پزشکی پیچیدهتر نیز شده است چراکه جزوات جای کتابها را اشغال کردهاند.
آسیب دیدن نشر پزشکی از عوامل برونسازمانی
تیمورزاده با اشاره به کاهش قابل توجه شمارگان کتاب پزشکی به دلیل ظهور پدیده چاپ دیجیتال گفت: همه مباحثی که تا این لحظه مطرح شد، همچنین مباحث اقتصادی در ردیف مباحث برون سازمانی نشر پزشکی قرار میگیرند که بهنظر میرسد با تمهیداتی قابل حل هستند؛ اما مسایل برونسازمانی اعم از رفتار برخی سازمانها و نهادهای موثر بر حفظ آرامش فضای کسب و کار، مانند سازمان تامین اجتماعی، اداره برق، شهرداری و تعزیرات بیش از مسائل درونسازمانی نشر پزشکی را متاثر میکنند.
وی ادامه داد: بهنظر میرسد که فرآیند تولید محتوا بهتر است برعهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد. نگاه به دو دهه گذشته نشر پزشکی نشان میدهد که بخش خصوصی متولی اصلی این بخش بوده و وزارتخانههای مربوطه حتی برای بهینهسازی زیرساختها فعالیت جدی صورت ندادهاند.
تیمورزاده درباره بومیسازی در حوزه نشر پزشکی نیز افزود: بومیسازی در حوزه نشر پزشکی با توجه به واقعی نبودن تالیفات مشکل است. ترجمهها نیز از سوی استادان صورت نمیگیرد و چند دانشجو از چند منبع به ترجمه اقدام میکنند؛ بنابراین در حوزه تالیف کتاب در ابتدای راه و در مرحله آزمون و خطا قرار داریم.
این ناشر تخصصی حوزه سلامت ضمن اعلام خبر تاسیس سندیکای ناشران تخصصی پزشکی در آینده نزدیک با ابراز خوشحالی از برگزاری نخستین نمایشگاه کتابهای علوم دارویی، پزشکی- دانشگاهی همزمان با دومین نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته (ایران فارما) از همکاری و مساعدت مهرشاد کاظمی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهر تهران در برگزاری نمایشگاه کتاب قدردانی کرد.
معرفی تازههای نشر وظیفه وزارت بهداشت است
کفاشی درباره وضعیت نشر پزشکی ادامه داد: کتابهای دانشگاهی استاد محور هستند بنابراین استاد نقش مهمی در کتابخوان کردن و معرفی تازههای نشر دارد. مسائل متنوع در حوزه نشر تخصصی پزشکی فقط منحصر به مسائل اقتصادی نیست بلکه تمایل اندک استادان به معرفی کتاب بهعنوان یک پدیده در حوزه نشر پزشکی و دانشگاهی ظهور کرده است؛ البته معرفی تازههای نشر از یک سو بهعنوان یکی از وظایف وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی قابل توجه است.
وی افزود: یکی از دغدغههای مهم در سالهای گذشته شناسایی متولی اصلی در حوزه نشر پزشکی است. کدامیک از وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی نشر پزشکی و دانشگاهی هستند؟ فرآیند تولید کتابهای حوزه سلامت با کتابهای دیگر بهطور کامل متفاوت است بنابراین بهنظر میرسد که این امر باید از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیگیری شود.
تولید کتاب پزشکی بومی وظیفه کیست؟
کفاشی با انتقاد از بیتوجهی به دستاوردهای بومی برای تولید کتاب تخصصی پزشکی اظهار کرد: بعد از گذشت بیش از سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، همه منابع اصلی ما در حوزه پزشکی برگرفته از منابع غربی و بهطور خلاصه باید گفت طب ما آمریکایی است؛ بنابراین باید پرسید چرا در این حوزه نوسازی اتفاق نمیافتد؟ چرا از مقالههای پژوهشگران برای تولید کتاب بومی استفاده نمیکنیم؟ تحقق این اهداف کار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست بلکه وظیفه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
وی ادامه داد: انتشار کتابهای تخصصی در حوزه دارو نتیجه تحقیقات دانشمندان منطقه اسکاندیناوی و ایالات متحده آمریکاست؛ بهعبارت دیگر پژوهشی درباره تاثیرات این داروها در کشور ما انجام نشده است. عادتها و سبک زندگی، آنزیمها و متابولیسم ایرانیها با ساکنان این مناطق متفاوت است؛ بنابراین باید مقالات پژوهشگران ما در این زمینهها مطابق استاندارد به کتاب تبدیل شود.
تولید کتاب بومی در حوزه پزشکی زود است
سیدامین امامیزاده، مدیرمسئول انتشارات «رویان پژوه» نیز با اشاره به فعالیت وزارت بهداشت برای تولید کتاب بومی در حوزه دندانپزشکی افزود: بیش از یک سال پیش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تولید کتاب ملی دندانپزشکی را در دستور کار خود قرار داد.
وی گفت: سرعت بالای اجرای این تصمیم موجب سردرگمی بسیاری از دانشجویان رشته دندانپزشکی شد بنابراین بهنظر میرسد که تولید کتاب بومی بهویژه در حوزه پزشکی برای ایران زود است. درصد بالایی از مباحث کتاب ملی دندانپزشکی ترجمه است. شیوه توزیع کتاب ملی دندانپزشکی نیز موجب شده تا بهعنوان ناشر تخصصی حوزه دندانپزشکی مجبور به پاسخگویی هزاران دانشجو باشم.
بازدید مسجدجامعی از نمایشگاه ایرانفارما
شادمهر راستین، مدیر روابط عمومی دومین نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته (ایران فارما) نیز در پایان این نشست ضمن اعلام خبر بازدید احمد مسجد جامعی، عضو شورای شهر تهران از این نمایشگاه بر حمایت همهجانبه از ناشران پزشکی تاکید کرد.
نخستین نمایشگاه کتابهای علوم دارویی، پزشکی- دانشگاهی همزمان با برگزاری دویمن نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته ( ایران فارما) 24 شهریور آغاز شده و تا 26 شهریور در مصلی امام خمینی ( ره) برگزار میشود.
نظر شما